The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 12: Η Πανοπλία του Θεού

Ο Απόστολος Παύλος, ένας από τους σπουδαίους πρωτοπόρους και  ηγέτες της Πρώτης Εκκλησίας,  παρομοίασε τη  ζωή  του Χριστιανού με τη ζωή ενός στρατιώτη: “Να αντέχεις στις δυσκολίες σαν ένας καλός στρατιώτης για τον Ιησού Χριστό,” έγραψε σ’ έναν νεαρό.(Β΄Τιμόθεο 2:3) Όταν κάποιος καταταγεί στο στρατό σε καιρό πολέμου, αναμένει να πάει στον πόλεμο. Αν θέλουν  να επιβιώσουν,  πρέπει να  πάρουν  την εκπαίδευσή τους στα σοβαρά και να μάθουν όσα  μπορούν  για τα όπλα τους και πώς να τα χρησιμοποιούν  με  επιδεξιότητα.  

Στις μέρες του Παύλου, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κυβερνούσε τον τότε  γνωστό κόσμο, και η πανοπλία και τα όπλα των Ρωμαϊκών λεγεώνων ήταν τα καλύτερα που υπήρχαν. Για εμάς στον πόλεμο  του πνεύματος, ο Θεός μας έχει εφοδιάσει με κάτι απείρως  καλύτερο από τα υψηλής τεχνολογίας σημερινά οπλικά συστήματα—με τα πνευματικά όπλα. “Τα όπλα του δικού μας πολέμου δεν είναι  επίγεια”  —όχι από αυτόν τον κόσμο— “αλλά ισχυρά απ’ τον Θεό ώστε να κατατροπώνουν δυνατά οχυρά.”(Β΄Κορινθίους 10:4)—τα πνευματικά οχυρά που   προσπαθεί να εγκαταστήσει ο Διάβολος μεσ’ στις καρδιές και το νου  των ανθρώπων.

Γι’ αυτό ο Παύλος συμβούλευε τους πρώτους Χριστιανούς  “να φοράτε  ολόκληρη την πανοπλία του Θεού, ώστε να μπορείτε  να αντισταθείτε    στην κακία που υπάρχει,  και αφού  αγωνιστείτε  να παραμείνετε  σταθεροί. Να σταθείτε λοιπόν, με την αλήθεια ζωσμένοι γύρω απ’ την μέση σας, έχοντας φορέσει τον θώρακα της δικαιοσύνης, και τα πόδια σας προετοιμασμένα με το ευαγγέλιο της ειρήνης, και πάνω απ’ όλα, να πάρετε την ασπίδα της πίστης με την οποία θα μπορέσετε να αντικρούσετε όλα τα πυρακτωμένα βέλη του πονηρού. Και αφού πάρετε την περικεφαλαία της σωτηρίας, και το ξίφος του Πνεύματος, που είναι ο Λόγος του Θεού, πάντα να προσεύχεστε  και να μεσιτεύετε στο Πνεύμα.”(Εφεσίους 6:13-18)

Όταν δέχτηκες τον Ιησού, φόρεσες την περικεφαλαία της σωτηρίας. Αυτό είναι το μοναδικό  μέρος  της πανοπλίας που  δεν μπορείς να το βγάλεις ποτέ  ούτε  να το χάσεις.  Εφ’ όσον  ζήτησες απ’ τον Ιησού να έρθει  στην καρδιά σου για μια φορά, είσαι δικός Του για πάντα. Άσχετα με το πόσο σου επιτίθεται ο Διάβολος, δεν μπορεί ποτέ να νικήσει  ή να σε πάρει πίσω. Ο Ιησούς είπε, “Ο Πατέρας Μου, που  έδωσε αυτούς [όλους εκείνους που πιστεύουν σε Αυτόν] σε Μένα, είναι μεγαλύτερος απ’ όλους, και κανένας δεν μπορεί να τους αρπάξει απ’ το χέρι του Πατέρα Μου.”(Ιωάννη 10:29)

Ο θώρακας της δικαιοσύνης.  Την  δικαιοσύνη τίνος; “Η δικαιοσύνη που προέρχεται απ’ το Θεό και είναι δια πίστεως. ”(Φιλιππησίους 3:9) Αν και έχεις δεχτεί τον Ιησού, συνεχίζεις να μην   είσαι τέλειος ούτε  δίκαιος, και συνεχίζεις να  κάνεις λάθη και αμαρτίες. Όμως η διαφορά είναι στο ότι η θυσία του Ιησού στο σταυρό και το αίμα του που χύθηκε  για σένα σου φέρνει συχώρεση και σε καθαρίζει από όλες τις αμαρτίες.(Α΄Ιωάννη 1:7) Ομολογώντας σ’ Αυτόν τα λάθη σου και τα στραβοπατήματά σου , και αποδεχόμενος  τη συχώρεσή Του  δια πίστεως,  ενδύεσαι τη δικαιοσύνη Του. Γι’ αυτό  όταν ο Διάβολος σου επιτίθεται υποδεικνύοντάς σου τα λάθη σου και τις αποτυχίες σου, μπορείς να αντεπιτεθείς με τη εξής συμπεριφορά “ναι, είμαι  αμαρτωλός, όμως ο Ιησούς με συχωράει και μου δίνει τη δική Του δικαιοσύνη!”

Όταν μιλάς σε άλλους για τον Ιησού και μοιράζεσαι την αγάπη Του μαζί τους, τότε κηρύττεις το Ευαγγέλιο της ειρήνης. Όσο εκπληκτικό κι αν φαίνεται αυτό, είναι μια από τις καλύτερες προστασίες σου: Ο Θεός ευλογεί εκείνους που διαδίδουν τα Καλά Νέα. Καθώς μοιράζεσαι  με τους άλλους  τα γεμάτα αγάπη Λόγια του Θεού,  τα Λόγια  ριζώνουν  βαθύτερα  στη δική σου καρδιά  και στη ζωή σου. Καθώς δίνεις δύναμη στους άλλους, το δικό σου  πνεύμα γίνεται πιο δυνατό.

Τι είναι αυτό που σε προασπίζει από τα θανατηφόρα ψεύδη του Διαβόλου;—Η πίστη σου! Καθώς μελετάς το Λόγο του Θεού και τον εφαρμόζεις στην καθημερινή σου ζωή, η “ασπίδα  της πίστης σου “ θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο γύρω σου που ο εχθρός της ψυχής σου δεν θα μπορεί να το διαπεράσει. Αυτό δε σημαίνει  ότι ποτέ δε θα έχεις  μάχες, όμως όταν έχεις, δε θα υποκύπτεις εντελώς  σ’ αυτές επειδή έχεις πίστη στις υποσχέσεις του Θεού στη Βίβλο—ότι Αυτός είναι μαζί σου και θα σε γλιτώσει ότι και να γίνει.

       Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το επιθετικό σου όπλο: ο Λόγος του Θεού, το ξίφος του Πνεύματος, που είναι “ενεργό και ισχυρό. “(Εβραίους 4:12) Τίποτα δεν το σταματά!  Όταν ο Σατανάς σε αντιμάχεται μέσα  στην καρδιά σου και το νου  σου, επιζητώντας να καταφέρει στο πνεύμα σου ένα θανατηφόρο πλήγμα  αποθάρρυνσης, αρνητικότητας, σύγχυσης, απόγνωσης κάτω από πίεση, αγχώδους ανησυχίας, ή με οποιοδήποτε άλλο από τα τεχνάσματά του, η μόνη σου ελπίδα είναι  να  εξαπολύσεις μια αντεπίθεση. Τράβηξε το ξίφος του Πνεύματος! Πιάσου από  ένα εδάφιο ή μια υπόσχεση, και στηρίξου   πάνω της. Αυτό  έκανε και ο Ιησούς όταν ο Διάβολος Τον έβαλε σε πειρασμό στο ξεκίνημα της υπηρεσίας Του πάνω στη Γη. Απλώς ανέφερε εδάφια: “Είναι γραμμένο…..” (Εβραίους 4:12) Ο Διάβολος είναι ανήμπορος να αντισταθεί  στη δύναμη του Λόγου του Θεού. Θα βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια κάθε φορά και όπου  φύγει, φύγει!

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production