The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 3: Τα Πρώτα Βήματα

    Όπως και με οτιδήποτε άλλο, το να κάνεις μια αρχή δεν είναι πάντα εύκολο, και το πιο δύσκολο μέρος για τους περισσότερους ανθρώπους είναι να μάθουν να αφήνονται.  Πρέπει να είσαι πρόθυμος να αφήσεις τις προκατειλημμένες ιδέες, που μπορεί να έχεις και να ανοίξεις το νου σου και την καρδιά σου στις σκέψεις του Κυρίου και στις οδηγίες του Πνεύματός Του, που μπορεί είναι διαφορετικές από τις δικές σου παρορμήσεις.

            Η προϋπόθεση για να ακούσεις από τον Κύριο είναι, ότι πρέπει  να βάλεις στην άκρη τις φυσικές σου αισθήσεις και τις δικές σου σκέψεις.  Το πρώτο βήμα είναι να πιστέψεις πως υπάρχει μια πνευματική διάσταση, και ότι Κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου. Το δεύτερο είναι να είσαι πρόθυμος να βάλεις στην άκρη αυτά που σου λένε οι φυσικές σου αισθήσεις, και μερικές φορές ακόμα κι αυτό που σου λέει “η κοινή λογική”, για χάρη αυτού που θέλει να σου πει ο Θεός.

            Μόλις  κάνεις αυτά τα δύο πρώτα βήματα, είσαι έτοιμος να αρχίσεις για τα καλά!  Ξεκίνησε  βρίσκοντας ένα ήσυχο μέρος και αφιερώνοντας μερικά λεπτά για να μιλήσεις στον Κύριο. Πες Του αυτά που έχεις μέσα στην καρδιά σου. Πες Του πόσο σημαντικός είναι Αυτός για σένα.  Ευχαρίστησέ Τον για την αγάπη Του. Ευχαρίστησέ Τον για τα καλά πράγματα που έχει κάνει στη ζωή σου. Σκέψου τις ευλογίες σου. Ο Θεός αγαπάει να σε ακούει να Τον δοξάζεις. “Εισέλθετε στις πύλες Του με δοξολογία, στις αυλές Του με ύμνους. Δοξολογείτε Αυτόν, ευλογείτε το όνομά Του." [Ψαλμοί 100:4.]

            Ίσως να έχεις μια συγκεκριμένη ερώτηση που θα ήθελες να κάνεις στον Ιησού. Ξεκίνα και ρώτησέ Τον. Οι  προσευχές για συγκεκριμένα πράγματα λαμβάνουν και συγκεκριμένες απαντήσεις. Ή, ίσως να μην  έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου, αλλά είσαι περίεργος να ανακαλύψεις μήπως έχει να σου πει Αυτός κάτι. Όπως και νά ‘χει, μόλις Του πεις γιατί θέλεις να ακούσεις από Αυτόν, παρέμενε ακίνητος και συγκεντρώσου πάνω στον Κύριο. Όταν κλείνεις τα μάτια, αυτό σε βοηθάει να απομονωθείς απ’ οτιδήποτε θεάματα υπάρχουν γύρω σου, που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή σου.

            Τώρα κάνε ό,τι καλύτερο  μπορείς για να συγκεντρωθείς και να ακούσεις με το πνεύμα σου. Το να παραμένεις ήρεμος και να προσμένεις είναι μια εκδήλωση της πίστης σου. Δείχνει ότι πιστεύεις πως ο Δημιουργός σου σ’ αγαπάει και θα σου απαντήσει. Στη διάρκεια αυτής της γαλήνιας χρονικής περιόδου, καθώς περιμένεις στην παρουσία του Κυρίου με σεβασμό, ησυχία, ταπεινότητα, και υπομονή, θα μπορέσει ο Θεός να σου μιλήσει.

            Μερικές φορές ο Θεός μπορεί να μιλήσει φέρνοντας στο μυαλό σου ένα εδάφιο ή ένα κείμενο από τη Βίβλο που έχεις διαβάσει ή αποστηθίσει πριν από καιρό.  Αυτό το εδάφιο, όταν αποδοθεί στην ιδιαίτερη κατάστασή σου ή στην απόφαση, την οποία πρέπει να πάρεις, μπορεί να είναι η ξεκάθαρη και απλή απάντηση που ψάχνεις.

            Άλλες φορές, ο Κύριος μπορεί να μιλήσει μ’ ένα καινούργιο μήνυμα που δεν έλαβες ποτέ πριν — με λόγια που δεν έχει ξαναπεί ποτέ σε κάποιον άλλον. Η διατύπωση του μηνύματος μπορεί να γίνει είτε με μια κάπως επίσημη, είτε με μια απλή, καθημερινή γλώσσα. Ο Κύριος μπορεί να εκφραστεί με οποιονδήποτε τρόπο Του αρέσει, για οποιοδήποτε ζήτημα, αλλά συνήθως μιλάει στον καθένα μας, με τον τρόπο που θα είναι ευκολότερα για μας να το δεχτούμε και να το συσχετίσουμε.

            Γι’ αυτό πάρε οτιδήποτε έρχεται στην καρδιά σου, στο μυαλό σου, ή στα αυτιά σου και δέξου το σαν το μήνυμα του Κυρίου για σένα. Είναι  σαν να κάνεις, κατά κάποιο τρόπο, μια απευθείας μετάφραση: εσύ “ακούς” μια φράση ή μια πρόταση την κάθε φορά και καθώς λες ή γράφεις ή μαγνητοφωνείς εκείνο το πρώτο μέρος, ο Κύριος θα σου δώσει κι άλλο. Κάθε φορά που επαναλαμβάνεις αυτό που σου είπε, δείχνει ότι πιστεύεις πως το μήνυμα ήταν από τον Κύριο. Είναι μια εκδήλωση της πίστης σου, η οποία Τον ευχαριστεί.

            Είναι εύκολο να απορρίψεις αυτή τη μικρή εσωτερική φωνή σαν δήθεν δικές σου σκέψεις, ειδικά όταν πρωταρχίζεις να ακούς από τον Κύριο, όμως είναι σημαντικό να δεχτείς ότι είναι Αυτός που σου μιλάει. Αφού ζήτησες με ειλικρίνεια από τον Κύριο να σου μιλήσει, Αυτός θα το κάνει. Και όταν το κάνει, πρέπει να δεχτείς Αυτό που λέει ότι είναι από Αυτόν. “Αιτείτε και θα σας δοθεί” *[Ματθαίου 7:7.] Ο Θεός χορταίνει τους πνευματικά πεινασμένους με καλά πράγματα. *[Λουκά 1:53.] Εδώ είναι που η πίστη είναι τόσο σημαντική, επειδή η πίστη σε βοηθάει να πιστέψεις στις υποσχέσεις του Θεού ότι όταν Τον επικαλεστείς, θα πάρεις μια απάντηση.

            Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι, να μην αναλύεις, να μην εξετάζεις και να μην κρίνεις το μήνυμα καθώς έρχεται. Απλά δέξου το και ευχαρίστησε το Θεό γι’ αυτό.

            Υπάρχουν διάφορα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κάποιος, ενώ δέχεται ένα μήνυμα από τον Κύριο. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται μια έξαψη συγκίνησης ή ευφορίας, μερικοί αισθάνονται νευρικοί, μερικοί καταρρέουν και κλαίνε, μερικοί ξεσπάνε σε γέλια — άλλοι όμως δεν αισθάνονται τίποτα απολύτως το ασυνήθιστο. Μερικοί μπορεί να αισθανθούν κάτι τη μια φορά και τίποτα τις άλλες φορές. Είτε αισθάνεσαι κάτι είτε όχι αυτό δεν κάνει το μήνυμα που λαμβάνεις περισσότερο ή λιγότερο έγκυρο. “Προχωράμε στηριζόμενοι στην πίστη και όχι σ’ αυτό που  βλέπουμε,”— και οπωσδήποτε όχι σ’ αυτό που  αισθανόμαστε!  *[Β΄ Κορινθίους 5:7.]

            Μην περιμένεις σώνει και καλά να δεχτείς ένα μακροσκελές,  εύγλωττο μήνυμα από το Θεό, από την πρώτη κιόλας φορά που ησυχάζεις και Του ζητάς να σου μιλήσει, αν και αυτό μπορεί να συμβεί. Συνήθως με τον καιρό και την εμπειρία, καθώς εξασκείς το δώρο της προφητείας, τα μηνύματα που δέχεσαι από τον Κύριο θα είναι πιο λεπτομερή και πιο ολοκληρωμένα.  Γι’ αυτό συνέχισε να εξασκείσαι. Μην τα παρατάς!

            Μην αποθαρρύνεσαι, αν αρχίσεις μ’ ένα “νηπιακό” δώρο προφητείας και πάρεις μια δυο φράσεις μόνο, ή ένα εδάφιο από τη Βίβλο, όταν ήλπιζες για κάτι περισσότερο. Μην το αφήσεις αυτό να σε σταματήσει! Το ότι άκουσες κάτι θα πρέπει να σ’ ενθαρρύνει.  Καθώς συνεχίζεις να προσπαθείς, το πιο πιθανόν είναι ότι θα λάβεις περισσότερα πράγματα. Η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα!

            Να θυμάσαι επίσης, ότι ένα μήνυμα από τον Ουρανό δε χρειάζεται να είναι μεγάλο για να είναι καλό. Υπάρχουν φορές που ο Κύριος μπορεί να σου δώσει την απάντηση που ζητάς μόνο σε  μια πρόταση. Βέβαια είναι καλό να περιμένεις για να δεις αν έχει να σου πει περισσότερα πριν επιστρέψεις στη δουλειά σου, όμως αν νιώθεις ότι έπαψε να μιλάει, τότε ευχαρίστησέ Τον και να έχεις την εμπιστοσύνη, ότι εκείνα τα λόγια περιέχουν την απάντηση που ζητάς.

            Ίσως ήσουν πάρα πολύ αφηρημένος με άλλες σκέψεις ενώ προσευχόσουν και περίμενες ν’ ακούσεις κάτι. Μην ανησυχείς. Μερικές φορές είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς αλλά ο Κύριος καταλαβαίνει τις ανθρώπινες ευαισθησίες και αδυναμίες μας. Είναι κάτι το καινούργιο για σένα και το γεγονός και μόνο ότι προσπαθείς είναι ένα βήμα προόδου. Μην σταματάς!

            Να προσπαθείς να προσεύχεσαι κάθε μέρα για λίγα λεπτά και να δοξάζεις τον Κύριο. Στη συνέχεια θέσε στον Κύριο την “ερώτηση της ημέρας” και περίμενε λίγα λεπτά να ακούσεις τη φωνή Του. Καθώς συνηθίζεις να εξασκείς το δώρο σου, θα γίνεται όλο και πιο εύκολο να λαβαίνεις τα Λόγια του Κυρίου.

            Αν συνεχίσεις να ενδυναμώνεις την πίστη σου διαβάζοντας το γραπτό Λόγο του Θεού, και αν συνεχίζεις να επιθυμείς ειλικρινά αυτό το χάρισμα του Πνεύματος, ο Κύριος δε θα σε απογοητέψει. Ο Θεός έχει υποσχεθεί να σου μιλήσει και δε θα σε απογοητέψει εφόσον κι εσύ κάνεις το δικό σου μέρος.

            Είναι εύκολο να πάρεις απαντήσεις από τον Κύριο: Πρέπει να έχεις πίστη. Όταν ζητάς μιαν απάντηση από τον Κύριο, περίμενε μιαν απάντηση και πάρε το πρώτο πράγμα που θα έρθει. Αν πραγματικά πιστεύεις και αναζητάς τον Κύριο και θέλεις να ακούσεις ή να δεις, δε θα απογοητευτείς. Εκείνο το οποίο βλέπεις ή ακούς με τα μάτια του πνεύματος, αυτό είναι ο Κύριος. Απλώς άνοιξε την καρδιά σου και άσε να μπει η λιακάδα ! “Έχουμε ένα πρόβλημα, Κύριε! Τι πρέπει να κάνουμε; Αν είσαι απεγνωσμένος και Τον ρωτάς, Αυτός θα σου απαντήσει! –Ντ.Μπ.Μπ.

* * *

             Όταν  κλείνεις τα μάτια σου, αυτό σε βοηθάει να βλέπεις στο πνεύμα και να μην διασπάται η προσοχή σου από τα πράγματα και τους ανθρώπους γύρω σου. Σε βοηθάει να βάλεις το νου σου στον Κύριο και να χαλαρώσεις, ώστε τίποτα να μην αποσπά  την προσοχή σου.–Ντ.Μπ.Μπ.

             Ο Θεός υπάρχει και είναι ένας Θεός που μιλάει! — Είναι ένας Θεός που συνεχίζει να αγαπάει τα παιδιά Του και συνεχίζει να τους μιλάει.  Μπορείς να ακούς κάτι από το Θεό κάθε μέρα. Κάθε μέρα πρέπει να είναι μια καινούργια εμπειρία, ένα καινούργιο άκουσμα της φωνής του Θεού.–Ντ.Μπ.Μπ.

             Είναι σημαντικό να ζητάς συγκεκριμένα πράγματα από τον Κύριο, όταν του ζητάς καθοδήγηση, και θα πρέπει να περιμένεις να πάρεις συγκεκριμένες απαντήσεις. Το να ζητάς συγκεκριμένα πράγματα δείχνει ότι έχεις πίστη.  Δείχνει ότι πραγματικά περιμένεις μια συγκεκριμένη απάντηση, αλλιώς δε θα ζητούσες κάτι συγκεκριμένο!—Ντ.Μπ.Μπ.

* * *

             Το μωρό είναι μια πάρα πολύ καλή απεικόνιση πίστης και κάποιου που ακούει από το Θεό. Όταν κλαίει για τη μητέρα του, δε θα σκεφτόσουν να αρνηθείς να το ακούσεις. Εκείνο το  μωράκι έχει περισσότερη πίστη από σένα μερικές φορές, επειδή όταν το μωρό κλαίει, περιμένει ότι κάποιος θα το ακούσει. Επειδή γνωρίζει—ο Θεός το έχει βάλει μέσα του να γνωρίζει — ότι αν φωνάξει, θα του απαντήσεις. Περιμένει την απάντηση και την παίρνει!

            Όταν η ρώγα είναι μέσα στο στόμα του μωρού, αυτό αρχίζει να θηλάζει αυτόματα. Όταν κλαις επικαλούμενος το Θεό για κάτι, Αυτός το σπρώχνει μέσα στο στόμα σου, όμως αν δεν αρχίσεις να ρουφάς, δε θα λάβεις τίποτα.  Πρέπει να έχεις την πίστη για να αρχίσεις να τραβάς. Πολλές φορές το μωρό πρέπει να θηλάσει για ένα-δυο λεπτά πριν πάρει κάτι. Το θήλασμά του είναι μια πράξη πίστης.

            Τι είναι αυτό που ωθεί το γάλα έξω από το στήθος; Είναι το κενό! Το μωρό σκόπιμα, όταν θηλάζει, δημιουργεί ένα κενό μέσα στο στόμα του, το οποίο ωθεί το γάλα προς τα έξω. Πρέπει να δημιουργήσεις ένα κενό μέσα στην καρδιά σου: “Κύριε, εδώ υπάρχει ένας κενός χώρος. — Γέμισέ τον Εσύ!”

            Ξέρεις τι γεμίζει στην πραγματικότητα εκείνο το κενό; Στην ουσία δεν είναι το παιδί. Το μόνο που κάνει το παιδί είναι να δημιουργήσει ένα κενό με το να ελαττώσει την πίεση μέσα στο στόμα του, έτσι ώστε το γάλα να πηγαίνει  από το στήθος της μητέρας στο στόμα του. Στην προσευχή, εσύ δημιουργείς ένα κενό. Υπάρχει ένα χώρος που χρειάζεται να γεμίσει. Ζητάς τη βοήθεια του Κυρίου. Δημιουργείς ένα κενό και είναι η πίεση του Κυρίου που το γεμίζει. Στην πραγματικότητα η δύναμη  προέρχεται από έξω κι όχι από μέσα. Το μόνο που έκανες εσύ ήταν να δημιουργήσεις ένα κενό, όμως εκείνο το κενό τράβηξε τη δύναμη.—Ντ.Μπ.Μπ.

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production