The Family [ Home ] 

Send This Page to a Friend

Reader's Corner: Main Page

Η Αγάπη Ποτέ Δεν Αποτυχαίνει!
Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1970.

Η Αγάπη Ποτέ Δεν Αποτυχαίνει! 

Όλη η ενδοσκόπηση, η ανάλυση και η αγωνία για τις αδυναμίες σου, τις αποτυχίες σου και τα λάθη σου είναι απλώς έργα της σάρκας που θα πρέπει να επαναληφθούν την επόμενη εβδομάδα. Οι μάχες ποτέ δεν τελειώνουν! "Πολλές είναι οι θλίψεις του δίκαιου, όμως ο Κύριος τον ελευθερώνει από όλες αυτές" (Ψαλμός 34:19).

Μόνο ο Θεός μπορεί να το κάνει! Η σωτηρία μας είναι μόνο από τη χάρη του Θεού, ποτέ από τις δικές μας καλές πράξει ή από την πάλη μας στη σάρκα με τις αμαρτίες μας. Αν ο Θεός δεν μπορεί να μας ελευθερώσει, κανένας δεν μπορεί!

Αν προσπαθείς να επιτύχεις να φτάσεις σ' ένα επίπεδο αναμάρτητης τελειότητας, είσαι καταδικασμένος να καταλήξεις σε απογοήτευση. Ποτέ δεν θα τα καταφέρεις! Ούτε ακόμη και ο Απόστολος Παύλος δεν θεωρούσε για τον εαυτό του ότι το είχε καταφέρει (Φιλιππησίους 3:12). Συνέχισε να κάνει λάθη για την υπόλοιπη ζωή του και έκανε μια κλασική γκάφα όταν προσπάθησε να ευχαριστήσει τους συντηρητικούς θρησκευτικούς ηγέτες των ημερών του. Αυτό του κόστισε την ελευθερία του και τελικά το κεφάλι του (Πράξεις κεφάλαιο 21). Παρόλα αυτά, ήταν ένας καλός απόστολος και πιστός ευαγγελιστής που έκανε μια φοβερή δουλειά παρά τις ατέλειές του, τις αποτυχίες, τις αμαρτίες και τα λάθη του.

Αν νομίζεις ότι έρχεται καιρός που δεν θα χρειάζεται να πολεμάς την αμαρτία και τον "παλιό σου εαυτό" (Εφεσίους 4:22), κάνεις λάθος. Εγώ ακόμη το κάνω. Εσύ; Γι' αυτό έχουμε τόσες πολλές νίκες: Έχουμε τόσες πολλές μάχες και τόσα πολλά για πολεμήσουμε--κυρίως τους δικούς μας βρωμερούς εαυτούς! Ο Θεός γνωρίζει  ότι θα πρέπει να μεγαλώνουμε, να περνάμε μερικές δοκιμασίες, να επιβιώνουμε από μερικές ταλαιπωρίες και να έχουμε μερικούς θριάμβους και μαρτυρίες, όμως αν νομίζεις ότι κάποτε θα γίνεις κάποιο είδος "αναμάρτητου αγίου", φοβάμαι ότι πρόκειται να απογοητευτείς!

Να θυμάσαι, η αγάπη ποτέ δεν αποτυχαίνει. Αισθάνομαι άσχημα όταν πρέπει να διορθώσω άλλους ανθρώπους για τα ίδια λάθη για οποία είμαι ένοχος εγώ ο ίδιος και για τα οποία οι περισσότεροι από μας είμαστε ένοχοι--και μερικές φορές και ακόμα χειρότεροι. Κι έτσι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους κατσαδιάσω για μια στιγμή, να ομολογήσω τι φοβερό χάλι είχα κάνει κι εγώ στην ίδια κατάσταση, να κλάψω λίγο, να προσευχηθώ λίγο και να τους συμπονέσω. Μετά αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον, συγχωρούμε ο ένας τον άλλον και προσπαθούμε ξανά.

Όμως αν δεν συγχωρείς στους ανθρώπους τις αμαρτίες τους, ούτε ο Πατέρας σου θα σε συγχωρέσει για τις δικές σου αμαρτίες" (Ματθαίου 6:15).--Και, ας το αντιμετωπίσουμε έχεις ένα σωρό! Νομίζω ότι πρόκειται να ανακαλύψεις αργά ή γρήγορα ότι το "αγκάθι της σάρκας" (Β΄Κορινθίους 12:7), που ο Θεός θα χρησιμοποιήσει για να σε κρατήσει ταπεινό, είναι κάποια επαναλαμβανόμενη αμαρτία που απαιτήσει πολύ από τη χάρη του Θεού για μπορέσεις να συνεχίσεις να υπερνικάς και πιθανόν θα συνεχίσεις να την πολεμάς για την υπόλοιπη ζωή σου. Αυτό είναι εκείνο που μας βοηθάει να κρατηθούμε σε φόρμα πνευματικά. Όπως έλεγα συχνά, "Δεν υπάρχει θρίαμβος χωρίς μια δοκιμασία, ούτε μαρτυρία χωρίς ένα τεστ, ούτε νίκη χωρίς μάχη--γι' αυτό συνέχισε να αγωνίζεσαι!"

Είσαι προορισμένος να νικήσεις μερικές φορές και όταν χάσεις, θα σε κρατήσει ταπεινό και θα βοηθήσει τους άλλους να ξέρουν ότι είσαι μόνο ένας άνθρωπος--και αυτό θα σε βοηθήσει να δώσεις στο Θεό όλη τη δόξα! Δεν πιστεύω στις θεωρείες της εξάλειψης της αμαρτίας ή της απλής καταστολής της αμαρτίας και του πειρασμού που διδάσκουν μερικοί άνθρωποι, αλλά μάλλον στην καλή παλιά θεωρεία της εγκατοίκησης της Βίβλου: "Ο Χριστός μέσα σε σένα, η ελπίδα της δόξας" (Κολοσσαείς 1:27). Ο Ιησούς διακήρυξε, "Χωρίς Εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα" (Ιωάννη 15:5) Ακόμη είπε, "Ο Υιός δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνος Του, αλλά αυτό που βλέπει τον Πατέρα να κάνει" (Ιωάννη 5:19). Και ο Παύλος αργότερα έγραψε γι' Αυτόν, "Αν και ήταν Υιός, έμαθε την υπακοή μέσα από τα πράγματα που υπέφερε" (Εβραίους 5:8). Η "αγιοσύνη" με τη θεωρεία της εξάλειψης της αμαρτίας είναι όλη πολύ συχνά μια μάταια επίδειξη δικαιοφανούς, θρησκοληπτικής, αγιοτερίστικης υποκρισίας.

Καλύτερα να το παραδεχτείς: Εσύ δεν μπορείς να κερδίσεις τη νίκη! Είναι αδύνατον για σένα να πάρεις την νίκη! Μόνο ο Χριστός μπορεί. Σταμάτα την προσπάθειά σου και άφησε το Θεό να το κάνει! Δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου. "Επειδή από τη χάρη του Θεού έχετε σωθεί μέσω της πίστης, και αυτό δεν είναι από τον εαυτό σας, είναι ένα δώρο του Θεού, όχι από τα έργα σας, για να μην καυχηθεί κανένας σας" (Εφεσίους 2:8-9). Μόνο ο Θεός μπορεί να δώσει σωτηρία. Δεν μπορείς να την κερδίσεις, να δουλέψεις γι' αυτήν, να την αναπτύξεις, να την κατεβάσεις με την προσευχή ή να γίνεις τόσο ολοκληρωτικά καθαγιασμένος που να έχει γίνει κάποιο είδος αναμάρτητου αγίου!

Δεν έχεις κανενός τη δικαιοσύνη εκτός από του Χριστού, και Αυτός είναι ο Μόνος που μπορεί να σου τη δώσει. Η δική σου δικαιοσύνη βρωμάει! Είναι "βρώμικα κουρέλια" (Ησαΐας 64:6). Γι' αυτό σταμάτα να προσπαθείς τόσο σκληρά με τη δική σου δύναμη! Άφησε το Θεό να το κάνει. Άφησε το φως να μπει μέσα και το σκοτάδι θα φύγει από μόνο του.

Γέμισε τόσο πολύ από το Πνεύμα και το Λόγο που δε θα έχει χρόνο για να ανησυχείς για το δικό σου βρωμερό εαυτό ή για το πόσο κακός είσαι. Και βέβαια είσαι κακός! Και το ίδιο είμαστε όλοι μας! Μόνο ο Ιησούς είναι καλός! Εγώ τα παράτησα με τον εαυτό μου εδώ και πολύ καιρό, όπως έκανε και ο Παύλος όταν είπε, "Ταλαίπωρος άνθρωπος είμαι εγώ! Ποιος θα με ελευθερώσει από αυτό το σώμα του θανάτου; Ευχαριστώ το Θεό--μέσα από τον Ιησού Χριστό, τον Κύριό μας!" (Ρωμαίους 7:17-25) Αλληλούια! Αυτός είναι ο Μόνος που μπορεί να το κάνει!

Δοξάζει το Σατανά όταν μιλάς για τις αμαρτίες σου. Δοξάζεις τον εαυτό σου όταν μιλάς για τα λάθη σου, επειδή μιλάς για τον εαυτό σου αντί για τον Ιησού.

Απλώς δεν είναι δυνατόν να μπορέσεις να πεις στους ανθρώπους πόσο κακός είσαι, γι' αυτό σταμάτα να προσπαθείς. Ας μιλήσουμε για τον Ιησού! Και ας αποφεύγουμε να είμαστε σκληροί με τους άλλους για ανόητα μικρά λάθη του μυαλού μάλλον κι όχι για αμαρτίες της καρδιάς. Ας συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον, όπως ο Θεός, για χάρη του Χριστού, έχει συγχωρέσει εμάς. (Εφεσίους 4:32).

 Όλοι χρειαζόμαστε να εφαρμόσουμε στον εαυτό μας αυτό που είπε ο Ιησούς στους δικαιοφανείς υποκριτές "Πάτε να μάθετε τι σημαίνει αυτό: 'Θέλω έλεος και όχι θυσίες'" (Ματθαίου 9:13). Κι έτσι για χάρη του Θεού, ας θυμόμαστε ότι μόνο ο Ιησούς μπορεί να το κάνει. Ας σταματήσουμε να προσπαθούμε να νομιμοποιήσουμε τη δικαιοσύνη. Είναι ένα δώρο του Θεού! Άφησε το Θεό να το κάνει! Η Αγάπη ποτέ δεν αποτυχαίνει! Αυτό που χρειάζεται ο καθένας είναι αγάπη. Αν δεν πρόκειται να τη βρούνε με τον Ιησού και ανάμεσα στους οπαδούς Του, εσένα κι εμένα, πού θα τη βρούνε;

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

 

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τις εκδόσεις μας με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

Εισάγετε τον Κωδικό >