The Family [ Home ] 

Send This Page to a Friend

Reader's Corner: Main Page

Αλλά Εάν Δεν ...!
Τι να Κάνετε Όταν Ο Θεός Δε Φαίνεται να Απαντά στις Προσευχές Σας!

    Πρόσφατα μια κοπέλα μας έγραψε: "Άρχισα να υπηρετώ τον Κύριο πριν από  δύο χρόνια για ένα διάστημα οκτώ μηνών, και κατόπιν σταμάτησα γιατί το πρόσωπό μου γέμισε με σπυράκια. Ακούγεται ανόητο, όμως ήταν η χειρότερη δοκιμασία μου! Προσευχήθηκα στο Θεό να με θεραπεύσει, αλλά για κάποιο λόγο δεν το έκανε. Μετά ξεκίνησα πάλι να εργάζομαι για τον Κύριο πριν δύο μήνες, και το πρόσωπό μου ξαναγέμισε με σπυράκια!  Έχω απογοητευθεί τόσο πολύ  απ' αυτό, που μου είναι εμπόδιο στο να ακούω και να υπακούω το Θεό όπως γνωρίζω ότι πρέπει να κάνω. Μερικές φορές το πρόσωπό μου γεμίζει με μεγάλα σπυριά!  Ίσως προσευχήθηκα σε τέτοιο σημείο που έπαψα να πιστεύω, καθώς έκλαψα στο Θεό τόσες πολλές φορές!

     "Έπεσα τόσο χαμηλά και σε τέτοια κατάθλιψη που μερικές φορές μου ερχόταν να αυτοκτονήσω. Γνωρίζω όμως πως αν εσείς προσευχηθείτε για μένα, ο Θεός θα με θεραπεύσει. Θέλω να Τον υπηρετώ,  θέλω να είμαι ελεύθερη και να μην κοιτάω τον εαυτό μου  και να πηγαίνω σ' όλο τον Κόσμο για τον Ιησού, όμως δε γνωρίζω για πόσο θα μπορέσω να συνεχίσω έτσι. Παρακαλώ προσπαθήστε να με καταλάβετε. Μην βιαστείτε να μου πείτε ότι είναι η περηφάνια μου, λυπηθείτε με! Είναι η τελευταία μου ελπίδα! Περιμένω νέα σας και γνωρίζω  ότι θα 'χετε προσευχηθεί για μένα όταν καθαρίσει το πρόσωπό μου.

      "Με πολύ αγάπη, Σουζάνα."

    Καημένη κοπέλα! Πρέπει να καθαρίσει το πρόσωπό σου, για να καταλάβεις ότι  προσευχήθηκα για σένα! Σαν να λες ότι δε φαίνεται να πιστεύεις ότι ο Θεός σ' Αγαπά εκτός και αν σε θεραπεύσει! Είναι το έργο του Διαβόλου να σου δίνει δοκιμασίες και να προσπαθεί να σε πείσει ότι ο Θεός δε σε αγαπά και ότι Αυτός δεν απαντά στην προσευχή!—Ενώ και Αυτός σ' αγαπά και εμείς επίσης!

     Το γεγονός και μόνο ότι συμβαίνει πάντα όταν αρχίζεις να υπηρετείς τον Θεό αποδεικνύει ότι είναι μια δοκιμασία από τον Εχθρό, και ότι προσπαθεί να σε αποθαρρύνει για να μη συνεχίσεις! Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ο Κύριος επιτρέπει στον Εχθρό να το κάνει με σκοπό να δοκιμάσει την πίστη σου και να δει πόσο πραγματικά αγαπάς τον Κύριο και τι τιμή είσαι πρόθυμη να πληρώσεις για να Τον υπηρετήσεις! Βέβαια μπορεί επίσης να 'ναι και η διατροφή σου. Όταν η σύζυγός μου ήταν πιο νέα είχε ένα παρόμοιο πρόβλημα μέχρι που έπαψε να τρώει γλυκά! Και τώρα είναι πολύ όμορφη!

     Η περίπτωση αυτή όμως μου φαίνεται σαν μια ξεκάθαρη δαιμονική αντίδραση από το Διάβολο ενάντια στην προσπάθειά σου να υπηρετήσεις τον Κύριο! Με άλλα λόγια, δεν αρέσει στο Διάβολο  ότι εσύ εργάζεσαι για τον Κύριο! Ω Ιησού, δείξε της έλεος και δείξε της ό,τι προσπαθείς να της δείξεις!

     Είναι  πιθανόν  ο Κύριος να σου συμπεριφέρεται  έτσι λόγω της περηφάνιας σου, αυτό ακριβώς που φοβάσαι να φανερώσεις  και δε θέλεις να ομολογήσεις! Επειδή στη ρίζα κάθε αμαρτίας υπάρχει πάντα η περηφάνια.—Και το γεγονός ότι το αφήνεις να σταθεί εμπόδιο στην υπηρεσία σου για  το Θεό φαίνεται  σαν να βάζεις τον εαυτό  σου πάνω από την υπηρεσία του Κυρίου.

     Είναι μια δοκιμασία και μάλιστα πολύ ταπεινωτική, όμως πρέπει να υπηρετήσεις τον Κύριο παρόλα αυτά! Όταν αποδείξεις ότι αγαπάς τον Κύριο και την υπηρεσία Του περισσότερο από το πρόσωπό σου, ο Κύριος πιθανόν να σε θεραπεύσει. Συνεχίζεις να βασίζεις  την υπηρεσία σου και την πίστη σου  στο Θεό  από το αν Αυτός  θα κάνει το  πρώτο βήμα, ενώ στην πραγματικότητα  γίνεται με τον άλλο τρόπο.

     H Πίστη και H Υπακοή Έρχονται Πρώτα!

   Η πίστη και η υπακοή έρχονται πρώτα,  μετά ο Θεός απαντά στην προσευχή! Πολλοί άνθρωποι μου είπαν,  "Αν ο Θεός με θεραπεύσει, τότε κι εγώ θα Τον υπηρετήσω, τότε κι εγώ θα πιστέψω."  Οποιοσδήποτε έχει τέτοιου είδους νοοτροπία  είναι σαν να βάζει πρώτα τον εαυτό του, προσπαθώντας να κάνει μια συμφωνία με το Θεό. "Αν ο Θεός υπηρετήσει εμένα πρώτα, μετά κι εγώ θα Τον υπηρετήσω. Δούλεψε για μένα πρώτα Θεέ, μετά κι εγώ θα δουλέψω για Σένα!"— Ενώ Αυτός δεν ακολουθεί αυτήν την τεχνική!

     Συνεχίζει να 'χει τον ίδιο παλιό κανόνα:   "Επιζητείτε πρώτα τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Του, κατόπιν όλα τα άλλα θα σας δοθούν" (Ματθαίος 6:33). Οι ευλογίες δεν προηγούνται της υπακοής. Δε λες, "Κύριε, ευλόγησε  με Εσύ πρώτα, μετά θα Σε υπακούσω." Ο Θεός σε δοκιμάζει πρώτα να δει αν θα υπακούσεις, ώστε  μετά να μπορέσει να σε ευλογήσει.  Είναι ένα πολύ κοινό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι!

     Επίσης είναι και μια αληθινή δοκιμασία, αν και συχνά  καταλήγει σε μουρμούρισμα.  Και ο κόσμος το κρατάει σαν κακία ενάντια στο Θεό επειδή δεν τους θεραπεύει! "Αν Αυτός το κάνει, μετά και εγώ θα Τον υπηρετήσω.—Όμως δε με αγαπά, δε νοιάζεται, επειδή δε με θεραπεύει!" Πολλές φορές  αισθάνομαι και εγώ σαν να θέλω να τα παρατήσω επειδή τα πράγματα  πάνε στραβά,  όμως δεν τα παρατάω! Συνεχίζω να προχωρώ προς τα εμπρός και στην πορεία ο  Κύριος διορθώνει τις καταστάσεις.

     Είναι ένα είδος συμπεριφοράς του τύπου "εμένα  πρώτα" : "Θεράπευσε εμένα πρώτα, μετά θα πιστέψω σε Σένα, μετά θα υπακούσω." Στην πραγματικότητα είναι ένα είδος δικαιοφάνειας, επειδή είναι υπερηφάνεια. Όπως και οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, έλεγαν στον Ιησού: "Κάνε ένα θαύμα για μας και  μετά θα πιστέψουμε!" Ενώ είχε κάνει ήδη τόσα θαύματα, και ακόμα δεν πίστευαν! Και  τους είπε, "Ακόμα και αν αναστήσω κάποιον από τους νεκρούς εσείς δε θα πιστέψετε, επειδή δεν πιστεύετε αυτά που σας έχω ήδη πει!"(Βλέπε Λουκά 16:27-31.)—Κι έπειτα όταν  ανάστησε στ' αλήθεια κάποιον από τους νεκρούς - το Λάζαρο -  αυτό ήταν που τους έκανε να αποφασίσουν ότι έπρεπε να Τον θανατώσουν! (Βλέπε Ιωάννη 11:37-53)

 Με  την  Πίστη, Όταν   Πιστεύεις είναι σα να Βλέπεις!

     Αυτή η δουλειά του να στηρίζεις την πίστη  σου στην απάντηση αντί στο Λόγο μοιάζει με μια θρησκεία έργων! Είναι σαν να λες, "Δείξε μου! Θα το πιστέψω όταν το δω! — Όταν το βλέπεις, πιστεύεις!"  Η πίστη όμως δε λειτουργεί μ' αυτόν τον τρόπο. Με  την πίστη, όταν πιστεύεις είναι σαν να  βλέπεις! Η πίστη στηρίζεται πάνω στην τυφλή υπακοή είτε λάβεις  απάντηση ποτέ είτε όχι! Δεν μπορείς να κάνεις την απάντηση έναν από τους όρους  σου στο  να υπηρετήσεις τον Θεό. Ακόμα και αν το πρόσωπό  σου γινόταν ένα τεράστιο σπυρί, θα έπρεπε να Τον υπηρετείς  όπως και να 'χει! Ποιος ξέρει;— Μπορεί αυτό να ενθάρρυνε και μερικούς άλλους κακόμοιρους  ανθρώπους που έχουν χειρότερα προβλήματα από σένα  να συνεχίσουν να υπηρετούν τον Κύριο!–Αν δουν ότι εσύ είσαι πρόθυμη να υπηρετείς τον Κύριο και δε ντρέπεσαι, άσχετα με τα μειονεκτήματά σου, αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει και αυτούς να κάνουν το ίδιο!

     Κοίταξε  τον Ιώβ! — Στο Βιβλίο του Ιώβ στην Παλαιά Διαθήκη, ο Ιώβ τα έχασε όλα: την οικογένειά του, την περιουσία του, και στο τέλος και την ίδια του την υγεία! Ήταν γεμάτος με σπυριά από πάνω μέχρι κάτω, όμως συνέχισε να λέει ότι δεν τον πείραζε!—Δεν τον πείραζε αν ο Θεός τον θανάτωνε, αυτός θα συνέχιζε να Τον εμπιστεύεται!

     Δεν μπορείς να κάνεις την υπακοή σου να βασίζεται στους δικούς σου όρους και στον τρόπο που εσύ νομίζεις ότι θα πρέπει να απαντήσει ο Θεός, και με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν μπορείς να 'σαι φίλος του Θεού στους καλούς καιρούς μόνο! Πρέπει να συνεχίσεις να υπηρετείς τον Κύριο ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά!  Αν πρόκειται να 'σαι πρόθυμη να πιστεύεις και να υπακούς το Θεό μόνο καθ' ον χρόνο  όλα πάνε καλά, τότε δε θα πιστεύεις ούτε θα υπακούς για πάρα πολύ, επειδή πολλά πράγματα πάνε στραβά   όταν υπηρετείς τον Κύριο! "Πολλές οι θλίψεις του δικαίου!" (Ψαλμός 34:19)

     Αν κάθε φορά που έχεις κάποια πάθηση παύεις να υπηρετείς το Θεό, θα είσαι μια μόνιμη λιποτάκτης!  Βέβαια  μερικές φορές και οι άλλοι σε κάνουν να αισθάνεσαι  άσχημα όταν δε θεραπεύεσαι. Κατηγορούν εσένα, όπως έκαναν και οι σύμβουλοι του Ιώβ! Και οι τρεις του έλεγαν, "Κάτι δεν πάει καλά μαζί σου!" Και βέβαια στην περίπτωση του Ιώβ αποδείχτηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Είχε μεγάλη δικαιοφανή περηφάνια. Ήταν περήφανος για την πίστη του, περήφανος που ήταν τόσο καλός, και περήφανος που είχε υπηρετήσει το Θεό όλη του τη ζωή. Έτσι ο Θεός επέτρεψε στο Διάβολο να του δώσει ένα ράπισμα  για να του αποδείξει ότι ήταν  ένα τίποτα χωρίς τον Κύριο!

     Μερικές φορές ντρέπεσαι επειδή οι άλλοι ντρέπονται για σένα, και δε θέλουν να σε έχουν  τριγύρω τους επειδή φαίνεσαι μια τόσο κακόμοιρη  μαρτυρία! Ενώ ο Ιησούς  είχε όλων των ειδών τους  ανάπηρους ανθρώπους που Τον ακολουθούσαν, και θεράπευσε όσους μπόρεσε. — Και ποιος ξέρει αν όλοι θεραπεύτηκαν; Υπάρχουν όμως πάμπολλα παραδείγματα  στη Βίβλο για ανθρώπους που συνέχιζαν να  Τον ακολουθούν άσχετα με το τι συνέβαινε, οι οποίοι στην πορεία θεραπεύτηκαν, ακόμα και όταν φαινόταν ότι Αυτός τους αγνοούσε! – Όπως ο τυφλός ζητιάνος και η γυναίκα με την άρρωστη κόρη. (Βλέπε Μάρκο 10: 46 - 52,     Ματθαίο   15:  21-28)     Αυτοί   που  τα παράτησαν πριν θεραπευτούν, βέβαια, πότε δεν θεραπεύτηκαν! 

Συνέχισε  Να Πιστεύεις!

    Ο Θεός θέλει να δοκιμάσει την πίστη σου και την       προθυμία σου να υπακούσεις πριν σε θεραπεύσει. Θέλει να δει αν θα πιστεύεις και θα υπακούς ακόμα και αν σκέπτεσαι ότι ποτέ δε θα θεραπευτείς! Τι  σχέση έχει η θεραπεία σου με την πίστη και την υπακοή; - Καμία! Όμως η πίστη σου και η υπακοή σου έχουν να κάνουν πολλά με τη θεραπεία σου! Είτε θεραπευτείς είτε όχι δε θα πρέπει να έχει καμία σχέση με το αν πιστεύεις και υπηρετείς τον Κύριο ή  όχι!

     Πρέπει να πιστεύεις και να υπακούς στον Κύριο ακόμα και αν Αυτός ποτέ δε σε θεραπεύσει! Ο απόστολος Παύλος είχε ένα αγκάθι στη σάρκα του μέχρι την μέρα που πέθανε  για να τον κρατά ταπεινό! (Βλέπε Β΄ Κορινθίους 12:7) Ο Κύριος δεν  μπορούσε να τον εμπιστευθεί ακόμα και με μία τέλεια υγεία επειδή πιθανόν αυτό να τον είχε γεμίσει με περηφάνια, επειδή  είχε τιμηθεί απ' τον Κύριο σε τόσους πολλούς άλλους τομείς.– Όμως αυτό το αγκάθι στο σώμα του Παύλου δεν τον εμπόδιζε να υπηρετεί το  Θεό! Εφόσον σου είναι  δυνατό να συνεχίσεις να υπηρετείς το Θεό, πρέπει να συνεχίσεις να Τον υπηρετείς ανεξάρτητα με το αν Αυτός θεωρήσει σωστό να σε θεραπεύσει ή όχι!. Ίσως να είσαι πολύ πιο χρήσιμη στον Κύριο μ' ένα πρόσωπο γεμάτο εξανθήματα, ή πολύ πιο ταπεινή και πιστή μ' όλο σου το σώμα καλυμμένο από σπυριά όπως ο Ιώβ, παρά αν ο Κύριος σε είχε θεραπεύσει!

     Πολλοί άνθρωποι θέλουν μόνο να χρησιμοποιούν το Θεό! Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους τους οποίους ο Θεός θεράπευσε πάρα πολύ εύκολα, και αυτοί μετά απομακρύνθηκαν τραβώντας το δικό τους δρόμο! Στην πραγματικότητα έλεγαν ψέματα στον Κύριο. Ορκίζονταν πως αν Αυτός τους θεράπευε,  τότε και αυτοί θα Τον υπηρετούσαν. Και  τη στιγμή που το έκανε, αυτοί έπαιρναν δρόμο και ξεχνούσαν τα υπόλοιπα! Στην Παλαιά Διαθήκη, οι Ισραηλίτες το έκαναν αυτό συνέχεια! Έδιναν την υπόσχεση  "Ω Θεέ, αν  μας σώσεις μόνο, θα σε υπηρετούμε για πάντα!" - Και μόλις τους έσωζε, αυτοί ξεχνούσαν τον όρκο τους και γινόντουσαν πιο άπιστοι, πιο παραπονιάρηδες και πιο ανυπάκουοι από  πριν!

     Ποτέ μου δε θεραπεύτηκα μ' αυτόν τον τρόπο. Μερικές φορές που κόντευα να πεθάνω, είπα στον Κύριο, "Λοιπόν, Κύριε, θα ήθελα να θεραπευτώ για να Σε υπηρετήσω καλύτερα, όμως δεν πρόκειται να πάψω να σε υπηρετώ αν Εσύ δε με θεραπεύσεις". Και ακριβώς όπως και ο Ιώβ, ήταν φορές που είπα στον Κύριο, "Λοιπόν, αν Εσύ με θεραπεύσεις, καλώς!– Αν όμως τελικά  πεθάνω, δεν θα πάψω να Σε πιστεύω και θα Σε αγαπώ όπως και να 'χει. Είναι καθήκον μου να πιστεύω να αγαπώ και να υπηρετώ Εσένα ό,τι και να συμβεί, και όχι να τα παρατήσω επειδή  δυσκόλεψαν τα πράγματα και φαίνεται  Εσύ να μ' έχεις εγκαταλείψει."  (Βλέπε  Ιώβ 13:15)

 Ό,τι Και Να Γίνει, Πίστευε και Υπάκουε!

    Όπως  και με τους  Εβραίους και το Μωυσή στην  έρημο,    ο Θεός  ίσως δοκιμάζει  την πίστη σου για να δει αν θα συνεχίσεις να πιστεύεις και να υπακούς σ' Αυτόν ό,τι και να γίνει! Γιατί   τη στιγμή που  είχαν κάποια δοκιμασία, έπαυαν να πιστεύουν και έπαυαν να υπακούν, γι' αυτό και  πέθαναν και δεν τα κατάφεραν ποτέ, όπως ακριβώς και τόσοι άλλοι αυτοαποκαλούμενοι Χριστιανοί σήμερα. Οι δικαιοφανείς άνθρωποι που προσπαθούν να πουν στο Θεό τι να κάνει, πάντα τους ακούς να  λένε, "Λοιπόν, αν ο Θεός είναι τόσο καλός,  γιατί μας αφήνει και υποφέρουμε έτσι; Αν ο Θεός ήταν πιο καλός μαζί μας, τότε και εμείς θα Τον υπηρετούσαμε! Μα   είναι κακός μαζί μας, γι' αυτό και εμείς Τον μισούμε!"—Ενώ η αλήθεια είναι πως τη στιγμή που  είναι λίγο καλύτερος μαζί τους, αυτοί παίρνουν   δρόμο  και Τον ξεχνούν εντελώς!  Δεν μπορεί τα τους εμπιστευθεί  με το να 'ναι καλύτερος μαζί τους! Ίσως θα προτιμούσε να Τον μισούν αντί να Τον ξεχνούν! —Τουλάχιστον τότε ίσως να θυμούνται  πως εξακολουθεί να υπάρχει!

     Είχα μια σπουδάστρια στη Θεολογική σχολή μας που είχε μια παρόμοια δερματική πάθηση – και είχε και δύο παιδιά,  και ήταν χωρίς σύζυγο.    Και πάντα έλεγε, "Γιατί; ΓιατίΓιατί μου το 'κανε αυτό ο Θεός; Γιατί μ' αφήνει να υποφέρω έτσι ο Θεός; Νόμιζα πως αν ερχόμουν στην σχολή σας, ίσως ο Θεός να με θεράπευε, όμως συνεχίζω να υποφέρω! — Πώς γίνεται αυτό;" Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να ρωτάνε το Θεό γιατί, μ' αυτό το πνεύμα, είναι ξεκάθαρη  δικαιοφάνεια. Ο Κύριος μου 'δωσε κάτι γι' αυτήν, παρόμοιο μ' αυτό που έδωσε ο Θεός και στον Ιώβ: "Μπορεί ο άνθρωπος να είναι δικαιότερος απ' το Θεό!" (Βλέπε Ιώβ 40:8)

     Άτομα με τέτοια δικαιοφανή συμπεριφορά είναι σαν να λένε, "Λοιπόν, Θεέ, εάν ήμουν εγώ στη θέση Σου, θα ΄κανα τα πράγματα καλύτερα απ΄ ό,τι τα κάνεις Εσύ!—Θα ήμουν πιο δίκαιος!—Θα θεράπευα τον εαυτό μου!"  Όπως ένα τραγούδι που ήταν πολύ δημοφιλές πριν πολλά χρόνια:  "Αν ήμουν Εγώ ο βασιλιάς!"  Συνεχίζει να λέει πως αν ήμουν εγώ ο βασιλιάς δεν θα επέτρεπα όλα τα άσχημα πράγματα να υπάρχουν στον Κόσμο!  Με άλλα λόγια, "Εγώ είμαι πιο δίκαιος από το Θεό!  Ο Θεός δεν είναι καλός, γιατί επιτρέπει να συμβαίνουν  τόσα άσχημα πράγματα!"

     Αυτό  όμως είναι γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν τι κάνει ο Θεός ή γιατί το κάνει, και ποτέ δε θα καταλάβουν μέχρι να 'χουν την πίστη να εμπιστευτούν Αυτόν ότι γνωρίζει καλύτερα!—Ακριβώς όπως ένα παιδί πρέπει να εμπιστεύεται το γονιό του! Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να κάνει το ένα ή το άλλο, πρέπει "Να το κάνει, επειδή το λέει ο Μπαμπάς!"  Πρέπει να πιστεύει και να υπακούει είτε του αρέσει είτε όχι, επειδή ο Μπαμπάς ξέρει καλύτερα, και πιθανόν θα μάθει πως ο Μπαμπάς είχε δίκιο σε τελική ανάλυση.—Αν όμως το παιδί δεν υπακούει, πιθανόν θα μάθει πως ο Μπαμπάς  είχε δίκιο όπως και να 'χει, αλλά με το  δύσκολο τρόπο.—Είναι τόσο απλό!

 Η Πίστη -- Πιο Πολύτιμη κι απ' το Χρυσάφι!

      Ο Θεός δοκιμάζει την πίστη μας να δει αν είναι αληθινή πίστη σαν το χρυσάφι και αν θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να υπακούμε σ' Αυτόν ό,τι και να γίνει! Μας λέει πως η δοκιμασία της πίστης μας—η δοκιμή της—είναι "πολυτιμότερη από χρυσό!  Από τον καθαρό χρυσό!" (Α΄ Πέτρου 1:7, Ψαλμός 19:10.)  Το χρυσάφι θα περάσει από τη φωτιά και θα βγει πάλι καθαρό χρυσάφι, και μάλιστα ακόμα πιο καθαρό χρυσάφι, αν είναι γνήσιο χρυσάφι!

     Όμως όπως η γνήσια πίστη συγκρίνεται με το χρυσάφι στη Βίβλο, έτσι και η πίστη του "καλού καιρού" μπορεί να συγκριθεί με τα χαρτονομίσματα, που δεν έχουν αξία από μόνα τους. Δοκίμασε να περάσεις  αυτά τα "χαρτονομίσματα" της πίστης μέσα από τη φωτιά και κοίταξε τι θα γίνει! Αυτή η όπως-λέγεται πίστη — η όπως λέγεται αξία, όπως τα χαρτονομίσματα —δεν αξίζει δεκάρα μόλις δοκιμασθεί!

     Είναι μια καλή  απεικόνιση  του γιατί καταρρέει το Παγκόσμιο χαρτο-οικονομικό σύστημα. Είναι βασισμένο πάνω στα χαρτονομίσματα αντί  στον καλό χρυσό του Θεού!—Βάλ' τα και τα δύο μαζί μέσα στην φωτιά και δες ποιο θα βγει καλύτερο! Θα δεις πως το αληθινό χρυσάφι - όσο  καυτή και να 'ναι η φωτιά ή όσο και να διαρκέσει, θα βγει και πάλι χρυσάφικαθαρότερο χρυσάφι! Επειδή η φωτιά κατακαίει  ότι είναι άχρηστο μαζί με τις ακαθαρσίες! Ενώ τα χαρτονομίσματα που δηλώνουν ότι είναι κάποιας αξίας δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο έχουν τυπωθεί όταν έρθει η πραγματική δοκιμασία. Τη στιγμή που νοιώθουν και την παραμικρή  θερμότητα απ' την φλόγα, γίνονται καπνός και δε σου απομένει τίποτα εκτός από λίγες στάχτες!

     Αυτή είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική πίστη και στην υποτιθέμενη πίστη. Η πραγματική πίστη αντέχει στη δοκιμασία και περνά μέσα απ' την φωτιά και βγαίνει ακόμα  καλύτερη από πριν, όπως το χρυσάφι! Όμως κάτι που φαίνεται σαν πίστη, όπως τα χαρτονομίσματα, τη στιγμή που περνάνε μέσα απ' την φωτιά, δες τι  απομένει!

     Στο Μεγάλο Κραχ του 1930, οι πλούσιοι που είχαν όλη τους την περιουσία σε χαρτιά, σε χαρτονομίσματα  σε μετοχές και σε τράπεζες δεν επέζησαν! Οι μεγάλοι χρηματιστές πηδούσαν με τα χαρτιά τους  απ' τους ουρανοξύστες επειδή έχασαν όλα όσα  νόμιζαν ότι είχαν κάποια αξία, κάθε χαρτάκι που  φύλαγαν με τόση προσοχή, που δεν άξιζε δεκάρα, όταν έφτασε η ώρα της τελικής αναμέτρησης,  ακριβώς όπως ξανάρχεται τώρα! Όλα έγιναν καπνός! Ενώ οι φτωχοί αγρότες που δεν είχαν τίποτα άλλο εκτός από ένα κομμάτι γης για να παράγουν  την τροφή τους και λίγα ζωντανά για να ζήσουν την οικογένειά τους τα κατάφεραν! 

"Ακόμα Κι Αν  Αυτός Με Θανατώνει, Εγώ Θα Ελπίζω Σ' Αυτόν!"

    Τα άτομα που ζουν μέσα στις Πύλες της Πίστης του Θεού μπορούν να επιβιώσουν σ' οτιδήποτε- ακόμα και μπροστά στο θάνατο!—Και μπορούν ακόμα να πούνε,  όπως ο Ιώβ, "Ακόμα κι αν  Αυτός με θανατώνει, εγώ θα ελπίζω σ' Αυτόν!" (Ιώβ 13:15), Και θα απολαμβάνουν τις αληθινές Χρυσές Πύλες του Θεού για πάντα στη συνέχεια στην αληθινή Χρυσή Πόλη Του, ενώ εκείνοι που προσποιούνταν  ότι είχαν πίστη στο Θεό πρόκειται να γίνουν καπνός μέσα στις φλόγες της Κόλασης επειδή η πίστη τους δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από  ξύλο, άχυρα, και καλαμιές και δεν άντεξαν τη δοκιμασία στις φωτιές των θλίψεων του Θεού και των δοκιμασιών της πίστης! (Βλέπε Α' Κορινθίους 3:11-15).

     Έτσι αν έχεις πραγματική πίστη θα συνεχίσεις να προχωράς για το Θεό ακόμα κι αν  σε σκοτώνει!  — Και πράγματι  σε σκοτώνει,  με την έννοια του ότι σημαίνει θάνατο  στον εγωισμό σου και στην περηφάνια σου και σ' όλη εκείνη τη δικαιοφάνεια καθώς πεθαίνεις καθημερινά (Βλέπε Α' Κορινθίους 15:31), στην υπηρεσία σου για τον Κύριο! Πολλές φορές  ένοιωσα   να θέλω να τα παρατήσω κι εγώ επειδή είμαι τόσο ανόητος και κάνω τόσα πολλά λάθη και έχω τόσες πολλές αμαρτίες! Δε βλέπω πώς κάποιος ή ακόμα και  ο Θεός είναι δυνατόν να με αγαπά ή να με ανέχεται! — Όμως  το κάνει , και  συνεχίζω να προχωρώ! Αρνούμαι να τα παρατήσω, επειδή πιστεύω στο Θεό! Κι έτσι γνωρίζω ότι πρέπει να Τον υπακούω και δεν τολμάω να τα παρατήσω!

Είμαστε Το Μοναδικό Σώμα Που Έχει Ο Θεός!

    Τι θα γινόταν αν ο Θεός τα παρατούσε κάθε φορά που εμείς οι Χριστιανοί  Του προξενούσαμε τόσα προβλήματα; — Τότε θα βρισκόμασταν όλοι σε μεγάλο μπελά! Η Βίβλος λέει πως εμείς, οι Χριστιανοί πιστοί, είμαστε το Σώμα του Χριστού! (Βλέπε Α' Κορινθίους 12:27). Τι θα γινόταν αν ο Θεός τα παρατούσε κάθε φορά που εμείς, το δικό Του πρόσωπο, γεμίζαμε με απαίσια σπυράκια και εξανθήματα και ακμή και κάθε τι άλλο; Είμαστε το μόνο πρόσωπο που έχει και πρέπει να το φροντίσει,  όσο απαίσιοι κι αν είμαστε η όσο άσχημα κι αν συμπεριφέρεται το Σώμα Του μερικές φορές, παρόλα όσα του λέει ο Ιησούς να πράξει!

      Πρέπει να συνεχίσει να προχωρά ακόμα και αν εμείς μπερδευτούμε και γίνουμε χάλια! Αυτός πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε και να διδάξει σε κάθε μέλος του Σώματος  συντονισμό και  πώς να λειτουργεί ομαλά και να ενεργεί ήρεμα και με χάρη,  όχι απότομα,   μπερδεμένα  και αλλόκοτα σαν τους πνευματικά ανάπηρους ανθρώπους που τόσο συχνά είμαστε!

     Αυτός πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να μας διδάξει πώς να μιλάμε ακόμα κι αν η γλώσσα μας φαίνεται να έχει πιαστεί! Πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να μας φωνάζει αρκετά δυνατά ώστε να ακούσουμε, ακόμα και όταν εμείς έχουμε τα δάχτυλα στα αυτιά μας προσπαθώντας να μην ακούσουμε!  Πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να μας κάνει να δούμε την Αλήθεια,  να τη διαβάσουμε στη Βίβλο ακόμα και όταν είμαστε πνευματικά τόσο αποκοιμισμένοι που θα προτιμούσαμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να αφαιρεθούμε μέσα στην ονειροπόληση του Διαβόλου! Και πρέπει να προσπαθεί να μας κάνει να φέρουμε πνευματικό καρπό, μικρά πνευματικά μωράκια, νέους Χριστιανούς, ακόμα κι αν είναι λίγο ασθενικά και παραμορφωμένα πού 'ναι καλύτερα από το τίποτα! Και όλ' αυτά ενώ τον περισσότερο καιρό οι περισσότεροι από το Σώμα Του ή τη Νύφη Του κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μη κάνουν άλλα  μωράκια με το να εναντιώνονται κατά του  Θεού και  Αυτός να μην μπορεί να έχει την σωστή  συζυγική σχέση μαζί τους! Μ' αυτού του είδους το Σώμα πρέπει να τα βγάλει πέρα ο Θεός! Λοιπόν γιατί θα 'πρεπε εσύ να μουρμουρίζεις για λίγα βάσανα;— Κοίτα τι χάλια έχει το Σώμα του Θεού, η Νύφη Του! Μόνο η αγάπη, η χάρη και το έλεος του Θεού μπορούν να  βοηθήσουν τη Νύφη Του με  την πίστη και την υπακοή στον Λόγο Του, αλλιώς δεν θα τα καταφέρει ποτέ!

 Παραδείγματα από Πιστούς Ανθρώπους!

     "Αλλά εάν δεν", εμείς οι πιστοί πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε, να πιστεύουμε, και να υπακούμε! Όπως τα τρία παιδιά του Θεού που μπήκαν στην κάμινο του πυρός, Είπαν, "Ο Θεός μας μπορεί να μας σώσει,  όμως ακόμα κι αν δεν το κάνει, εμείς θα συνεχίσουμε να αρνούμαστε να προσκυνήσουμε το είδωλο!"—Και φαινόταν σαν να ήταν το τέλος, επειδή μπήκαν μέσα στην  κάμινο που σκότωσε ακόμα και τους εκτελεστές τους! Λόγω της πίστης τους και της υπακοής τους, ο Θεός ήταν μαζί τους,  και βγήκαν χωρίς καν τη μυρωδιά του καπνού πάνω τους! (Βλέπε Δανιήλ 3:17-27)

     Ή σαν τον Ιώβ, για τον οποίο ο Κύριος επέτρεψε στο Διάβολο να τον καταστρέψει σχεδόν ολοσχερώς με το να θανατώσει την οικογένεια του και τα οικονομικά του, και σχεδόν και αυτόν τον ίδιο! Παρόλα αυτά όμως δεν έσκυψε  το κεφάλι στο Διάβολο, ούτε και όταν η γυναίκα του τού είπε να "καταραστεί το Θεό και να πεθάνει"! (Βλέπε Ιώβ 2:8-10). Αυτός  συνέχισε να πιστεύει και να υπακούει,  γεμάτος σπυριά από πάνω μέχρι κάτω,  ενώ καθόταν πάνω σε μια σωρό από στάχτες και αποκαμωμένος έβγαζε το πύον του, κι έξυνε τα κακάδια του  και τις πληγές του με ένα σπασμένο κομμάτι από ένα πήλινο σκεύος, λέγοντας, "Ακόμη κι αν  Αυτός με θανατώνει, εγώ θα συνεχίζω να Τον εμπιστεύομαι!" Εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό; Ελπίζω να μην φτάσεις  στα χάλια του Ιώβ! Αν όμως φτάσεις σε τέτοιο σημείο, μην τα παρατάς, ό,τι κι αν κάνεις!

     Συνέχισε να προχωράς για το Θεό! Συνέχισε να πιστεύεις και να υπακούς ό,τι κι αν γίνει! Ίσως να το ξεπεράσεις χωρίς τη μυρωδιά του καπνού επάνω σου, όπως ο  Σεδράχ, ο Μισάχ και ο Αβδενεγώ. Ίσως να αποκτήσεις μια ακόμα μεγαλύτερη οικογένεια και να γίνεις πιο πλούσια και υγιής και ευτυχισμένη και πιο σοφή από πριν, όπως ο Ιώβ - αν μπορέσεις να  κρατηθείς  λίγο περισσότερο όπως έκανε και αυτός και δεν  τα παρατήσεις!

     Σκέψου το διάσημο Αμερικανό αξιωματικό του Ναυτικού    το 18ο Αιώνα  τον Καπετάνιο Τζον Πολ Τζόουνς. Είχε τραυματιστεί, οι μισοί του άντρες ήταν νεκροί και οι άλλοι μισοί κόντευαν να πεθάνουν ενώ  το καράβι του καιγόταν και βούλιαζε. Όταν ο εχθρός τον ρώτησε αν ήταν έτοιμος να παραδοθεί, απάντησε αψηφώντας τους, "Όχι, διάβολε! Ούτε καν αρχίσαμε να πολεμάμε ακόμα!"— Και στο τέλος νίκησε! Ίσως κι εσύ να μην έχεις αρχίσει να αγωνίζεσαι ενάντια στον διάβολο  ακόμα! Ίσως να μην έχεις αντισταθεί μέχρι αίματος όπως έκανε ο Ιησούς, μέχρι και το σταυρικό θάνατο! (Βλέπε Εβραίους 12:4). Όμως αν και αυτό Τον θανάτωσε, τρεις μέρες μόνο  μετά αναστήθηκε θριαμβευτικά από το μνήμα! Ακόμα και ο θάνατος ο ίδιος δεν μπόρεσε να Τον κρατήσει εκεί  κάτω!

     Στην ιατρική επιστήμη αναφέρονται σ' αυτό που λέγεται "κατώφλι του πόνου".  Πόσος πόνος χρειάζεται για να θανατώσει κάποιον;  Το κατώφλι για μερικούς ανθρώπους είναι πολύ χαμηλό!  Πόση δοκιμασία μπορείς να αντέξεις εσύ πριν τα παρατήσεις;

     Εσύ που δε νοιώθεις ντροπή όταν ομολογείς Αυτόν και τους Λόγους του μπροστά σ' αυτήν την ασεβή και μοιχαλίδα γενιά, τότε  και Αυτός θα σε ομολογήσει μπροστά στο Θεό και σ' όλους τους αγίους Αγγέλους — ακόμα κι αν αυτό σε σκοτώνει όταν το κάνεις, όπως σκότωσε και τους μάρτυρες, που ζούνε για πάντα! (Βλέπε Μάρκο 8:38).  Εσύ τι θα κάνεις; — Θα αμφιβάλεις, θα παρακούσεις και θα απαρνηθείς; — Ή θα πιστέψεις, θα υπακούσεις και θα διαδώσεις την Αλήθεια, ακόμα κι αν αυτό σε σκοτώνει;

 Αυτός ο Καθημερινός Θάνατος,  Σου  Αποφέρει Αιώνια Δόξα!

    Αν εγκαταλείψεις την υπηρεσία σου για τον Κύριο, θα κάνεις το Θεό να νοιώσει πολύ άσχημα!  Εάν όμως συνεχίσεις ακόμα κι όταν    είσαι άρρωστη, στο τέλος θα δώσεις στο Θεό  μεγάλη χαρά,  ακόμα κι αν αυτό σήμαινε  το δικό σου επίγειο τέλος! Μερικοί Χριστιανοί λένε συχνά "Αιφνίδιος θάνατος,  αιφνίδια δόξα!" Μ' αυτό τον τρόπο  θέλουν να αναχωρήσουν! — Ούτε πόνος, ούτε βάσανα, ούτε καθημε­ρινός θάνατος! — Όμως ακόμα κι αν η υπηρεσία σου για τον Κύριο σημαίνει αργό θάνατο καθώς "πεθαίνεις κάθε μέρα" (Α΄ Κορινθίους 15:31) για να βοηθάς τους άλλους, αυτό θα σου αποφέρει αιώνια δόξα!

     Εσύ τι είσαι;—Αγωνιστής ή λιποτάκτης; "Πολλά τα βάσανα  του δικαίου, όμως ο Κύριος θα τον γλιτώσει  από όλα!" (Ψαλμός 34:19). Επίτρεψέ μου όμως να σου πω, "η οδός του άνομου τον οδηγεί σε όλεθρο!" - (Παροιμίες 13:15), πολύ πιο σκληρή. Κόλαση στη Γη και Κόλαση κατόπιν!

     Λοιπόν  τι θα διαλέξεις; Πρόκειται να τα παρατήσεις μόνο για λίγες μικρές δοκιμασίες και προβλήματα και βάσανα, πολύ περισσότερο  για βασανιστήρια  και σταύρωση;—Ή θα συνεχίσεις να προχωράς για  το Θεό ακόμα και αν επιτραπεί στο Διάβολο να σε θανατώσει σαν μια μαρτυρία για το πιστεύω σου και την υπακοή σου στο Θεό;  Ελπίζω να γίνεις μια "μάρτυρας" αν χρειαστεί, επειδή αυτό σημαίνει και η λέξη: Μια μαρτυρία! - Και τι σπουδαιότερη μαρτυρία μπορείς να δώσεις από το να ζήσεις και να πεθάνεις για τον Ιησού; Ο Θεός να σ' ευλογεί και να σε φυλάει! Αν όμως δεν το κάνει - "Αλλά εάν δεν!" –δώσε τη ζωή σου γι' Αυτόν και θα 'σαι μαζί Του   για πάντα!

      Ελπίζω αυτό να σε βοηθήσει να τα καταφέρεις! Σε αγαπούμε! — Και ο Θεός σ' αγαπά!—Να το θυμάσαι αυτό ό,τι και να γίνει!  Θέλει να σε θεραπεύσει και να σε βοηθήσει αν μπορεί να σε εμπιστευθεί ότι θα Τον υπακούσεις. "Αλλά εάν δεν," αν Αυτός δεν σε θεραπεύσει ή   δε σε βοηθήσει, εσύ συνέχισε να προχωράς για το Θεό μέχρι να το κάνει ή μέχρι να πεθάνεις όπως νόμιζε και ο Ιώβ ότι θα πέθαινε. Αντίθετα όμως ευλογήθηκε στο διπλάσιο  και ζει για πάντα!

     Τι θα  κάνεις; Σε παρακαλώ προσπάθησε! Θα προσευχόμαστε για σένα και ελπίζουμε να τα καταφέρεις! Σκέψου μόνο το καλό που έκαναν  ήδη τα δικά σου βάσανα με το να εμπνεύσουν αυτή την ομιλία που θα βοηθήσει κι άλλους! — Και η δική  σου πιστότητα μπορεί να κάνει το ίδιο! Ο Θεός να σ' ευλογεί και να σε φυλάει ώστε  να συνεχίζεις!

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τα βουνίσια ρυάκια με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

Εισάγετε τον Κωδικό >