The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 12: Συνηθισμένες Ερωτήσεις

Ερώτηση αρ. #1: Τι γίνεται αν λάβω ένα μήνυμα που μου λέει να κάνω κάτι πολύ έξω από τα συνηθισμένα;

 Απάντηση: Δεν μπορείς να αποκλείσεις την πιθανότητα, να σου πει ο Θεός κάποια φορά να κάνεις κάτι που φαίνεται να πηγαίνει ενάντια στη λογική ή στην κατανόησή σου και που απαιτεί εξαιρετική πίστη ή θάρρος. Πράγματι μερικές φορές ο Θεός μας ζητάει να κάνουμε πράγματα που φαίνονται παράξενα ή ακόμη και γελοία, όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας.

            Γι' αυτό πριν κάνεις κάτι δραστικό, είναι καλύτερα να ζητήσεις από το Θεό να επιβεβαιώσει ότι, πράγματι, είναι αυτό που θέλει να κάνεις. Ερεύνησε τις Γραφές. Αναζήτησε μια παρόμοια κατάσταση στο Λόγο, ή κάποια εδάφια που υποστηρίζουν αυτή την κατεύθυνση δράσης. Βεβαιώσου πως δεν αντικρούει το γραπτό Λόγο. Μην αποκλείεις την πιθανότητα ότι μπορεί να έχεις παρερμηνεύσει την προφητεία ή ότι αυτή  μπορεί να είναι ελλιπής. Είναι καλή η ιδέα να ξαναρωτήσεις τον Κύριο για το πρώτο μήνυμα. Μπορεί να σου δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ή διασαφήσεις που επιλύουν το πρόβλημα, ή επιβεβαιώνουν το αρχικό Του μήνυμα.

            Αν γνωρίζεις άλλους που  επίσης έχουν το χάρισμα της προφητείας ή τη γνώση των Γραφών, μπορεί να σου είναι χρήσιμο να εξηγήσεις την κατάστασή σου σ' αυτούς. Δείξε σ' έναν ή δύο άλλους το μήνυμα που πήρες και τα Εδάφια που βρήκες,  που υποστηρίζουν τη μια ή την άλλη πλευρά και αν αυτοί έχουν το χάρισμα της προφητείας, ζήτησέ τους να  πάρουν μια επιβεβαίωση ή μια διασάφηση από τον Κύριο για σένα. Μια επιβεβαίωση που λαμβάνεται από ένα τρίτο πρόσωπο είναι συχνά μια μεγάλη βοήθεια σε μια τέτοια στιγμή.

            Όταν πάρεις την επιβεβαίωση του Θεού, είτε μέσα από το Λόγο Του ή από επακόλουθα μηνύματα, ή μέσα από τις  βασισμένες στο Λόγο συμβουλές των άλλων,  τότε θα το ξέρεις. Αυτό θα αυξήσει την πίστη σου και θα σου δώσει γαλήνη. Με την επιβεβαίωσή Του, μπορείς να προχωρήσεις δια πίστεως για να κάνεις οτιδήποτε σου έχει ζητήσει ο Θεός να κάνεις, ακόμα κι αν είναι έξω από τα συνηθισμένα. Όμως αν δεν νιώθεις καλά μέσα σου γι' αυτό, αν συνεχίζεις να μην είσαι σίγουρος, τότε δε θα πρέπει να το κάνεις. "Οτιδήποτε δεν είναι από πίστη είναι αμαρτία." *[Ρωμαίους 14:23.]

Ερώτηση #2: Τι γίνεται αν ο Κύριος μου πει κάτι, όμως εγώ δε θέλω να το κάνω; Θα μου αφαιρέσει το χάρισμα της προφητείας;

Απάντηση: Όταν ζητάς από τον Κύριο να σου μιλήσει, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να πιστέψεις, να δεχτείς και να κάνεις οτιδήποτε σου ζητήσει. Μην ανησυχείς, όμως. Αυτό δε σημαίνει ότι συνέχεια θα δέχεσαι μηνύματα που θα είναι δύσκολα να τα δεχτείς ή να τα εφαρμόσεις στην πράξη. Ο Ιησούς σε αγαπάει και  θέλει να είσαι ευτυχισμένος. Σου έχει δώσει το χάρισμα της προφητείας επειδή θέλει να κάνει τη ζωή σου ευκολότερη και καλύτερη στο απώτερο μέλλον.

            Ο Θεός μας έχει δώσει το μεγαλείο της ελεύθερης βούλησης. Η ζωή αποτελείται από αναρίθμητες επιλογές, τις οποίες είμαστε ελεύθεροι να ακολουθήσουμε χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις από το Θεό. Αυτός μας παραπέμπει στο Λόγο Του και συχνά αποκαλύπτει το θέλημά Του σε ζητήματα για τα οποία Τον έχουμε ρωτήσει, όμως επιτρέπει να αποφασίζουμε εμείς ποιον δρόμο πρόκειται να πάρουμε, το δικό Του ή το δικό μας. Δε μας εξαναγκάζει να κάνουμε πράγματα και δεν επιβάλλει το θέλημά Του σε μας.  Το πόσο κοντά θα Τον ακολουθήσουμε εξαρτάται από εμάς.

            Από τη στιγμή όμως που θα μάθεις ποιο είναι το θέλημα του Θεού, είσαι ακόμη πιο υπόλογος για τις συνέπειες των αποφάσεών σου. Με την προφητεία, ο Θεός σου δίνει το Λόγο Του και εξαρτάται από εσένα για το αν θα τον δεχτείς, θα τον πιστέψεις και θα ενεργήσεις πάνω σ' αυτόν. "Χωρίς πίστη είναι αδύνατο να ευχαριστήσουμε το Θεό, επειδή αυτός που έρχεται στο Θεό πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχει, και ότι είναι ανταποδότης σ' αυτούς που Τον αναζητάνε με επιμέλεια." *[Εβραίους 11:6.] Η πίστη τύπου καφετέριας δεν είναι πίστη — δεν μπορείς απλώς να επιλέγεις να δέχεσαι το ένα πράγμα και να απορρίπτεις το άλλο. Η προφητεία, από την ίδια της τη φύση, πρέπει να γίνεται αποδεκτή με ένα ανοιχτό μυαλό και μια πρόθυμη καρδιά.

            Μη ανησυχείς όμως, αν κάποια πράγματα που σου λέει ο Θεός σού είναι κάπως  δύσκολο να τα πιστέψεις στην αρχή. Ο Θεός είναι "πολυέλεος." *[Ψαλμοί 103:8.] Καταλαβαίνει την ανθρώπινη φύση σου και τις αδυναμίες σου, και σαν καλός Πατέρας που είναι, έχει μεγάλη υπομονή μαζί σου. Αυτό που Τον ενδιαφέρει περισσότερο απ' όλα είναι να θέλεις ειλικρινά να έχεις πίστη και να θέλεις να Τον υπακούς. Αν το κάνεις, ο Θεός θα αυξήσει την πίστη σου και θα σε βοηθήσει να Τον ακολουθήσεις. "Η πίστη είναι χάρισμα του Θεού." *[Εφεσίους 2:8.]

            Αν κάτι που σου ζητά ο Κύριος να κάνεις εξακολουθεί να σου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο, ακόμα και αφού έχεις θρέψει την πίστη σου με το γραπτό Λόγο, συζήτησέ το λίγο παραπάνω με το Θεό. Ο Θεός μπορεί να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες ή να σου το εξηγήσει μ' έναν τρόπο που θα σου δώσει πίστη για να κάνεις αυτό που σου ζητάει, ή μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική πορεία δράσης που θα σου ήταν πιο εύκολη, αν και ίσως όχι πάντα με τα ίδια αποτελέσματα. "Ο Θεός είναι πιστός και δε θα σας αφήσει να πέσετε σε πειρασμούς μεγαλύτερους από τη δύναμή σας, αλλά με κάθε πειρασμό θα κάνει και ένα δρόμο διαφυγής, έτσι ώστε να μπορείτε να τον υποφέρετε." *[Α΄ Κορινθίους 10:13.]

            Συχνά όταν ο Θεός μας παρουσιάζει το θέλημά Του, μας επιτρέπει να έχουμε έναν αριθμό από εναλλακτικές λύσεις  που να μπορούμε να επιλέξουμε μέσα στο θέλημά Του. Γι' αυτό, αν δεν έχεις την πίστη και την εμπιστοσύνη για να εφαρμόσεις μερικά από αυτά που σου είπε να κάνεις, μπορείς να Τον ρωτήσεις αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που μπορείς να ενεργήσεις για να Τον υπακούσεις, μέσα στο θέλημά Του. Βέβαια, όχι για να χρησιμοποιηθεί σαν μια δικαιολογία για να παίρνεις τα μηνύματα του Θεού ελαφρά τη καρδία, επειδή τις περισσότερες φορές το πρώτο Του μήνυμα θα εμπεριέχει το πλήρες και υπέρτατο θέλημά Του, που θα αποφέρει τον καλύτερο καρπό και θα επιτελέσει το σχέδιό Του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Την ίδια στιγμή "ο Θεός γνωρίζει τη φύση μας, θυμάται ότι είμαστε από χώμα," *[Ψαλμοί 103:14.] και, ακόμη κι αν δε σου δώσει άλλες επιλογές όταν τον ξαναρωτήσεις, μπορεί να σου δώσει ακριβώς το ίδιο μήνυμα δύναμης και ενθάρρυνσης που χρειάζεσαι, για να αντεπεξέλθεις σε αυτό που θέλει να κάνεις.

            Το ιδανικό, βέβαια, είναι να Τον υπακούσεις άσχετα με το τι σου ζητάει, και αυτό είναι που θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο στο τέλος. "Αν γνωρίζετε αυτά τα πράγματα, θα είσαστε ευτυχισμένοι αν τα κάνετε." *[Ιωάννη 13:17.]

Ερώτηση #3: Αν κάποιος μου ζητήσει να ρωτήσω το Θεό για τον αριθμό που θα κερδίσει στα λαχεία, ή  θέλει να μάθω κάποια ιδιαίτερη λεπτομέρεια για το μέλλον του — ή αν εγώ έχω μια ερώτηση αυτού του είδους — θα μου πει ο Θεός;

Απάντηση: Αν έχεις μια τέτοια συγκεκριμένη ερώτηση, γιατί δεν Τον ρωτάς;  Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να δεις αν είναι το θέλημά Του να σου πει ορισμένες λεπτομέρειες. Ο Θεός σίγουρα μπορεί και, αν αυτό είναι το καλύτερο για όλους όσους έχουν σχέση με αυτό, θα μπορούσε να το κάνει!

            Από την άλλη μεριά, μας λέει ότι μερικές φορές δεν λαμβάνουμε απαντήσεις επειδή ζητάμε μάταια, από πλεονεξία ή από ιδιοτέλεια. *[Ιακώβου 4:3.] Τα κίνητρά μας είναι λανθασμένα.  Επίσης διατηρεί το δικαίωμα να μην μας πει πράγματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν τα χρειαζόμαστε, ή που δεν είναι προς το συμφέρον μας να τα μάθουμε τώρα.

            Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι περιμένουν από το Θεό να τους πει την κάθε λεπτομέρεια για το μέλλον τους. Αν και ο Κύριος μπορεί, και μερικές φορές πραγματικά αποκαλύπτει μυστικά για το μέλλον, παρ’ όλα αυτά θέτει ορισμένα όρια στο τι θα μας πει — και αυτό το κάνει για δικό μας καλό. Σαν Ουράνιος Πατέρας μας, γνωρίζει ότι μόνο τόσα μπορούμε να αντέξουμε την κάθε φορά, και ότι αν γνωρίζαμε το κάθε τι για το μέλλον, αυτό θα αφαιρούσε ένα μεγάλο μέρος από τη μαγεία του παρόντος.  Επίσης θα μείωνε την εξάρτησή μας από την καθοδήγησή Του, επειδή θα αισθανόμασταν ότι "τα ξέρουμε όλα". Μετά θα ήμασταν πιο επιρρεπείς στο να κάνουμε λάθη επειδή θα βασιζόμασταν στη δική μας σοφία και όχι στη σοφία του Θεού.

            Γι’ αυτό και ο Κύριος μας λέει μόνο αυτά που χρειάζεται να γνωρίζουμε για την κάθε φορά και, μερικές φορές, προετοιμάζει την καρδιά μας για το μέλλον με κάποιο τρόπο δίνοντάς μας ενδείξεις ή υπαινιγμούς. Όμως η Χριστιανική ζωή είναι μια ζωή πίστης και ο Θεός συχνά δοκιμάζει την πίστη μας με το να μας αποκαλύπτει το σχέδιό Του για τη ζωή μας λίγο-λίγο, βήμα προς βήμα.

            Το μονοπάτι σου μέσα στη ζωή είναι σαν ένας ελικοειδής δρόμος — δε βλέπεις πάντα τι είναι πίσω από τη στροφή μέχρι να φτάσεις εκεί. Μερικές φορές ο Θεός κρίνει σκόπιμο να μας αποκαλύψει πράγματα μόλις πριν φτάσουμε στη στροφή, όταν γνωρίζει ότι οι πληροφορίες αυτές θα μας ωφελήσουν, όμως συνήθως ο τρόπος που το χειρίζεται είναι για μια στροφή την κάθε φορά.

            "Να εμπιστεύεσαι τον Κύριο με όλη σου την καρδιά, και να μην επιστηρίζεσαι στη σύνεσή σου. Σε κάθε δρόμο που παίρνεις να αναζητάς το Θεό, και Αυτός θα κατευθύνει τα βήματά σου." *[Παροιμίες 3:5-6.] Αν εμπιστεύεσαι τον Κύριο για την καθοδήγηση στη ζωή σου, Αυτός πρόκειται να κατευθύνει τα βήματά σου και να σε οδηγήσει μέσα από εμπειρίες που ξέρει ότι θα σε ωφελήσουν στο τέλος.— Γι' αυτό να Τον εμπιστεύεσαι!

            Αν έχεις μια κάποια ερώτηση, ή αντιμετωπίζεις μια δύσκολη απόφαση, ή χρειάζεσαι καθοδήγηση για κάποιο θέμα της ζωής σου, ρώτησέ Τον οπωσδήποτε! Κατόπιν  να είσαι πρόθυμος να δεχτείς όσα επιθυμεί να σου δείξει ο Θεός, είτε λίγα είτε πολλά. Αν ζητάς με πίστη, Αυτός είτε θα σου δώσει τουλάχιστον ένα μέρος της απάντησης, ή θα σου εξηγήσει γιατί αυτή η στιγμή  δεν είναι η καλύτερη  ώρα  για να μάθεις την απάντηση.  Οτιδήποτε κι αν πει, μπορείς να Τον εμπιστευτείς ότι Αυτός που βλέπει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, Αυτός που σε αγαπάει περισσότερο απ' όσο θα μπορούσε να σ’ αγαπήσει οποιοσδήποτε άλλος, έχει τα καλύτερα κίνητρα στην καρδιά Του.

Ερώτηση #4: Τι θα σημαίνει αν, ακολουθώντας τις συμβουλές απ’ αυτό το βιβλιαράκι, ζητήσω από το Θεό το χάρισμα της προφητείας, αλλά δεν το λάβω;  Δίνει το χάρισμα σε μερικούς ανθρώπους μόνο; Αν εγώ δεν το λάβω, θα έχω κάποιο μειονέκτημα πνευματικά;

 Απάντηση: Ο Κύριος έχει υποσχεθεί πως αν Του ζητήσουμε  κάτι με πίστη, θα το πάρουμε. Υπάρχουν φορές, ωστόσο, που απαντάει διαφορετικά απ' ό,τι προσμέναμε  εμείς, ή το χρονοδιάγραμμά Του είναι διαφορετικό από το δικό μας. Για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε πάντα, ο Κύριος δεν δίνει αποδείξεις σε μερικούς ανθρώπους ότι έχουν δεχτεί το χάρισμα της προφητείας αμέσως μόλις Του το ζητήσουν.  Αν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, μην απογοητεύεσαι!  Ο Κύριος μπορεί απλώς να δοκιμάζει την πίστη σου, ή μπορεί να σου διδάσκει υπομονή και καρτερικότητα. Ή μπορεί να θέλει να σε φέρει πιο κοντά Του  με το να σε κάνει πιο απεγνωσμένο όταν  προσεύχεσαι.  Ή μπορεί να σε κάνει να περιμένεις για να σε κρατήσει πιο ταπεινό, ή για να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις το πόσο θαυματουργή εκδήλωση του Πνεύματος είναι πράγματι η προφητεία, όταν τελικά σου δώσει την απόδειξη αργότερα στην πορεία  του δρόμου.

            Εν τω μεταξύ, εσύ συνέχισε να προσπαθείς. Συχνά όταν οι άνθρωποι πρωτοπαίρνουν το χάρισμα της προφητείας, λαμβάνουν μόνο πολύ μικρά  μηνύματα—ίσως μόνο λίγες λέξεις ή ένα παραφρασμένο εδάφιο της Βίβλου.  Σ’ αυτούς, αυτό δε φαίνεται σαν προφητεία. Λοιπόν, έχουν το χάρισμα, όμως είναι ένα ”νηπιακό” χάρισμα.  Όσο περισσότερο το εξασκούν, τόσο περισσότερο μεγαλώνει.  Έτσι ίσως στ' αλήθεια να έχεις το χάρισμα, και να μην το αντιλαμβάνεσαι. Να ευχαριστείς το Θεό για κάθε λέξη που σου δίνει, να συνεχίζεις να επιστρέφεις σ’ Αυτόν για περισσότερα και θα πάρεις περισσότερα!

            Ακόμα κι αν δεν έχεις το χάρισμα της προφητείας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ακολουθήσεις τον Κύριο ή να αγαπάς Αυτόν κα τους άλλους, ή ότι ίσως δεν μπορείς να βρεις το θέλημά Του στη ζωή σου. Υπάρχουν κι άλλα χαρίσματα του Πνεύματος και ο Κύριος μπορεί να σε ευλογήσει μ’ ένα από αυτά ή και με περισσότερα.  Ίσως να γνωρίζει ότι χρειάζεσαι εκείνα τα χαρίσματα  περισσότερο, ή ότι Αυτός θα μπορέσει να επιτελέσει περισσότερα μέσα από εκείνα. Και το πιο σημαντικό χάρισμα του Πνεύματος του Κυρίου είναι η αγάπη! Ο απόστολος Παύλος είπε: "Κι αν έχω το χάρισμα της προφητείας και καταλαβαίνω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση … όμως δεν έχω αγάπη, δεν είμαι τίποτα. Η αγάπη ποτέ δεν χάνει την αξία της." *[Α΄ Κορινθίους 13:2,8.]

            Αν δεν έχεις  κάποια απόδειξη ότι δέχτηκες το χάρισμα της προφητείας μόλις προσευχήθηκες γι' αυτό, ή ακόμη κι αν εσύ ο ίδιος ποτέ δε λάβεις μια προφητεία, μπορείς να συνεχίσεις να ωφελείσαι από τα ζωντανά Λόγια του Κυρίου όπως τα λαβαίνουν για σένα άλλα άτομα, τα οποία έχουν το χάρισμα.

            Και βέβαια μπορείς και πάλι να βρεθείς πολύ κοντά στο Θεό στη διάρκεια του προσωπικού σου χρόνου ησυχίας, όταν διαβάζεις, μελετάς και διαλογίζεσαι πάνω στο γραπτό Του Λόγο. Είτε με την προσευχή και καθώς Του δίνεις όλες σου τις έγνοιες, τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες, είτε με το να Του ζητάς να σου μιλήσει με άλλους τρόπους, είτε καθώς απλά απολαμβάνεις να βρίσκεσαι στην παρουσία Του. Έτσι ενώ  εσύ συνεχίζεις να είσαι πιστός να περνάς χρόνο μαζί Του, Αυτός θα είναι πιστός να σου μιλάει με κάποιον από τους πολλούς τρόπους που χρησιμοποιεί, κι ας μην είναι απευθείας με προφητεία.

Ερώτηση #5: Αν πράγματι η προφητεία είναι αληθινή και αν ο Θεός είναι πρόθυμος να μιλήσει σε οποιονδήποτε θέλει να  ακούσει, τότε γιατί δεν παίρνουν μηνύματα από τον Ουρανό περισσότεροι άνθρωποι;

Απάντηση: Η πρώτη προϋπόθεση για να δημιουργήσεις μια προσωπική επαφή με τον Ιησού είναι να Τον δεχτείς σαν Σωτήρα σου και Κύριό σου.  Δυστυχώς όμως, ακόμη και πολλοί που έχουν δεχτεί τον Ιησού μέσα στην καρδιά τους δεν πιστεύουν απλά ότι μπορούν να πάρουν μηνύματα από τον Ουρανό με την προφητεία.  Αν μονάχα  είχαν την τόλμη να δοκιμάσουν τον Θεό με το να Του ζητήσουν  με ειλικρίνεια να τους μιλήσει, Αυτός θα το έκανε.

            Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το μυαλό τους που μπαίνει στη μέση. Το να ακούς από τον Ουρανό απλώς δεν ακούγεται λογικό! Γι’ αυτό και ο Ιησούς είπε ότι πρέπει να γίνουμε σαν τα παιδιά για να μπούμε στην ουράνια πραγματικότητα. *[Ματθαίου 18:3.] Τα παιδιά δεν ξέρουν τίποτα καλύτερο, γι’ αυτό και  κάνουν αυτό που τους λέει ο Θεός.

            “Όχι πολλοί σοφοί στο μυαλό τους, όχι πολλοί δυνατοί, ούτε πολλοί ευγενείς, καλούνται. Άλλα ο Θεός έχει καλέσει τα ανόητα πράγματα του κόσμου για να φέρει ντροπή στα σοφά.” *[Α΄ Κορινθίους 1:26-27.] Η διανοητικότητα σου μπορεί να σου γίνει εμπόδιο όταν πρόκειται να ακούσεις τη φωνή του Θεού, αν και το να έχεις έναν αρκετά μεγάλο βαθμό νοημοσύνης δε σε οδηγεί αναγκαστικά στον αποκλεισμό.  Εξ’ άλλου, ο απόστολος Παύλος ήταν ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος και όμως άκουγε τη φωνή του Θεού. Την ίδια στιγμή, το να ακούς από το Θεό απαιτεί  ταπεινότητα μπροστά Του και υποταγή της δικής σου λογικής και νοημοσύνης στο θέλημά Του, αν πρόκειται να έχεις κάποια επιτυχία.

            Ο Θεός είναι εκείνος που μας έδωσε την ικανότητα να σκεφτόμαστε και βέβαια προσμένει και από εμάς να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας. Όμως  μας δίνει επίσης την επιλογή να προτιμήσουμε το δικό Του νου αντί για το δικό μας. Εκείνοι που επιλέγουν να αντλήσουν γνώση και σοφία από τα δικά Του άπειρα αποθέματα, βλέπουν και αισθάνονται θαυμάσια και υπέροχα πράγματα. Εκείνοι που επιλέγουν να μην το κάνουν περιορίζονται μέσα στα όρια του πεπερασμένου μυαλού τους.

Ερώτηση #6: Τι γίνεται αν έχω το χάρισμα της προφητείας και μια μέρα ζητήσω από τον Κύριο να μου μιλήσει και δεν λάβω τίποτα;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να αποθαρρυνθείς ή να σκεφτείς ότι κατά κάποιο τρόπο “έχασες” το χάρισμα της προφητείας. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας αριθμός από αιτίες που συναντάς ένα κενό. Ίσως να περισπάσαι από άλλες σκέψεις ή πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου. Ή ίσως ο Κύριος απλά σε δοκιμάζει για να δει αν θα εγκαρτερήσεις και  θα περιμένεις για την απάντηση. Μερικές φορές θέλει να δει αν θα έχεις την πίστη να περιμένεις υπομονετικά ώσπου να σου μιλήσει, αντίθετα με το ότι περιμένεις να συμβαίνει πάντα αμέσως. Ή ίσως να θέλει να δει πόσο απεγνωσμένος είσαι και πόσο πρόθυμος είσαι να δεχτείς, πριν αρχίσει να σου δίνει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

            Αν μετά από λίγη ώρα δεν λάβεις τίποτα, τότε προσπάθησε να ξαναδιαβάσεις μερικά από τα αγαπημένα σου εδάφια ή κείμενα από τη Βίβλο για να ανανεώσεις την πίστη σου και προσευχήσου με θέρμη. Έλεγξε την καρδιά σου και σιγουρέψου ότι δεν υπάρχουν κάποιες ανομολόγητες αμαρτίες που παρακωλύουν τη σύνδεσή σου με τον Κύριο. Έλεγξε ότι δεν σου λείπει κάποια από τις βασικές προϋποθέσεις για να ακούσεις καθαρά από τον Ουρανό, όπως το να αφιερώσεις χρόνο στον Κύριο και το Λόγο Του, ή να έρθεις μπροστά Του με ταπεινότητα, ή να Του ζητήσεις να σε βοηθήσει να παραμερίσεις τις σκέψεις σου. Έπειτα προσπάθησε ξανά. Αν και πάλι δεν λάβεις τίποτα,  ίσως ο Κύριος να έχει κάποιο λόγο για να μην σου  δίνει την απάντηση  εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Όμως σε κάθε περίπτωση, μην το αφήνεις να σε αποθαρρύνει από το να ξαναπάς στον Κύριο την επόμενη φορά! Ο Θεός είναι περισσότερο πρόθυμος να δώσει απ’ ό,τι είμαστε εμείς να δεχτούμε και ακόμη κι αν δεν αποκαλύψει την απάντηση στη συγκεκριμένη σου ερώτηση εκείνη τη στιγμή, μπορεί να σου δώσει λόγια παρηγοριάς και καθησυχασμού.

Ερώτηση #7: Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βρεις το θέλημα του Θεού εκτός από την προφητεία;

Απάντηση: Ναι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να βρεις το θέλημα του Θεού. Αυτοί περιλαμβάνουν τους εξής: 1) Το να χρησιμοποιείς το γραπτό Λόγο για να τον αποδίδεις στην κατάστασή σου. 2) Τη “φωνή του Λόγου”— που είναι όταν διαβάζεις το Λόγο και ξαφνικά κάτι φαίνεται να ξεχωρίζει για σένα σαν να είναι το ιδιαίτερο θέλημα του Θεού, ή είναι η απάντηση στο ερώτημά σου. 3)Το να δέχεσαι απευθείας αποκαλύψεις με άλλους τρόπους εκτός από την προφητεία, όπως με όνειρα,  οράματα, ή ζωηρές εντυπώσεις. 4) Το να αναζητάς συμβουλές από άλλους που είναι δυνατοί στην πίστη και στη γνώση του Λόγου. 5) Οι περιστάσεις που πιστεύεις ότι σκηνοθετούνται από τον Κύριο — που επίσης είναι γνωστές σαν “ανοιχτές και κλειστές πόρτες.” *[Αποκάλυψη 3:8.] 6) Το προσωπικό ενδιαφέρον ή κάποια πεποίθηση για ένα ζήτημα 7) Το να δέχεσαι ειδικά, προκαθορισμένα από σένα, σημάδια από το Θεό σαν απάντηση στα αιτήματά σου — που είναι επίσης γνωστό σαν “προβιές” από μια ιστορία στη Βίβλο όταν ο Γεδεών χρησιμοποίησε μια προβιά από μαλλί για να δοκιμάσει τις οδηγίες του Θεού. *[Κριτές 6:36-40.]

            Όταν πρέπει να πάρεις μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, ή μια απόφαση που θα επηρεάσει κι άλλους ανθρώπους, είναι συνετό να βρεις και να επιβεβαιώσεις το θέλημα του Θεού με περισσότερους από έναν τρόπους. Το να ζητάς από τους άλλους να ακούσουν από τον Κύριο για σένα είναι ένας καλός τρόπος για να ωφεληθείς από την ανάμιξη ενός  πρόσωπου με αντικειμενικότητα, όμως αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορείς να ζητήσεις από το Θεό να χρησιμοποιήσει το Λόγο Του ή έναν ή και περισσότερους από τους άλλους τρόπους που αναφέρονται παραπάνω για να επιβεβαιώσει αυτό που σου είπε σε προφητεία.

Ερώτηση #8: Τι γίνεται αν ο Θεός μου δώσει την οδηγία να κάνω κάτι, όμως αυτό καταλήξει σε αποτυχία; Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Θεός με παραπλάνησε;

Απάντηση: Πρέπει να θυμάσαι πως ακόμη κι αν κάτι είναι θέλημα του Θεού, και  ακόμα κι αν εσύ υπακούσεις τη φωνή Του και κάνεις το μέρος σου για να εκτελέσεις το θέλημά Του, παρ’ όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να μην καταλήξουν όπως φανταζόσουν ή ήλπιζες ότι θα γίνουν. Γιατί; Επειδή καθώς μας έδωσε όλο το μεγαλείο της εκλογής, ο Θεός, κατά κάποια έννοια, έβαλε τον περιορισμό στον εαυτό Του να ενεργεί ανάλογα με τις αποφάσεις μας. Γνωρίζει αυτό που θα ήταν το καλύτερο και μπορείς να πιστέψεις αυτό που σου λέει και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να Τον ακολουθήσεις, όμως άλλοι άνθρωποι που αναμιγνύονται μπορεί να διακόψουν αυτή τη διαδικασία με τις δικές τους αποφάσεις, αν δεν είναι το ίδιο παραδομένοι στο θέλημά Του. Με τις αποφάσεις τους μπορούν επίσης να επηρεάσουν, μερικώς, το αποτέλεσμα της προφητείας.

            Αν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα περίμενες, σύμφωνα μ’ αυτά που σου είπε από πριν ο Θεός, πλησίασε ξανά στον Κύριο και ζήτησέ Του να σου εξηγήσει τι συνέβη.  Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερα να συνεχίσεις να παραμένεις σε επαφή μαζί Του για συμβουλές ενόσω εξελίσσονται τα πράγματα, για να μπορεί να συνεχίσει να σου δίνει οδηγίες, αν και όταν αλλάξουν οι καταστάσεις ή όταν οι άνθρωποι κάνουν απροσδόκητες επιλογές (καλές ή κακές) που επηρεάζουν αυτό που συμβαίνει. Ο Κύριος δεν ελέγχει ούτε εξαναγκάζει τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι έχουν ελεύθερη βούληση. Όμως μπορεί να σου πει τι να κάνεις αν οι αποφάσεις τους αλλάξουν αυτό που σου είχε πει ότι ήταν το αρχικό Του σχέδιο. Όταν οι  επιλογές των ανθρώπων αλλάζουν τις συνθήκες της διαδρομής, ο Θεός θα σου υποδείξει το επόμενο καλύτερο δρομολόγιο για να ταξιδέψεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα σε βοηθήσει να φτάσεις στον προορισμό σου.

            Ποτέ δεν είναι το λάθος του Θεού αν τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενες, ή όπως Αυτός είχε υποδείξει στην αρχή ότι θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να συμβούν. Οι άνθρωποι αποτυχαίνουν, ο Θεός όμως δεν αποτυχαίνει ποτέ. Και το θαυμαστό της υπόθεσης είναι, πως ακόμα κι αν εσύ τα θαλασσώσεις ή αν οι άλλοι τα θαλασσώσουν, ο Θεός είναι ικανός να κάνει τα πάντα να καταλήξουν σε αίσιο τέλος αν εσύ αγαπάς τον Κύριο και κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να Τον ακολουθήσεις αφιερώνοντας χρόνο στο Λόγο Του και όταν είσαι ένα καλό παράδειγμα της αγάπης Του για τους άλλους. “Τα πάντα συνεργούν για το καλό γι’ αυτούς που αγαπάνε το Θεό.” *[Ρωμαίους 8:28.]

Ερώτηση #9: Τι γίνεται αν νομίζω ότι παίρνω ένα μήνυμα από τον Ουρανό,  στη συνέχεια όμως το μήνυμα δε φαίνεται λογικό ή δεν φέρνει αποτέλεσμα;

Απάντηση: Μπορεί να υπάρξουν φορές που θα αποσπαστεί η προσοχή σου, ή τα κίνητρά σου δε θα είναι αρκετά σωστά. Ή ίσως να απέτυχες να ζητήσεις από τον Κύριο να εξαλείψει τις δικές σου γνώμες ή τις δικές σου επιθυμίες πάνω σ’ αυτό το θέμα, ή ίσως να έχεις παρερμηνεύσει αυτά που είπε  ο Κύριος. Γι’ αυτό είναι πολύ  σημαντικό να επιβεβαιώνεις τα μηνύματα που λαμβάνεις με έναν ή περισσότερους από τους άλλους τρόπους που μπορείς να βρίσκεις το θέλημα του Θεού.

            Καθ’ ον χρόνο  κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να παραμένεις κοντά στον Κύριο και να εκπληρώνεις τις βασικές Του προϋποθέσεις ώστε να γεμίζεις με το Λόγο Του και να βάζεις παράμερα το δικό σου θέλημα όταν ακούς από Αυτόν, ο Θεός θα σε διαφυλάξει στο ασφαλές και καρποφόρο μονοπάτι της υπακοής στο θέλημά Του. Ο Θεός δεν προσπαθεί να δει αν μπορεί να σε κάνει να σκοντάψεις ή να σε κάνει να αποτύχεις. Αντίθετα, δε θέλει τίποτα περισσότερο από το να σε δει να πετυχαίνεις. Είναι πιο πρόθυμος να δώσει απ’ ό,τι είσαι εσύ να δεχθείς. Αν Τον επικαλεστείς, Αυτός έχει υποσχεθεί να απαντήσει. Σε αγαπάει! Όπως είπε στους μαθητές Του — και αυτό είναι το μήνυμά Του και για μας σήμερα επίσης: “Δε σας ονομάζω δούλους άλλο πια, επειδή ο δούλος δεν ξέρει τι κάνει ο Κύριός του, αλλά σας έχω ονομάσει φίλους, επειδή όλα τα πράγματα που έχω ακούσει από τον Πατέρα Μου σας τα έχω κάνει γνωστά.” *[Ιωάννη 15:15.] Ο Θεός θέλει να είναι μέρος της ζωής σου, για να σε καθοδηγεί στο μονοπάτι του τέλειου θελήματός Του, επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο και θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στο τέλος.

Επόμενοο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production