The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 11: Ο Πνευματικός Πόλεμος

       Η Βίβλος μας  εξηγεί  ότι βρισκόμαστε  σ’ έναν πόλεμο των κόσμων, σε μια πνευματική μάχη του καλού ενάντια στο κακό.  “Δεν αγωνιζόμαστε  ενάντια σε σάρκα και αίμα, αλλά ενάντια  σε εξουσίες, ενάντια σε δυνάμεις, ενάντια στους άρχοντες του σκότους αυτού του κόσμου, ενάντια σε πονηρά πνεύματα στα επουράνια.”(Εφεσίους 6:12)

       Αφότου  δεχτήκαμε τον Ιησού σαν Σωτήρα μας, δε χρειάζεται να ανησυχούμε ή να φοβόμαστε τη δύναμη του Σατανά επειδή προστατευόμαστε από τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, που είναι πολύ  ισχυρότερη. Η προστασία του Κυρίου είναι σαν ένα πεδίο ισχύος  γύρω μας, και ο Διάβολος δεν μπορεί να το διαπεράσει! Είμαστε  επικαλυμμένοι, είμαστε περιστοιχισμένοι.  “Είστε απ’ το Θεό, μικρά παιδιά, και τους έχετε υπερνικήσει, διότι Αυτός που υπάρχει μέσα σας είναι ισχυρότερος από αυτόν που υπάρχει στο κόσμο.”(Α΄Ιωάννη 4:4)

       Ο σκοπός του Διαβόλου είναι να εμποδίσει τα παιδιά του Θεού με όποιον τρόπο μπορεί, όμως δεν έχει δύναμη επάνω μας επειδή εμείς ανήκουμε στον Κύριο. Ο Σατανάς δεν μπορεί καν να μας αγγίξει χωρίς την άδεια του Κυρίου, την οποία του δίνει ο Θεός  μόνο  όταν έχει κάποιο λόγο και γνωρίζει  ότι θα φέρει  καλό αποτέλεσμα.

       Όμως ενώ ο Διάβολος δεν έχει άμεση δύναμη επάνω μας σωματικά,   ωστόσο μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις μας, τη συμπεριφορά μας, και τις αποφάσεις μας. Γι’ αυτό  δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το Διάβολο,  χρειάζεται όμως να βρισκόμαστε  σε επιφυλακή. Για να μην ξεγελιόμαστε, δεν πρέπει να είμαστε “απληροφόρητοι για τα τεχνάσματά του [τις πλεκτάνες του].”(Β΄Κορινθίους 2:11) Όταν είσαι προειδοποιημένος  τότε είσαι προετοιμασμένος.

       Ο διάβολος είναι έξυπνος και πανούργος.  Αν χρησιμοποιούσε πάντα φανερές μεθόδους και  μας πλησίαζε με κέρατα και τρίαινα, αμέσως θα αναγνωρίζαμε τις επιθέσεις του. Γι’ αυτό  διαστρέφει την αλήθεια με πανουργία. Για παράδειγμα, εσύ ή κάποιος που αγαπάς είναι άρρωστος ή είχε κάποιο ατύχημα, και εσύ κατηγορείς τον εαυτό σου. Αισθάνεσαι ότι ίσως αν είχες κάνει τα πράγματα διαφορετικά, τότε η όλη κατάσταση ίσως να μην είχε συμβεί ποτέ. Τέτοια αισθήματα είναι φυσιολογικά. Ο Θεός μπορεί επίσης να προσπαθεί να σου διδάξει ένα μάθημα, για να σε βοηθήσει να αποφύγεις παρόμοια προβλήματα στο μέλλον. Όμως αν, αφού έχεις προσευχηθεί για να συχωρεθείς από τον Κύριο  και για να μάθεις τι χρειάζεται να κάνεις, εξακολουθείς  να υποφέρεις από  ένα συναισθηματικό φορτίο ενοχών  και τύψεων, τότε αυτό είναι έργο του Διαβόλου. Αν έκανες κάποιο  λάθος, ο Διάβολος προσπαθεί συνεχώς να σου το υπενθυμίζει και να το μεγαλοποιεί  μέχρι να χάσεις κάθε ελπίδα και πίστη στην αγάπη του Θεού. Σκοπός  του είναι να σε πείσει ότι ο Θεός δεν μπορεί να σε συχωρέσει, ότι οι άλλοι δεν μπορούν  να σε συχωρέσουν, ότι εσύ δεν μπορείς να επανορθώσεις τη ζημιά, κι έτσι καλύτερα θα ήταν  να τα παρατήσεις. Άρχισε να σκέφτεσαι με αυτό τον τρόπο, και η νίκη ανήκει στον Διάβολο.

       Η αποθάρρυνση και η καταδίκη είναι τα  εξ επαγγέλματος δεινοπαθήματα του  Χριστιανού. Ο Διάβολος δε θα ήθελε τίποτα περισσότερο από το να μας κάνει να πάρουμε  τα μάτια μας μακριά από το Θεό και τις υποσχέσεις Του. Στη θέση της πίστης, της ελπίδας, και των υποσχέσεων, με χαρά θα μας επιβαρύνει με φόβους, αποθάρρυνση, και ψέματα—και συχνά αρχίζει με κάποιο  πρόβλημα που συναντάμε. Προσπαθεί να στοιβάξει τις ανησυχίες του, τους φόβους και τις αμφιβολίες  τόσο ψηλά ώστε να μη μπορούμε να δούμε πέρα από αυτά τις απαντήσεις και τις λύσεις που έχει εγγυηθεί για μας ο Ιησούς μέσα στο Λόγο Του.

       Ο Θεός μας έχει δώσει τη Βίβλο—γεμάτη με υπέροχες  υποσχέσεις για απελευθέρωση, νίκη, επικράτηση,  προστασία, θεραπεία, σοφία, επιτυχία, και κάθε τι άλλο που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι και πλήρεις. Αυτές οι επιβεβαιώσεις είναι για εμάς για να τις διεκδικούμε,   όμως ο φυσικός ανθρώπινος νους  μας  έχει την τάση να πιάνεται από  πράγματα που βλέπει και αισθάνεται.  Δυσκολευόμαστε να  εμπιστευόμαστε ή να πιστεύουμε σ’ αυτό που είναι αόρατο  ή αναπόδεικτο στις αισθήσεις μας.  Ο Θεός  θέλει να τα προσπεράσουμε αυτά.   Θέλει να Τον εμπιστευτούμε  και να πιστέψουμε  ότι είναι ικανός να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να φαίνονται χειρότερα.

        Άλλο  ένα κόλπο που χρησιμοποιεί συχνά ο Διάβολος είναι αυτό: Προσευχόμαστε και ζητάμε από το Θεό να μας βοηθήσει ή να αλλάξει μια κατάσταση, όμως η απάντηση δεν έρχεται αμέσως, ή δεν είναι αυτή που αναμέναμε, ή που επιθυμούσαμε. Ο Διάβολος θα προσπαθήσει να αρπάξει αυτήν την ευκαιρία για να μας κάνει να αμφιβάλλουμε. Θα μας πει ότι αφού  ο Θεός μας επιτρέπει να υποφέρουμε, αθετεί τις υποσχέσεις Του,  γι’ αυτό μάλλον δεν μας αγαπά ούτε και  νοιάζεται για μας. Αν κατ’ εξακολούθηση υποπίπτουμε  σ’ αυτόν το τρόπο σκέψης, η πίστη μας θα γίνεται όλο και πιο αδύναμη.

       Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις αυτές τις σκέψεις και  από πού προέρχονται—ότι είναι ψέματα  του Διαβόλου, με σκοπό να σε καταβάλουν να σε κάνουν αξιοθρήνητο, και να  αποδυναμώσουν  την πίστη σου. Γι’ αυτό πέρνα στην αντεπίθεση και  αντιστάσου στο Διάβολο επικαλούμενος τον Ιησού για να σε  ελευθερώσει από τα πλοκάμια του Σατανά.

       Θα υπάρχει πάντα αντίθεση από τις δυνάμεις του κακού, όμως δεν είναι ισάξιες με τη δύναμη του Θεού: “Εγώ δίνω {στα πρόβατα Μου} αιώνια ζωή, και ποτέ δεν θα χαθούν, ούτε μπορεί κανείς να τα πάρει απ’ το χέρι Μου. Ο Πατέρας Μου, που μου τα έδωσε, είναι ισχυρότερος απ’ όλους, και κανείς δεν μπορεί να τα πάρει απ’το χέρι του Πατέρα Μου.”(Ιωάννη 10:28-29)  “Γι’ αυτό το λόγο φανερώθηκε ο Υιός του Θεού, για να καταστρέψει τα έργα του Διαβόλου.”(Α΄Ιωάννη 3:8) Μπορεί να χάσουμε μερικές μάχες, όμως θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Είμαστε με την μεριά που κερδίζει και   δεν μπορούμε να χάσουμε!

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production