The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 4: Πρακτικές Εφαρμογές

          Μερικοί άνθρωποι λένε, “Δεν υπάρχουν πρακτικές χρήσεις για την προφητεία στη σημερινή εποχή.” Ευτυχώς για μας, κάνουν λάθος! Η έλλειψη πίστης αφαιρεί από αυτούς την ευκαιρία να αποκτήσουν τους πνευματικούς θησαυρούς που θα ήθελε να τους δώσει ο Θεός, αν αυτοί απλώς πίστευαν. Αυτό είναι λυπηρό, όμως δε σημαίνει ότι κι εσύ πρέπει να χάσεις αυτή την ευκαιρία. Η μόνη απαίτηση του Θεού είναι να Του ζητάς με πίστη.” Ζητάτε και θα σας δοθεί, ώστε η χαρά σας να είναι πλήρης.” *[Ιωάννη 16:24.]

            Οι πρακτικές χρήσεις για την προφητεία είναι αναρίθμητες. Ο Κύριος μπορεί να ικανοποιήσει οποιαδήποτε ανάγκη, να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, να δώσει οποιαδήποτε λύση, να ξεμπερδέψει οποιοδήποτε μπλέξιμο, να διευθετήσει οποιαδήποτε διένεξη. Χρειάζεται να Του δώσεις μια ευκαιρία. Αν ειλικρινά προσπαθείς να κάνεις αυτό που σου λέει να κάνεις, αν ακολουθήσεις τη συμβουλή Του, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα δεις αποτελέσματα. Ποτέ δε θα το μετανιώσεις που Τον άκουσες! Να έχεις υπόψη σου ότι μπορεί να μην δεις τέλεια αποτελέσματα αμέσως και μερικές φορές μπορεί να μην μάθεις ποτέ πώς βοήθησε σε μια ορισμένη κατάσταση το γεγονός, ότι άκουσες από τον Κύριο. Παρ' όλα αυτά όμως, αν Τον αφήσεις να καθοδηγήσει τη ζωή σου, δεν μπορείς να κάνεις λάθος! Μπορείς να εμπιστευτείς τον  Κύριο  ότι θα κρατήσει το Λόγο Του. Θα σου δώσει ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι και αυτό που γνωρίζει ότι θα σε βοηθήσει περισσότερο μακροπρόθεσμα.

            Ο Κύριος θέλει από μας να Τον αφήνουμε να παίρνει μέρος σε κάθε τομέα της ζωής μας και να μας βοηθά να κάνουμε επιλογές και να παίρνουμε αποφάσεις, είτε  απλές είτε σημαντικές.  Σκέψου το παρακάτω παράδειγμα:

            Η Γιάννα και ο Βασίλης είναι παντρεμένοι. Η Γιάννα επισκέπτεται τη θεία της και το θείο της σε μια πόλη αρκετές ώρες μακριά απ’ όπου ζουν αυτή και ο Βασίλης. Είναι Παρασκευή και βρίσκεται εκεί ήδη για μια εβδομάδα. Τηλεφωνεί στο Βασίλη για να δει πώς είναι τα πράγματα στο σπίτι και ο Βασίλης τη διαβεβαιώνει ότι τα πάντα πηγαίνουν θαυμάσια. Η Γιάννα του αναφέρει ότι η θεία της την προσκάλεσε να μείνει για δυο ακόμα μέρες και ο Βασίλης της λέει ότι αυτός και τα παιδιά μπορούν να τα καταφέρουν για δυο ακόμα μέρες, χωρίς προβλήματα. Η Γιάννα κλείνει το τηλέφωνο, όμως πριν να πάρει την τελική της απόφαση και πει στη θεία της ότι θα μείνει για λίγο ακόμα, πηγαίνει στο δωμάτιό της και ζητάει από τον Ιησού να επιβεβαιώσει το σχέδιο αυτό.

            Με μια απαλή φωνή, ο Κύριος της λέει, “Θα ήταν καλύτερα αν επέστρεφες στο σπίτι σου τώρα. Αν και ο Βασίλης και τα παιδιά δείχνουν να είναι καλά και ο Βασίλης λέει ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει για λίγες ακόμα μέρες, πρόκειται να σε χρειαστούν το Σαββατοκύριακο.”

            Η Γιάννα καθώς μόλις πρόσφατα ανέπτυξε τη συνήθεια να ζητάει τη συμβουλή του Κυρίου, σχετικά με τις προσωπικές της επιθυμίες,  είναι λίγο διστακτική. “Σε όλες τις αποφάσεις σου αναζήτησε Αυτόν και Αυτός θα κατευθύνει τα βήματά σου.” *[Παροιμίες 3:6.] Μια και αυτό έκανε τώρα ρωτώντας το Θεό για τα σχέδιά της, το εδάφιο αυτό της δίνει την πίστη ότι η πρώτη απάντηση που πήρε για να επιστρέψει αμέσως ήταν πράγματι η φωνή του Κυρίου.

            Έτσι τερματίζει την επίσκεψή της, όπως αρχικά είχε σχεδιάσει, και επιστρέφει  σπίτι της το ίδιο βράδυ. Το Σάββατο περνάει όπως συνήθως. Ο Βασίλης κόβει το γρασίδι και η Γιάννα καθαρίζει το σπίτι, ενώ τα παιδιά παίζουν. Η Γιάννα αναρωτιέται για μια στιγμή αν είχε κάνει λάθος που επέστρεψε σπίτι της, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Βασίλης τα παιδιά και το σπίτι θα είχαν επιβιώσει το Σαββατοκύριακο χωρίς αυτήν. Υπενθυμίζει στον εαυτό της, ότι η απόφασή της να επιστρέψει βασίστηκε στην καθοδήγηση  του Θεού, και συνεχίζει τις δουλειές της.

            Λίγο μετά το μεσημεριανό γεύμα χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο εργοδότης του Βασίλη. Μια κρίσιμη κατάσταση προέκυψε και απαιτεί την άμεση επίβλεψη του Βασίλη. Πέντε λεπτά αργότερα, αφού έμαθε τα νέα, ο Βασίλης φιλά τη Γιάννα και τα παιδιά και βγαίνει βιαστικά από την πόρτα.

            Τώρα όλα έχουν γίνει ξεκάθαρα: Αν η Γιάννα ήταν στη θεία της και στο θείο της, αρκετές ώρες μακριά, ο Βασίλης θα βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Οι γείτονές του λείπουν όλοι κι έτσι δε θα υπήρχε κανείς να προσέξει τα παιδιά. Η Γιάννα ευχαριστεί το Θεό για τη στοργική, σοφή καθοδήγησή Του. Ο Θεός δεν της είχε πει ποια θα ήταν η έκτακτη κατάσταση που θα προέκυπτε, της είχε δείξει όμως αυτό που θα ήταν η καλύτερη από τις δυο φαινομενικά όμοιες επιλογές.

            Η θεία καθοδήγηση μπορεί να κάνει τη διαφορά σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση, απλή ή σοβαρή, που μπορεί να αντιμετωπίσεις στη ζωή σου. Χωρίς τον Κύριο, θα μπορούσες να τα βγάλεις πέρα σωστά μερικές φορές ή τις περισσότερες φορές, όμως ο Θεός μπορεί να σε κάνει να τα βγάλεις πέρα σωστά κάθε φορά. Η προφητεία θα σου είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο όταν αντιμετωπίζεις κύρια ερωτήματα ή πολύπλοκα προβλήματα, όμως θα ανακαλύψεις ότι ο Θεός μπορεί επίσης να σε βοηθήσει και σε φαινομενικά μικρά ζητήματα. Αυτός βρίσκεται πάντα κοντά σου και είναι πάντα πρόθυμος να σε βοηθήσει. Γιατί να μην επωφεληθείς με τα λόγια της σοφίας Του — την καλύτερη "επαγγελματική βοήθεια" που είναι διαθέσιμη οπουδήποτε σήμερα;

            Ίσως η επιχείρησή σου να έχει προβλήματα και δεν είσαι σίγουρος ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σου. Ίσως να έχεις προβλήματα στις σχέσεις σου με τον εργοδότη σου ή με τους υπαλλήλους σου. Ίσως να έχεις προβλήματα στο γάμο σου ή σε μια σχέση. Ίσως η δουλειά σου και οι προσωπικές σου σχέσεις να πηγαίνουν καλά, όμως δε βλέπεις προς τα πού πάει η ζωή σου ή ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές σου και οι στόχοι σου.

            Αν έχεις παιδιά, θα υπάρχουν πάντοτε πολλά πράγματα που δεν καταλαβαίνεις και για τα οποία θα χρειάζεσαι ουράνια διορατικότητα! Ένα από τα παιδιά σου μπορεί να είναι αργό στη μάθηση ή στην ανάγνωση, το άλλο μπορεί να έχει πρόβλημα νυχτουρίας, το άλλο μπορεί να μην πιάνει εύκολα φιλίες. Ίσως το μεγαλύτερό σου να εισήλθε πρόσφατα στην εφηβεία και ξαφνικά οι δυο σας δε φαίνεται να μπορείτε να επικοινωνήσετε άλλο πια. Υπάρχουν άφθονα βιβλία, που θα μπορούσαν να σου δώσουν κάποια βοήθεια σ' αυτές τις μικρές κρίσεις, και μπορείς πάντα να στραφείς προς πιο έμπειρους γονείς, δασκάλους, ή ειδικούς για συμβουλές, όμως γιατί να μη ρωτήσεις και Εκείνον που δημιούργησε τα παιδιά σου και γνωρίζει τις ανάγκες τους καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλον;

            Ίσως να φεύγεις σ’ ένα ταξίδι για δουλειές και υπάρχουν πολλές επιλογές στον προγραμματισμό του δρομολογίου σου. Ίσως να σχεδιάζεις να μετακομίσεις σε μια άλλη πόλη, ή να σκέφτεσαι μια αλλαγή καριέρας. Ίσως να μην είσαι σίγουρος ποια θα ήταν η καταλληλότερη στιγμή να κάνεις διακοπές, ή πού να πας.

            Αν κάποια από αυτά τα σενάρια σου φαίνονται γνωστά, θεώρησέ τα σαν ευκαιρίες για να αντλήσεις πόρους από τη σοφία ενός Θεού που βλέπει τα πάντα, γνωρίζει τα πάντα και είναι παντοδύναμος. Αυτός γνωρίζει τι υπάρχει στο μέλλον, τι είναι το καλύτερο για σένα, και θα σε κάνει ευτυχισμένο. Μπορεί επίσης να σε προστατεύσει από ατυχήματα και ζημιές, με το να σε κατευθύνει μακριά από αυτά, αν δώσεις τα σχέδιά σου για έλεγχο από πριν στο Θεό και ακολουθήσεις τις οδηγίες Του.

            Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο παράξενα στην αρχή, καθώς βάζεις τη χροιά του Κυρίου στο κέντρο της καθημερινής ζωής σου, με όλες τις χαρές, τις λύπες, τις δυσκολίες και τις δύσκολες επιλογές, όμως εκεί  ακριβώς  ανήκει και θέλει να βρίσκεται ο Θεός! Πολύ γρήγορα θα απορείς πώς προηγουμένως τολμούσες και έπαιρνες τις αποφάσεις σου χωρίς Αυτόν.

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production