The Chrιstian Digest
Παρουσιάζει:

ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ
Τα Χρήματά σου, τα Κομπιούτερ, και το Τέλος του Κόσμου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο

Από τον Peter Lalonde και Paul Lalonde (Eugene, Oregon: Harvest House Publishers, 1994)

Η Πραγματικότητα Είναι Πιο Περίεργη Από Τη Φαντασία.

Ο Δημοκρατικός Bob Wise της West Virginia, που είναι επικεφαλής της Υποεπιτροπής του Οίκου για τη χρήση των βάσεων ηλεκτρονικών δεδομένων (databases) από την κυβέρνηση, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ότι ένα κομπιούτερ κάπου θα συγκεντρώνει στοιχεία για το κάθε μέρος που πηγαίνουν και για το κάθε τι που αγοράζουν." Ο David Linowes, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής στις Η.Π.Α. επίσης ανησυχεί και λέει: "Ο κίνδυνος είναι ότι οι εργοδότες, οι τράπεζες και οι υπηρεσίες της κυβέρνησης θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για να παίρνουν αποφάσεις για τις δικές μας ζωές χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε."

Μια Ντε Φάκτο Εθνική Τράπεζα Ηλεκτρονικών Δεδομένων.

Πρόσφατα, μία μελέτη για το Κογκρέσο από το Γραφείο Εκτίμησης Τεχνολογίας έδειξε ότι οι πρόοδοι που έχουν γίνει στους ηλεκτρονικούς φακέλους δεδομένων έχουν δημιουργήσει πραγματικά ένα ντε φάκτο εθνικό πίνακα ηλεκτρονικών φακέλων (databases) "που περιέχει σημαντικές προσωπικές πληροφορίες σχεδόν για τον κάθε Αμερικανό." Όμως αντί να είναι μια κεντρική τράπεζα Ηλεκτρονικών Δεδομένων τύπου Όργουελ που διατηρεί στοιχεία σε ένα μόνο μέρος - κάτι όπως το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων που απορρίφτηκε από το Κογκρέσο πάνω από μια δεκαετία πριν - αυτός ο "ντε φάκτο εθνικός πίνακας ηλεκτρονικών δεδομένων δημιουργείται από εκατοντάδες ξεχωριστά συστήματα καταγραφής ηλεκτρονικών υπολογιστών που μπορούν να γίνουν προσιτά στα κομπιούτερ μέσω τηλεφωνικών γραμμών στην κυριολεξία από οπουδήποτε μέσα στη χώρα. Με την αναζήτηση πληροφοριών για κάποιο άτομο μέσα από μια σειρά τραπεζών με ηλεκτρονικά δεδομένα, η μελέτη συμπέρανε ότι, είναι δυνατόν σήμερα για τους κυβερνητικούς υπάλληλους να δημιουργούν ηλεκτρονικούς φακέλους για εκατομμύρια μεμονωμένα άτομα, να ανακατέψουν, να συνενώσουν και να συγκρίνουν ηλεκτρονικά τρία δισεκατομμύρια καταγραφές που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες τις οποίες διατηρούν διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες μόνο. Ο Jerry Bergman, διευθυντής του προγράμματος της ιδιωτικής ζωής και τεχνολογία της Αμερικάνικης Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (Civil Liberty Union), είπε: "Αν το Κογκρέσο προσπαθούσε να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο για να δημιουργήσει ένα κεντρικό φάκελο για κάθε πολίτη, το σίγουρο είναι ότι δεν θα περνούσε, όμως αυτή η αναφορά δείχνει ότι αυτό που δε μπορούσε να γίνει επιφανειακά έχει ήδη συμβεί σταδιακά υπογείως."

Η Έξυπνη Ιδέα του Προέδρου Κλίντον

Αν πρόκειται να έχεις ένα σύστημα που περιέχει περιεκτικές πληροφορίες, τότε πρέπει να είσαι σίγουρος ότι οι σωστοί φάκελοι διασταυρώνονται με τους σωστούς φακέλους. Ο μόνος τρόπος για να το κάνεις αυτό λογικά είναι με το να κάνεις σίγουρο ότι το κάθε πρόσωπο στο σύστημα έχει ένα μοναδικό και προσωπικό αριθμό. Τα ονόματα είναι πολύ κοινά και δημιουργούν σύγχυση. Μόνο οι αριθμοί είναι πραγματικά μοναδικοί. Έτσι πόσο κοντά είμαστε στην ημέρα που θα γίνουμε η αριθμημένη και εντοπισμένη κοινωνία που προβλέφτηκε από τον George Orwell και τον Aldous Huxley; Η κυβέρνηση του Κλίντον μας δίνει ένα στοιχείο. Ο Κλίντον υπεραμύνεται τη χρήση των smart cards ("έξυπνων" καρτών) σε συνδυασμό με τους αριθμούς της Κοινωνικής Ασφάλισης για να προμηθεύσουν κάθε πολίτη στη χώρα με μία κάρτα ταυτότητας Παγκόσμιου χαραχτήρα. Για να μπορέσει κάποιος να καλυφθεί από το εθνικό σύστημα υγείας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθνικής ταυτότητας θα είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με την πρόταση του Κλίντον, κάθε παιδί θα παίρνει έναν αριθμό κατά τη γέννησή του, θα μπαίνει σ' ένα εθνικό κατάλογο ηλεκτρονικών δεδομένων (databases), και θα μπορεί να παρακολουθείται σ' όλη του τη ζωή. Τα παιδιά θα είναι υποχρεωμένα να συμμετέχουν στα προγράμματα εμβολιασμού και δημόσιας υγείας. Παραμέληση από τους γονείς να εκπληρώσουν τις υπαγορευόμενες από το κράτος ιατρικές αποφάσεις θα είναι απόδειξη κακομεταχείρισης παιδιών και τα παιδιά θα μπορούν να τοποθετηθούν σε δημόσια ιδρύματα.. Η πρόσφατη κυβέρνηση των Η.Π.Α. εναποθέτει μία τεράστια προσπάθεια σε μία ντε φάκτο εθνική κάρτα ταυτότητας. Ο πρόεδρος Κλίντον προχώρησε τόσο ώστε να πει ότι άσχετα από τις άλλες διαφωνίες, όλα τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να ενωθούν σ' αυτό το μοναδικό στόχο!

Η Εθνική Κάρτα Καθορίζει Το Επόμενο Εθνικό Θέμα.

Όταν λάβεις υπόψη σου ότι οι αριθμοί της Κοινωνικής Ασφάλισης δίνονται σε νήπια, που είναι προφανώς πάρα πολύ μικρά για να πιάσουν μία δουλειά πλήρους απασχόλησης , η ιδέα ότι γεννιέται ένα σύστημα εθνικής ταυτότητας δεν είναι και τόσο εξωπραγματική - και οι πιθανότητες για την κατάχρησή του είναι μεγάλες. Εδώ είναι αυτό που λέει ο "Communicator", μία έκδοση της Ένωσης Βιομηχανιών της Έξυπνης Κάρτας (Smart Card): "Ο μέσος Αμερικανός ήδη έχει μία κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης από την ηλικία του ενός έτους, μία άδεια οδήγησης από την ηλικία των 18, ένα διαβατήριο αν θέλει να φύγει από τη χώρα, μία κάρτα εγγραφής για εκλογές, μία κάρτα ότι είναι μέλος σε κάτι, κάποιο είδος κάρτας για επείγουσα ιατρική περίθαλψη, μία ΑΤΜ (κάρτα αυτόματης ανάληψης χρημάτων), μία κάρτα τηλεφώνου, και μία κάρτα της ασφάλειας του αυτοκινήτου. Σχεδόν όλες αυτές οι πληροφορίες τοποθετούνται σε φάκελο από την κυβέρνηση ή μπορούν να γίνουν προσιτές από κάποια κυβερνητική υπηρεσία τώρα… Στη θεωρεία αν όλες αυτές οι ομάδες μαζεύονταν μαζί για να αναπτύξουν ένα παγκόσμιο σύστημα, σε διάφορα επίπεδα ασφάλειας, θα μπορούσες να βάλεις όλες αυτές τις πληροφορίες σε μία "έξυπνη" κάρτα (smart card)... Μια "έξυπνη" κάρτα ιατρικού περιεχομένου από την κούνια μέχρι και τον τάφο είναι μια εξαιρετική ιδέα!"

Μην την Αφήσεις να Χωθεί Κάτω από το Δέρμα Σου

Ο Μάρτιν Άντερσον, γράφοντας στους Washington Times, κατονομάζει ένα πρόβλημα που είναι κεντρικό σ' αυτό το γενναίο νέο κόσμο. Λέει ότι αυτή η εθνική κάρτα ταυτότητας θα γίνει τόσο αναγκαία με σκοπό να "συμμορφώνεται κάποιος στους κυβερνητικούς κανονισμούς" ώστε οι άνθρωποι να αναγκαστούν να την έχουν μαζί τους "κάθε στιγμή". Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται αν χάσουμε την κάρτα μας ή αν μας την κλέψουν; Θα μπορούσε κάποιος άλλος να τη χρησιμοποιήσει στη θέση μας; Ο Άντερσον, ένας με μεγάλη θέση στο Hoover Institution και συνδικαλιζόμενος δημοσιογράφος, δείχνει ότι πολλές σκέψεις γίνονται γι' αυτό ακριβώς το πρόβλημα: "Βλέπεις, υπάρχει ένα σύστημα ταυτότητας που φτιάχτηκε από την Αεροπορική Εταιρία Hughes που δε μπορείς να το χάσεις. Είναι ένας πομποδέκτης που μπορεί να εμφυτευτεί με μια σύριγγα. Σύμφωνα με τα φυλλάδια για την προώθησή του, είναι μια πανέξυπνη, ασφαλής, αλάνθαστη και μόνιμη μέθοδος ....... αναγνώρισης που χρησιμοποιεί ραδιοφωνικά κύματα. Ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ, στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, που απλώς τοποθετείται κάτω από το δέρμα. Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να εισαχθεί ταυτόχρονα μ' έναν εμβολιασμό ή και από μόνο του ..." Δεν υπάρχει διαφορά στην αρχή μεταξύ του να είσαι αναγκασμένος να κουβαλάς ένα μικροτσίπ μέσα σε μια πλαστική κάρτα στο πορτοφόλι σου ή μέσα σε μια μικρή κάψουλα μέσα στο χέρι σου. Η αρχή ότι ο Μεγάλος Αδερφός έχει το δικαίωμα να σε εντοπίσει είναι αυτούσια και στα δύο. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο τεχνικές είναι ένα στρώμα δέρματος.

Με Συγχωρείτε, Κύριε, Κάπου το Ξανάκουσα Αυτό!

Όσο απίστευτες κι αν είναι όλες αυτές οι πρόοδοι της τεχνολογίας, και όσο κι αν προκαλούν σκέψεις για εκείνους που έχουν διαβάσει για το "Μεγάλο Αδερφό", υπάρχει κάτι πιο εκπληκτικό για να παρατηρήσει κάποιος εδώ. Βλέπετε, η Βίβλος προείπε ακριβώς για ένα τέτοιο σύστημα πριν 2000 χρόνια! Και δεν ήταν με τίποτα παράξενους συμβολισμούς ή αλληγορική γλώσσα που να χρειάζεσαι τρία διδακτορικά πτυχία (Ph.D.) και μισή δωδεκάδα κομπιούτερ για να το καταλάβεις: "Και αυτός [ο ψευδοπροφήτης, που εργάζεται για τον Αντίχριστο] κάνει όλους και τους μικρούς και τους μεγάλους, και τους πλουσίους και τους φτωχούς, και τους ελεύθερους και τους δούλους, να πάρουν ένα χάραγμα στο δεξί τους χέρι, ή στο μέτωπό τους: Και κανείς να μη μπορεί να αγοράζει ή να πουλάει, εκτός από αυτόν που έχει το χάραγμα, ή το όνομα του θηρίου ... επειδή είναι ο αριθμός ανθρώπου, και ο αριθμός του είναι εξακόσια εξήντα έξη (χξστ')." (Αποκάλυψη 13:16-18). Σκεφτείτε γι' αυτό που λέει το κείμενο αυτό. Η Βίβλος λέει ότι με αυτό το "σύστημα του 666" κανένας στη γη δε θα επιτρέπεται να αγοράζει ή να πουλάει τίποτα εκτός κι αν αυτός ή αυτή έχει δεχτεί ένα χάραγμα (σημάδι) στο μέτωπό ή στο δεξί χέρι. Αυτή η απλότητα, σε συνδυασμό με τις δυναμικές τεχνολογικές εξελίξεις που είναι αναγκαίες για να εκπληρώσουν αυτά τα λόγια - λόγια που γράφτηκαν στην εποχή του ξύλου, των λίθων και του χιτώνα - κάνουν αυτήν την προφητεία μια από τις πιο ισχυρές αποδείξεις της ακρίβειας του Λόγου του Θεού. Πραγματικά, η ίδια η προφητεία περιέχει μόνο 63 λέξεις, ωστόσο θα χρειαστεί αυτό το βιβλιαράκι για να παρουσιάσουμε αυτά τα στοιχεία για την ακρίβεια με την οποία τα λόγια αυτά έχουν προβλέψει τη σύγχρονη, ηλεκτρονική παγκόσμια οικονομική δομή. Κανένας δε μπορεί να πει με ακρίβεια ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί τελικά για να εκπληρώσει την προφητεία του χαράγματος του θηρίου, όμως αυτό το βιβλιαράκι είναι σχεδιασμένο για να εξερευνήσει τις δυνατότητες και τις προόδους της τεχνολογίας που κάνουν ένα τέτοιο παγκόσμιο σύστημα δυνατό.

Πες Αντίο Στα Μετρητά Σου

Φαντάσου να μπαίνεις σ' ένα παντοπωλείο και να αγοράζεις τρόφιμα για όλη σου την εβδομάδα χωρίς ποτέ να χρειάζεσαι χρήματα, τις πιστωτικές σου κάρτες ή μια επιταγή. Φαντάσου ότι τα χρήματα που χρειάζεσαι για τις αγορές σου μεταφέρονται απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό σου στον τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος. Αυτή είναι η όλη ουσία ενός κόσμου χωρίς μετρητά τον οποίο οι σχεδιαστές προφητεύουν εδώ και χρόνια. Με την χρήση των καρτών ντέμπιτ, λένε μπορούμε να μπούμε μέσα σ' έναν έξοχο καινούργιο κόσμο όπου η κάθε συναλλαγή, η κάθε αγορά, και η κάθε πώληση μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά. Μία πρόσφατη στατιστική έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι το 64 τοις εκατό των ανθρώπων που ερωτήθηκαν, θα ενέκριναν ένα σύστημα που είναι πιο βολικό από το σημερινό κόσμο των μετρητών και των επιταγών μέσα στον οποίο ζούμε. Εξήντα έξη τοις εκατό είπαν ότι τα μετρητά είναι πάρα πολύ εύκολο να χαθούν ή να κλαπούν. Σαράντα οχτώ τοις εκατό αποκάλεσαν τις επιταγές πάρα πολύ αργές και άβολες. Και 23 τοις εκατό μέσα στους τελευταίους 12 μήνες είχαν την δυσάρεστη εμπειρία του να πάνε στο ταμείο χωρίς αρκετά χρήματα. Αυτά είναι εξαιρετικά καλά νέα για τους ηγέτες αρχιτέκτονες ενός κόσμου χωρίς μετρητά. Γιατί; Επειδή το γέννημα-θρέμμα του νου τους προχωρούσε με τη ταχύτητα ενός σαλιγκαριού τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, ειδικά στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αντίσταση του κοινού στην εξάλειψη των μετρητών, μάλλον, παρά η βραδυπορία στην τεχνολογία, εξηγεί την αργοπορία αυτή. . Το κοινό έχει διαβάσει το βιβλίο του George Orwell 1984 και τον Έξοχο Καινούργιο Κόσμο του Aldous Huxley, με τα εφιαλτικά οράματά τους για το μέλλον, και έχει αντιτεθεί στην τεχνολογία και έχει γίνει διστακτικό στις πιθανότητες που υπονοούνται σ' ένα τέτοιο σύστημα. Όμως πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι η αργοπορημένη αποδοχή του καταναλωτή ανήκει στο παρελθόν. Στο μεταξύ, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν συνεχιστεί με ταχύτατο ρυθμό.

Μία Κοινωνία Χωρίς Μετρητά στην Καρδιά του Συστήματος του Θηρίου

Φαίνεται ότι μία κοινωνία χωρίς μετρητά είναι αποφασιστικής σημασίας στο προφητεμένο σύστημα του χαράγματος του θηρίου. Οι Γραφές λένε: "Ώστε κανείς να μην μπορεί να αγοράζει ή να πουλά, εκτός απ αυτόν που έχει το χάραγμα, ή το όνομα του θηρίου, ή τον αριθμό του ονόματός του." (Αποκάλυψη 13:17). Αν ο Αντίχριστος πρόκειται να έχει τον έλεγχο της κάθε πώλησης ή αγοράς, φαίνεται ότι τα μετρητά πρέπει να εξαλειφτούν έτσι ώστε να υπάρχει μία καταγραφή της κάθε συναλλαγής. Αν τα μετρητά επιτραπούν στην επερχόμενη νέα παγκόσμια τάξη, μερικές εμπορικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να επιτελεστούν και έξω από το σύστημα. Ο Αντίχριστος δεν θα έλεγχε την αγοραστική δύναμη του κάθε πολίτη αν ακόμα και λίγες εμπορικές συμφωνίες γινόντουσαν με μετρητά. Τα έντυπα έγγραφα είναι πάρα πολύ ογκώδη και αργά, κι έτσι ένα πολύπλοκο και πανέξυπνο ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει και καταγράφει την κάθε συναλλαγή πρέπει σχεδόν σίγουρα να πάρει τη θέση του. Πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο σύστημα μια και θα ελέγχει την κάθε συναλλαγή του κάθε προσώπου παντού. Κι έτσι, η παγκόσμια χρήση των πλαστικών καρτών σήμερα είναι μόνο ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο βήμα προς μία κοινωνία χωρίς μετρητά.

Ποιος Μεγάλος Αδερφός;

Αντίθετα από μερικά χρόνια πριν, η πιο πρόσφατή μας έρευνα έδειξε ότι ο φόβος για τον Μεγάλο Αδερφό δεν παίζει πια σημαντικό ρόλο στην αντίσταση προς μία κοινωνία χωρίς μετρητά. Βασικά, κανένας δε φοβάται το Μεγάλο Αδερφό πια. Κάναμε μία έρευνα σε ανθρώπους για να δούμε αν ανησυχούσαν για το ότι οι κυβερνήσεις, η τραπεζική βιομηχανία, και άλλες οντότητες έχουν ένα τεράστιο αριθμό πληροφοριών γι' αυτούς, και ότι μπορούν να εντοπίζονται σχεδόν συνεχώς από τη μια ή την άλλη υπηρεσία. Οι πιο νέοι (κάτω από την ηλικία των 45), ιδιαίτερα, ήταν πολύ σαφείς καθώς δήλωναν την αδιαφορία τους. "Δεν έχω να κρύψω τίποτα," λένε, "Η κυβέρνηση το κάνει αυτό μόνο και μόνο για να κάνει τα πράγματα πιο βολικά και ασφαλή για μας." Μια όμως και η κάθε κυβέρνηση στην ιστορία, που είχε τέτοιου είδους πληροφορίες τις έχει χρησιμοποιήσει μ' ένα τρόπο πολύ παρόμοιο με αυτόν του Μεγάλου Αδερφού, μας φαίνεται ότι θα πρέπει να ανησυχούμε!

Είτε σου Αρέσει Είτε Όχι το Μέλλον σου Έχει Σχεδιαστεί

Ενώ η αντίσταση μειώνεται, οι τραπεζικοί και οι εταιρείες καρτών εξακολουθούν να θέλουν να δουν μια κοινωνία χωρίς μετρητά να προοδεύει πολύ πιο γρήγορα. Εν όψει αυτού, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μια κοινωνία χωρίς μετρητά δεν εξελίσσεται τυχαία ή επειδή και μόνο ο καταναλωτής θέλει να εκμεταλλευτεί την διαθέσιμη τεχνολογία. Η τεχνολογία αναπτύσσεται με την προτροπή των οικονομολόγων επειδή έχουν κάτι να κερδίσουν από ένα σύστημα χωρίς μετρητά. Όπως εκφράστηκε γι' αυτήν ένας τραπεζικός, "Η ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων θα έρθει επειδή οι τράπεζες προωθούν αυτή την αρχή, όχι επειδή μερικά καταστήματα απλώς συνέβη να βάλουν ΑΤΜ στα ταμεία τους." Πιο πάνω μιλήσαμε για το να πηγαίνεις σ' ένα παντοπωλείο και να πληρώνεις για το τυρί σου και το σαλάμι σου με το να έχεις τα χρήματα να μεταφέρονται απευθείας από τον τραπεζικό σου λογαριασμό στον λογαριασμό του καταστήματος. Αυτό γίνεται ήδη δοκιμαστικά σε χιλιάδες τοποθεσίες με τη χρήση των καρτών ντέμπιτ. Τι είναι μία κάρτα ντέμπιτ; Μοιάζει σα μία πιστωτική κάρτα αλλά έχει πολύ διαφορετικές ικανότητες. Όταν πηγαίνεις στο ταμείο, τοποθετείς την κάρτα ντέμπιτ σε ένα τερματικό σημείο πώλησης (POS = point of sale). Το τερματικό σημείο πώλησης είναι συνδεδεμένο με την τράπεζά σου και με την τράπεζα του καταστήματος. Αμέσως, η μηχανή ενεργοποιεί κεντρικά κομπιούτερ που αυτόματα μεταφέρουν τα αναγκαία χρήματα από το λογαριασμό σου σ' αυτόν του καταστήματος. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά και είναι πολύ βολικά. Όμως το να είναι βολικό δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα σ' αυτό το νέο σύστημα.

Οι Ιδιοκτήτες των Καταστημάτων Δε Θέλουν τα Μετρητά Σου!

Οι πωλητές λιανικής πώλησης είναι ανυπόμονοι για την άφιξη της κοινωνίας χωρίς χρήματα για μία ποικιλία λόγων με κερδοσκοπικό προσανατολισμό. Η χρήση των πλαστικών καρτών ντέμπιτ σημαίνει υψηλότερα κέρδη λόγω της μείωσης κλοπής από τους υπάλληλους (δεν υπάρχουν μετρητά για να κλέψουν), μείωση των εξόδων από συναλλαγές χωρίς μετρητά, και τη εξάλειψη της απάτης με επιταγές. Ακόμα, προκαταρκτικές μελέτες για τη χρήση των καρτών ντέμπιτ δείχνουν ότι οι καταναλωτές τείνουν να ξοδεύουν τρεις φορές περισσότερα με μία κάρτα ντέμπιτ απ' ότι με μία πιστωτική κάρτα. Φαίνεται ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν πιο ελεύθερα όταν δεν ανησυχούν για μελλοντικές πληρωμές και υψηλά επιτόκια. Ένα ακόμη πλεονέκτημα για τον πωλητή λιανικής είναι τα χαμηλότερα ποσοστά μεταφοράς χρημάτων που χρεώνονται από τις τράπεζες. Κάτω από το υπάρχον τραπεζικό σύστημα καρτών, οι πωλητές λιανικής πληρώνουν τρία με εφτά τοις εκατό της τιμής αγοράς στην εταιρεία της πιστωτικής κάρτας. Αυτά τα ποσοστά, σε συνδυασμό με το επιτόκιο που χρεώνουν στον καταναλωτή, είναι ο τρόπος που κάνουν τα λεφτά τους οι εταιρείες πιστωτικών καρτών. Τα ποσοστά που χρεώνονται από τις εταιρείες έχουν προσδιοριστεί από διάφορους παράγοντες. Ένας περιλαμβάνει την παράνομη και καταχραστική χρήση της κάρτας. Ένας άλλος περιλαμβάνει τους κατόχους καρτών που δε θα πληρώσουν ή που δε μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Για να καλύψουν αυτές τις τεράστιες ζημίες, οι εταιρείες πρέπει να χρεώνουν μεγαλύτερα ποσοστά. Με τις κάρτες ντέμπιτ ή με τις προπληρωμένες κάρτες, ωστόσο, το ποσό της αγοράς αφαιρείται αμέσως από το λογαριασμό ή την κάρτα του καταναλωτού, και δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πληρωθεί ο λογαριασμός. Ένα άλλο υπολογίσιμο σημείο για τον πωλητή είναι η αυξανόμενη ροή ρευστού και η πιο άμεση πρόσβαση σε κεφάλαια. Η κάρτα ντέμπιτ του καταναλωτή διαβάζεται με σάρωση από τον υπάλληλο του καταστήματος. Μέσα σε δευτερόλεπτα, τα χρήματα μεταφέρονται κατευθείαν από το λογαριασμό του καταναλωτή στο λογαριασμό του καταστήματος. Ή, στην περίπτωση των προπληρωμένων καρτών, το ποσό της αγοράς αφαιρείται από την κάρτα επί τόπου. Χωρίς να περιμένεις. Χωρίς χαρτιά. Χωρίς ρίσκο ψεύτικων επιταγών. Μια κι έξω. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τον έμπορο λιανικής είναι η μείωση της ληστείας. Όσο πιο λίγες συναλλαγές γίνονται χωρίς μετρητά, σπάνια θα υπάρχουν μεγάλα ποσά μετρητών μέσα στο κατάστημα για να προσελκύσουν ένοπλους ληστές. Αυτοί οι μειωμένοι κίνδυνοι δημιουργούν ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα: μείωση των εξόδων ασφάλισης, μείωση της απειλής σωματικής βίας στους υπαλλήλους και τα επακόλουθα ιατρικά έξοδα. Σε κάθε ήπειρο, όλα αυτά τα πλεονεκτήματα ήδη έχουν βγει από χιλιάδες πειράματα μικρής κλίμακας. "Μίνι κοινωνίες" χωρίς μετρητά έχουν εγκαθιδρυθεί και έχουν μεγάλη επιτυχία. Οι πωλητές και οι καταναλωτές μαζί είπαν ότι έχουν επωφεληθεί από το σύστημα χωρίς μετρητά.

Οι Κάρτες Με Τα Μετρητά Έρχονται, οι Κάρτες Με Τα Μετρητά Έρχονται!

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των σχεδιαστών της κοινωνίας χωρίς μετρητά είναι τα εκατομμύρια των μικρών συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα. Αυτές μπορούν να κυμαίνονται από τηλεφωνήματα στο τηλέφωνο κερμάτων μέχρι το εισιτήριο του λεωφορείου και την πληρωμή ενός παρκόμετρου. Μία έξυπνη λύση έχει βρεθεί με το συνδυασμό των χαρακτηριστικών των καρτών ντέμπιτ με εκείνων που είναι γνωστές σαν προπληρωμένες κάρτες. Αυτές οι προπληρωμένες κάρτες δεν είναι και τόσο ευρέως γνωστές στη Βόρεια Αμερική, όμως θα γίνουν σε λίγο. Μία προπληρωμένη κάρτα είναι απλά μία κάρτα που έχει κωδικοποιημένη μέσα της μία αποθηκευμένη αξία - ας πούμε, 50 τοπικά τηλεφωνήματα ή 20 δρομολόγια λεωφορείου. Αγοράζεις αυτή την κάρτα στο κατάστημα και κάθε φορά που τη χρησιμοποιείς αφαιρείται μια χρήση από τις συνολικές που είναι προσιτές.. Όταν η κάρτα όλη έχει χρησιμοποιηθεί, την πετάς και αγοράζεις μία καινούργια. Η δύναμη αυτού του είδους της κάρτας είναι ότι δε χρειάζεται να επικοινωνήσει μ' ένα κεντρικό κομπιούτερ ή με το λογαριασμό σου στην τράπεζα κάθε φορά που κάνεις μια απλή αγορά. Καθώς εγκαθιδρύονται κοινά πρότυπα βιομηχανίας και η προπληρωμένη κάρτα συγχωνεύεται με την κάρτα ντέμπιτ, τα μετρητά θα γίνουν περιττά.

Ξυπνήστε!

Ο Pobert.J. Merkert, Sr., ανώτερος αντιπρόεδρος της Εταιρείας Danyl του Moorestown, στο New Jersey, λέει: "Μία μέρα στο εγγύς μέλλον, θα μπορούμε να πληρώνουμε σχεδόν το κάθε τι με μία "προπληρωμένη αποθηκευμένη αξία" ή μία "έξυπνη κάρτα." Ο Merkert, σεβαστός υποστηρικτής της τεχνολογίας για την εξάλειψη των μετρητών, είπε σε μια συγκέντρωση ηγετών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών απ' όλο τον κόσμο ότι οι προπληρωμένες κάρτες θα χρησιμοποιούνται σαν τα ψιλά της τσέπης. Καθώς οι τιμές για τα λεωφορεία, τις αυτόματες μηχανές πώλησης και πλυσίματος ανεβαίνουν, γίνεται δύσχρηστο να κουβαλάς μαζί σου πέντε με δέκα δολάρια σε ψιλά." Ο Merkert επίσης είπε στη συγκέντρωση ότι η μετάβαση στις προπληρωμένες κάρτες θα ήταν σχετικά απλή. Εξήγησε ότι τα οικονομικά ιδρύματα χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες εδώ και δεκαετίες και ΑΤΜ και κάρτες ντέμπιτ εδώ και αρκετά χρόνια. Καθώς οι εφαρμογές αυξάνονται για τις προπληρωμένες κάρτες, ο Merkert είπε, όλο και περισσότερες τράπεζες θα τις εκδίδουν. Με τις προπληρωμένες κάρτες που χρηματοδοτούνται παγκόσμια από τις τράπεζες να είναι καθ' οδόν και με τα νομίσματα να αρχίζουν να αποσύρονται - χωρίς άλλα ψιλά για ρέστα και με λίγα μετρητά - οι ουρές στα ταμεία των καταστημάτων θα είναι μικρότερες, θα λειτουργούν περισσότερα καρτοτηλέφωνα, οι τιμές των αυτόματων μηχανών πώλησης θα μπορούν να αυξάνονται κατά ένα σεντς και όχι πέντε σεντς, και η ασφάλεια θα βελτιωθεί στα καταστήματα αυτόματων πλυντηρίων, στα καταστήματα ευκολιών, και στα πρατήρια βενζίνης. Ο Merkert είπε επίσης στη συνέντευξη ότι κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότερες από 270 δισεκατομμύρια συναλλαγές ποσών πληρωμής στις Η.Π.Α. μόνο, που έχουν να κάνουν με δύο δολάρια ή και λιγότερο. Είπε: "Όταν αυτές οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά από τις έξυπνες κάρτες, θα υπάρχει φοβερή βελτίωση στην αποτελεσματικότητα, λιγότερος βανδαλισμός και λιγότερα προβλήματα ασφάλειας." Οι καταναλωτές επίσης αρχίζουν να βλέπουν τα πλεονεκτήματα στη χρήση των ντέμπιτ/προπληρωμένων καρτών. Οι πιστωτικές κάρτες από τη μία είναι προσιτές και γι' αυτό το λόγο συχνά παραχρησιμοποιούνται. Αναπόφευκτα, ωστόσο, η Μέρα της Κρίσης φθάνει - η μέρα της αποπληρωμής. Πολλοί άνθρωποι ξαφνιάζονται για το πόσο αυξάνει το χρέος τους κάθε μήνα και για το πόσο γρήγορα το ελάχιστο οφειλόμενο ποσό μεγαλώνει. Με τα ποσοστά μερικών πιστωτικών καρτών να ξεπερνούν τα 20 τοις εκατό, η ελάχιστη οφειλή μόλις που καταφέρνει να καλύψει το μηνιαίο τόκο. Όταν οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν μία κάρτα για μια ποικιλία αγορών, θα είναι πιο βολικό γι' αυτούς και θα θέλουν να χρησιμοποιούν τις κάρτες περισσότερο.

Οι Τραπεζικές Συναλλαγές του Μέλλοντος

Εκείνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο από μια κοινωνία χωρίς μετρητά είναι τα ιδρύματα που την προωθούν το περισσότερο - η τραπεζική βιομηχανία και οι εταιρείες των καρτών. Οι λόγοι είναι ότι όλοι αυτοί έχουν σχέση με τα αυξανόμενα κέρδη. Άσχετα με το πόσο αλτρουιστική μπορεί να ακούγεται η ρητορεία τους, η πραγματική αιτία είναι - το κέρδος. Ένας κύριος λόγος είναι, επειδή οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι πιο φτηνές για την τράπεζα. Το κόστος είναι πιο χαμηλό για να την επεξεργασία των ηλεκτρονικών ποσών που μεταφέρονται απ' ό,τι είναι όταν διαχειρίζονται επιταγές και τη διευθέτηση των σχετικών εγγράφων. Επιπρόσθετα, τα χρήματα μεταβιβάζονται πολύ πιο γρήγορα. Όμως ακόμα πιο πολύ το μεγαλύτερο όφελος για τις τράπεζες είναι η εξάλειψη του τραπεζικού παραρτήματος. Οι τράπεζες επεκτείνουν τον αριθμό των τοποθεσιών των ΑΤΜ για να παρέχουν πιο εύκολη πρόσβαση στους πελάτες τους. Με την αύξηση των ΑΤΜ και την επί 24ώρου βάσης διαθεσιμότητά τους, η ανάγκη για τα τραπεζικά παραρτήματα σχεδόν εξαφανίζεται παντελώς. Είναι εξαιρετικά δαπανηρό για τις τράπεζες να επανδρώνουν πολλαπλές εγκαταστάσεις και να πληρώνουν για την διατήρηση των κτιρίων. Οι ΑΤΜ, που μπορούν να εκτελέσουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες ενός παραρτήματος μιας τράπεζας, είναι ασύγκριτα λιγότερα δαπανηρές. Ένας δημοσιογράφος της "USA Today", γράφοντας για την αποδοτικότητα στο κόστος των ΑΤΜ σ' ένα ρεπορτάζ για την αύξηση των αριθμών τους και των ικανοτήτων τους, ειρωνικά έκανε την παρατήρηση ότι δε ζητάνε αυξήσεις και δε χρειάζονται ιατρική ασφάλιση. Όταν μια τράπεζα ανοίγει ένα παράρτημα, πρέπει να προσλάβει αρχιτέκτονες, οικοδόμους, εργολάβους, ηλεκτρολόγους, να πληρώσει μισθούς, και να αγοράσει διάφορες άδειες. Πρέπει να επιπλώσει την τράπεζα, να προσλάβει προσωπικό, να εκπαιδεύσει αυτούς τους υπαλλήλους, να συνεχίζει να προσλαμβάνει και να επανεκπαιδεύει το προσωπικό, και να πληρώνει συνέχεια πάγιο. Με μια ATM, χρειάζεται μονάχα να ανιχνεύσει μια τοποθεσία όπως μια αγορά, ένα κατάστημα τροφίμων, ή μια στάση στον υπόγειο και να στέλνει κάποιον μια φορά την ημέρα να τη συντηρεί--και προφανώς είναι πολύ πιο οικονομικό.

Οι Πρωταρχικοί Παίκτες

Ενώ οι καταναλωτές αρχίζουν να δελεάζονται από τις διευκολύνσεις του συστήματος χωρίς μετρητά και οι έμποροι λιανικής ανακαλύπτουν την αποτελεσματικότητα του κόστους του συστήματος της κάρτας ντέμπιτ, και οι τράπεζες συνεχίζουν την ατέλειωτη αναζήτησή τους για μεγαλύτερα κέρδη, η ίδια η κοινωνία βρίσκει λόγους να εναγκαλιστεί αυτόν τον καινούργιο χωρίς χαρτιά κόσμο. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της υποστήριξης έχει έρθει από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ένα από τα πιο πειστικά επιχειρήματα για την κοινωνία χωρίς μετρητά είναι η επίδραση που θα έχει στην αποτροπή του εγκλήματος. Στο επίπεδο του δρόμου, η ληστεία θα αποβεί χωρίς κέρδος εφ' όσον όλο και πιο λίγοι πολίτες θα μεταφέρουνε μετρητά. Όσο πιο πολλοί έμποροι λιανικής συναλλάσσονται μόνο με κάρτες, οι προσοδοφόροι στόχοι για ένοπλες ληστείες θα πάψουν να υπάρχουν. Σε μία πιο ευρεία κλίμακα, οι ειδικοί της επιβολής του νόμου διακηρύσσουν θαρραλέα ότι η διακίνηση των ναρκωτικών μπορεί σχεδόν να εξαφανιστεί σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά. Οι έμποροι ναρκωτικών κάνουν τη δουλειά τους με μια τσάντα γεμάτη μετρητά την κάθε φορά. Χωρίς πιστωτικές κάρτες, χωρίς επιταγές από τον ταμία -μόνο με μετρητά. Όμως καθώς τα μετρητά εξαφανίζονται από την καθημερινή χρήση, το μέσο συναλλαγής των εμπόρων ναρκωτικών εξαφανίζεται. Οι συναλλαγές ευρείας κλίμακας δεν μπορούν να γίνουν μέσα από τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές χωρίς να τραβούν την προσοχή των τραπεζικών επισήμων και, στη συνέχεια, της επιβολής του νόμου και των άλλων κλάδων της κυβέρνησης. Οι δραστηριότητες της μαύρης αγοράς επίσης θα περικοπούν σοβαρά σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά. Ο εκβιασμός, οι απαγωγές, και η πορνεία, όλα αυτά θα εξαλειφθούν καθώς το νόμισμα βγαίνει στη σύνταξη. Μας λένε ότι με την εξαφάνιση των μετρητών θα έρθει επίσης και η εξαφάνιση πάρα πολλών εγκλημάτων. Δεν είναι να απορεί κανείς που η ανθρωπότητα θα επιδιώξει ένα τέτοιο ουτοπιστικό οικονομικό σύστημα!

Ούτε Ίχνος Από Χαρτιά!

Ένα γράμμα προς τον εκδότη στο περιοδικό Time παρουσιάζει την υπερισχύουσα ακόλουθη στάση: "Η αναφορά σας για το ότι οι λαθρέμποροι ναρκωτικών μετατρέπουν βρώμικο χρήμα απ' τα ναρκωτικά σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία δείχνει ότι η κυβερνητική υπερπρομήθεια του νομίσματος των Η.Π.Α. είναι ένας κύριος λόγος της αύξησης του εμπορίου της κοκαΐνης. Εξηγείτε ότι το 80 τοις εκατό όλων των χαρτονομισμάτων που τυπώνονται από το Θησαυροφυλάκιο δεν μπορούν να εντοπιστούν επειδή πολλά από αυτά αποκρύπτονται από τους εμπόρους ναρκωτικών. Σαν βοηθός εισαγγελέα στο επίπεδο του ειρηνοδικείου, είμαι απογοητευμένος από την αδράνεια στο να αρνηθούμε στους βαρόνους των ναρκωτικών το μέσο της συναλλαγής τους, το χαρτονόμισμα. Ένας τρόπος να τους συλλάβουμε θα ήταν μία αιφνιδιαστική ανάκληση των μεγάλων χαρτονομισμάτων. Ας απονομισματοκοποιήσουμε το εμπόριο των ναρκωτικών."

Επωφελούμενοι Από Τον Φόβο.

Καθώς το έγκλημα στην κοινωνία μας συνεχίζει να αυξάνει, το ίδιο αυξάνει και η έλξη προς τον πλαστικό κόσμο. Ο αριθμός των καταστημάτων που δέχονται το πλαστικό χρήμα αυξάνει. Η Βίζα έχει γράψει μέλη της περισσότερα από 3.000 σουπερμάρκετ για να παίρνουν την κάρτα της. Αυτό είναι περίπου το μισό από τις μεγαλύτερες 50 αλυσίδες καταστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα και τα ταχυδρομικά γραφεία στις περισσότερες πόλεις των Η.Π.Α. δέχονται πιστωτικές κάρτες ως πληρωμή για ταχυδρομικά τέλη. Κι άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες αρχίζουν να δραστηριοποιούνται χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών για Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια ώστε να βοηθήσουν στην περικοπή των εξόδων. Μία περιοχή εξοικονόμησης κόστους βρίσκεται στην περιοχή της απάτης κοινωνικής πρόνοιας. Προσπάθειες επίσης γίνονται για να αναχαιτίσουν την απάτη στα κουπόνια τροφίμων με το να αντικαταστήσουν το σύστημα των κουπονιών με πλαστικές κάρτες. Όταν πληρώνουν για τα ψώνια, οι πελάτες με κουπόνια τροφίμων θα περνάνε την κάρτα τους μέσα από έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη και θα πληκτρολογούν τον προσωπικό αριθμό ταυτοποίησης (ΡΙΝ). Έπειτα ο λογαριασμός τους ή η κάρτα τους θα χρεώνεται για την αγορά. Κάθε μήνα ο χρήστης των κουπονιών τροφίμων θα έχει ένα νέο ποσό χρημάτων αποθηκευμένο στην κάρτα. Αυτό το σχέδιο θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων με το να βάλει ένα στοπ στην εξαπάτηση. Οι χρήστες δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα κουπόνια για να βγάλουν μετρητά, να αγοράσουν αλκοόλ, ναρκωτικά, ή καπνό. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από το πρόσωπο για το οποίο εκδόθηκε. Ο κάτοχος της κάρτας αναγνωρίζεται μέσα από κάποιο είδος συνδετικού κρίκου με την κάρτα όπως το ΡΙΝ. Οι κυβερνήσεις έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι για την εξάλειψη των μετρητών και των επιταγών, ειδικά στον Δυτικό κόσμο. Εκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κάθε μήνα αν οι κυβερνητικές πληρωμές προς ιδιώτες μπορούσαν να διευθετηθούν ηλεκτρονικά μάλλον παρά με την έκδοση και την επεξεργασία δαπανηρών επιταγών από χαρτί. Επίσης, οι ηλεκτρονικές καταθέσεις θα έβαζαν τέλος στην υποκλοπή Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων κυβερνητικών επιταγών από το ταχυδρομείο. Η φοροδιαφυγή επίσης θα γινόταν μια πράξη του παρελθόντος. Οι πληρωμές μετρητών για παραγόμενη εργασία ή για αντικείμενα που αγοράστηκαν και άλλα παραθυράκια μετρητών θα εξαφανιζόντουσαν. Αυτή είναι μία κύρια προτεραιότητα στις Δυτικές κυβερνήσεις, ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιμετωπίζουν τρομακτικά ελλείμματα. Η υπολογιζόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα ήταν ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των παραθύρων της φοροδιαφυγής θα έφερνε ένα σημαντικό λάκτισμα στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στην πραγματικότητα, μία πρόσφατη αναφορά υπολογίζει ότι αν οι φοροφυγάδες μπορούσαν να μπλοκαριστούν αυτό θα απέφερε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω το χρόνο στα κυβερνητικά ταμεία της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Τι Περιέχουν Οι Κάρτες;

Οι τεχνολογικές πρόοδοι τα περασμένα δέκα χρόνια στη βιομηχανία των καρτών είναι σχεδόν αδιανόητες. Πιστωτικές κάρτες, κάρτες ντέμπιτ, και τα παρόμοια, όταν χρησιμοποιούνται σε μία μηχανή ΑΤΜ ή κάτι παρόμοιο, μας παρέχουν άμεση πρόσβαση σχεδόν σε κάθε υπηρεσία, προϊόν, ή κάποιες πληροφορίες που θα θέλαμε να έχουμε. Και οι "νέες, βελτιωμένες, και εξυπνότερες" κάρτες μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα. Για να ξεκινήσουμε, ας εξετάσουμε εν συντομία το είδος των καρτών που είναι τώρα στην αγορά-όχι τους τύπους όπως κάρτες πιστωτικές και ντέμπιτ, αλλά τα είδη όσον αφορά την τεχνική κατασκευής των καρτών. Κάρτες με Μαγνητική Λωρίδα. Αυτές είναι οι πιο κοινά χρησιμοποιούμενες κάρτες στην Βόρεια Αμερική. Είναι μία απλή πλαστική πιστωτική κάρτα ή κάρτα ντέμπιτ με μία μαύρη λωρίδα στο πίσω μέρος που περιέχει ορισμένες πληροφορίες: ίσως το όνομά σου, ένα αριθμό λογαριασμού, και ένα προσωπικό αριθμό αναγνώρισης που ονομάζεται PIN. Όταν πας σε μία μηχανή αυτόματης ανάληψης, βάζεις την κάρτα σου μέσα στη μηχανή και πληκτρολογείς τον PIN σου στο πληκτρολόγιο. Από τη στιγμή που η μηχανή θα επαληθεύσει ότι το PIN που έχεις πληκτρολογήσει ταιριάζει με το PIN που είναι καταγραμμένο στη μαγνητική λωρίδα της κάρτας, τότε έχεις τη δυνατότητα να διεξάγεις μία οικονομική συναλλαγή όπως ανάληψη ή κατάθεση χρημάτων από ή προς ένα λογαριασμό. "Έξυπνες κάρτες". Κι αυτές είναι πλαστικές κάρτες πιστωτικές ή ντέμπιτ που περιέχουν ένα μικρό ολοκληρωμένο κύκλωμα μικροτσίπ, συνήθως στην αριστερή επάνω γωνία. Υπάρχουν δύο ειδών έξυπνες κάρτες. Η μία είναι κάρτα μνήμης-μόνο από την οποία οι πληροφορίες μπορούν να γίνουν προσιτές από μία μηχανή ανάγνωσης. Αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ανανεωθούν. Το άλλο είδος έχει έναν μικροϋπολογιστή (microprocessor) που επιτρέπει τις πληροφορίες να ανανεωθούν, να αλλάξουν, ή να υποβληθούν σε επεξεργασία. Σύμφωνα με τον Stephen Seidman, τον εκδότη της Smart Card Monthly, η μόνη διαφορά μεταξύ αυτού του είδους της έξυπνης κάρτας και ενός προσωπικού κομπιούτερ είναι η συσκευασία. Οι έξυπνες κάρτες, όπως και οι κάρτες μαγνητικής λωρίδας, πρέπει να έχουν κάποιο είδος μηχανισμού αναγνώρισης (όπως το PIN) για να συγκρίνουν τον κάτοχο της κάρτας με την κάρτα. Οι Οπτικές κάρτες. Αυτές οι πλαστικές κάρτες περιέχουν δεδομένα που είναι καταχωρημένα σ' ολόκληρη την επιφάνεια της κάρτας, και μπορούν να διαβαστούν από ένα λέιζερ. Αυτές αποθηκεύουν μεγάλα ποσά δεδομένων και συχνά χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύσουν ιατρικές πληροφορίες. Ενώ η κάθε μία από αυτές τις κάρτες θα μπορούσαν να είναι ικανές να γίνουν η κάρτα σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά, όλες έχουν ένα κοινό μειονέκτημα. Μέχρι και αυτή τη μέρα, κανένα σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί που να κάνει σίγουρο ότι το πρόσωπο που χρησιμοποιεί την κάρτα είναι και το πρόσωπο που θα πρέπει να χρησιμοποιεί την κάρτα. Το σύστημα των PIN απλά δεν έχει φέρει αποτέλεσμα, και οι τράπεζες που υποστηρίζουν αυτό το σύστημα χάνουν μία μικρή περιουσία απ' αυτό το λόγο.

Οι Μεγάλοι Χαμένοι Είναι Οι Τράπεζες.

Οι αυτόματες μηχανές ανάληψης χρημάτων και ολόκληρη η βιομηχανία πλαστικών καρτών καταληστεύονται με αυξανόμενο αριθμό. Οι κλέφτες χρησιμοποιούν τις κάρτες ΑΤΜ των θυμάτων τους για να αποσύρουν μεγάλα ποσά μετρητών (συνήθως μέχρι το ημερήσιο όριο) από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι κάρτες παραχαράσσονται. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι οι τράπεζες, και όχι οι πελάτες που είναι υπεύθυνες για τις ζημιές και χάνουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Οι κάρτες με μαγνητική λωρίδα, το πρόσφατο πρότυπο της βιομηχανίας, πλαστογραφούνται εύκολα και οι ζημιές συσσωρεύονται. Στην πραγματικότητα, η πλαστογραφία πιστωτικής κάρτας θεωρείται το πιο γοργά αυξανόμενο έγκλημα πιστωτικής κάρτας στον Καναδά, σύμφωνα με την Ένωση Καναδών Τραπεζικών. Μία βιομηχανική πηγή είπε πρόσφατα ότι η παραχάραξη αποτελεί το 14 τοις εκατό από όλα τα εγκλήματα πιστωτικής κάρτας. Οι τραπεζικοί λένε ότι δεν χρεώνουν τους νόμιμους πελάτες τους για τις διεκδικήσεις χρημάτων λόγω παραχάραξης αλλά απορροφούν τη ζημιά οι ίδιοι. Πράγμα μάλλον απίθανο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η παραχάραξη έχει επαυξήσει σημαντικά ένα ήδη μαζικό πρόβλημα ασφάλειας στις τράπεζες της Βόρειας Αμερικής.

Οι Έξυπνες Κάρτες Έρχονται Να Μας Διασώσουν.

Ο Sid Price, ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Εταιρείας Εθνικής Επεξεργασίας, της μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας πιστωτικών καρτών στην Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ότι το επόμενο λογικό βήμα είναι να μετατρέψουμε τη δομή του συστήματος των πιστωτικών καρτών των Η.Π.Α. σε σύστημα έξυπνης κάρτας. Μερικοί πάντα διαφωνούσαν ότι το κόστος αυτής της σημαντικής αλλαγής θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Όμως με τα ελλείμματα να αυξάνουν κάθε χρονιά, πολλοί άνθρωποι λένε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν χωρίς να κάνουν την αλλαγή. Η απαίτηση για την αλλαγή έχει φτάσει σ' ένα επίπεδο που ωθεί τον Price να προλέγει ότι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη είναι "σε λίγους μόνο μήνες, όχι σε χρόνια." Η πρωταρχική ώθηση βέβαια γι' αυτή την αλλαγή, είναι να εξαλειφθούν οι ζημιές που υφίστανται από την απάτη με τις πιστωτικές κάρτες. Το γενικό συμπέρασμα ανάμεσα στους ηγέτες της βιομηχανίας είναι ότι οι έξυπνες κάρτες είναι πρακτικά αδύνατο να παραχαραχτούν ή να αναπαραχθούν. Και έχουν ενσωματωμένους μηχανισμούς που τις κάνουν "απαραβίαστες από τους χάκερς".