The Family [ Home ] 

Send This Page to a Friend

Reader's Corner: Main Page

Οι Επτά Τρόποι για να Βρεις το Θέλημα του Θεού

Ποιο δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει ένας Χριστιανός για να πάρει μια απόφαση; Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της λήψης μιας απόφαση, τι προσπαθούμε να βρούμε; — Το θέλημα του Θεού! Κι έτσι το πραγματικό ερώτημα είναι: Πώς μπορούμε να βρούμε το θέλημα του Θεού;

            Ένα καλό Εδάφιο πάνω στο θέμα αυτό βρίσκεται στο κεφάλαιο 12 της προς Ρωμαίους, εδάφια 1 και 2: « Σας παρακαλώ, λοιπόν, αδελφοί, χάρη των οικτιρμών τού Θεού, να παραστήσετε τα σώματά σας ως θυσία ζωντανή, άγια, ευάρεστη στον Θεό, η οποία είναι η λογική σας λατρεία.  Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου της ανακαίνισης του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο.»

            Έτσι ποια είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για να βρεις το θέλημα του Θεού; — Να μην έχεις δικό σου θέλημα! Να αφιερώσεις το θέλημά σου, το σώμα σου και το μυαλό σου στον Κύριο. Όλοι έχουν ελεύθερη βούληση, βέβαια, όμως σαν Χριστιανοί  υποτίθεται ότι έχουμε ήδη επιλέξει να παραδώσουμε το θέλημά μας στον Ιησού Χριστό. Υποτίθεται ότι πρέπει να αφήνουμε Αυτόν να παίρνει τις αποφάσεις. Εδώ είναι ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα πάνω στο θέμα. 

Ο Θεός γνωρίζει, μας αγαπά και μας φροντίζει.
την αλήθεια Του τίποτα δεν μπορεί να μειώσει!
Ο Θεός δίνει το καλύτερο που έχει σ’ εκείνους
που αφήνουν την επιλογή Του Αυτός να τους δώσει! 

Αυτό μπορεί να μην είναι ένα πραγματικό εδάφιο της Αγίας Γραφής, όμως είναι σύμφωνο με τις Γραφές. «Ο Θεός γνωρίζει, μας αγαπά και μας φροντίζει.» Το πιστεύεις αυτό;  «Την αλήθεια Του τίποτα δεν μπορεί να μειώσει!» Είναι αλήθεια αυτό; «Ο Θεός δίνει το καλύτερο που έχει σ’ εκείνους που αφήνουν την επιλογή Του Αυτός να τους δώσει!» Αν είσαι το παιδί Του και αφήνεις το Θεό να κάνει την επιλογή, τι θα επιλέξει Αυτός για σένα; Θα επιλέξει αυτό που είναι το καλύτερο για σένα, που θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο στο τέλος.

            Μερικοί άνθρωποι λένε, «Ναι, το θέλημά μου το έχω παραδώσει στο Θεό. Έχω παραδώσει τη ζωή μου στον Κύριο, εμπιστεύομαι τον Κύριο, όμως δεν έχω μπορέσει ακόμα να βρω το θέλημά Του. Είμαι ακόμα σε σύγχυση. Δεν μπορώ να καταλάβω το πρόβλημα, πολύ λιγότερο την απάντηση!» Είναι ένα δίλλημα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι από μας σε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

            Έτσι λοιπόν πώς μπορείς να βρεις το θέλημα του Θεού; Τι είναι αυτό που απαιτεί ο Θεός, σύμφωνα με τα εδάφια στην προς Ρωμαίους; — Απόλυτη εγκατάλειψη! Να παραδώσεις εντελώς το μυαλό σου, το σώμα σου και το θέλημά σου στο Θεό. Τότε θα μάθεις! Σύντομα θα μάθεις, επειδή τότε θα είσαι σε μια θέση για σου δείξει ο Θεός!

            Εδώ είναι επτά βασικά στοιχεία για να βρεις το θέλημα του Θεού: 

1. Ο Λόγος

           Το πρώτο μέρος που κοιτάμε για το θέλημα του Θεού είναι μέσα στο Λόγο του Θεού, τη Βίβλο. Αυτό είναι το γνωστό, σίγουρο, απόλυτο, αποκεκαλυμμένο θέλημα του Θεού. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτό είναι ! Αν ο Θεός ποτέ δεν σου πει κάτι άλλο από αυτά που ήδη έχει γράψει, αν απλώς ενεργείς σύμφωνα με τη Βίβλο, θα τα πας μια χαρά!

            Αν ποτέ δεν έχεις μια αποκάλυψη, αν ποτέ δεν ακούσεις μια ουράνια φωνή, αν ποτέ δεν δεχθείς μια προφητεία, αν ποτέ δεν έχεις τα χαρίσματα της γνώσης ή της σοφίας ή της διάκρισης ή της θεραπείας ή του να κάνεις θαύματα, αν απλώς ενεργείς σύμφωνα με το Λόγο του Θεού, θα επιτελέσεις πολλά — και τελικά πιθανόν θα λάβεις και πολλά από αυτά τα πνευματικά χαρίσματα!

            Μερικοί άνθρωποι δεν εκτιμούν τη Βίβλο όπως θα έπρεπε. Πρέπει να έχουν κάποιον να τους την ταΐζει με το κουτάλι. Δεν ξέρουν πώς να ξεθάβουν την πνευματική τροφή για τον εαυτό τους — το σκληρό κρέας του Λόγου. Για μερικά πράγματα πρέπει να δουλέψεις! «Φρόντισε με επιμέλεια να παραστήσεις τον εαυτό σου δόκιμο στο Θεό, ως εργάτη που δεν έχει το παραμικρό να ντρέπεται, ο οποίος ορθοτομεί τον λόγο της αλήθειας.» (Β΄Τιμόθεο 2:15). 

2. Η Φωνή του Λόγου

            Ο δεύτερος τρόπος για να βρεις το θέλημα του Θεού είναι η φωνή του Λόγου Του. Ο Θεός μιλάει όχι μόνο μέσα από το Λόγο Του, αλλά μιλάει και μέσα από τη φωνή του Λόγου Του. Ο Ψαλμωδός λέει, «Ευλογείτε τον Κύριο, άγγελοί Του, δυνατοί με δύναμη, εκείνοι που εκτελούν τον λόγο Του, εκείνοι που υπακούν στη φωνή του λόγου Του.» (Ψαλμός 103:20).

            Διάβαζες ποτέ ένα κείμενο της Αγίας Γραφής, όταν εντελώς ξαφνικά ένα εδάφιο ή μια φράση ή ακόμη και μια μοναδική λέξη ζωντανεύει και σε χτυπάει ανάμεσα στα μάτια; «Αυτό είναι για μένα! Αυτή είναι η απάντηση!» Ή ίσως προσευχόσουν για μια ορισμένη κατάσταση όταν ο Κύριος σου υπενθύμισε ένα εδάφιο ή ένα κείμενο που ήταν ακριβώς η απάντηση που χρειαζόσουν. Ήταν τόσο δυνατό και καθαρό που ο Θεός δεν θα μπορούσε να είχε μιλήσει πιο εμφατικά αν το είχε φωνάξει δυνατά! Αυτή είναι η φωνή του Λόγου Του, που μιλάει μέσα από τον δοκιμασμένο και αποδειγμένο γραμμένο Λόγο Του. Μπορεί αρχικά να είχε δοθεί για κάποιον άλλον πριν από χιλιάδες χρόνια, και ωστόσο, εντελώς ξαφνικά, μιλάει σε σένα προσωπικά.

            Κι έτσι ο πρώτος τρόπος για να βρεις το θέλημα του Θεού είναι μέσα από το Λόγο Του, τη Βίβλο. Μετά υπάρχει η φωνή του Λόγου — ένα συγκεκριμένο εδάφιο, μια φράση ή ένα κείμενο από τη Βίβλο, που μιλάει σε σένα προσωπικά. 

3. Απευθείας Αποκάλυψη

            Ποια νομίζετε ότι θα ήταν η τρίτη πιο σίγουρη ένδειξη του θελήματος του Θεού; — Μια απευθείας αποκάλυψη: Μια προφητεία, ένα όνειρο, ένα όραμα ή μια φωνή.

            Για παράδειγμα, όταν ο Θεός σου μιλάει σε προφητεία, αυτό μπορεί να έρθει στη μορφή ενός ή περισσοτέρων Βιβλικών εδαφίων, ή φρέσκων, νέων λόγων που δεν βρίσκονται μέσα στη Βίβλο. Όταν ζητώ από το Θεό την απάντηση για ένα πρόβλημα, έχω βρει ότι Αυτός συνήθως μου δίνει ένα Εδάφιο — μια απάντηση που ήδη έχει δοθεί κάπου μέσα στη Βίβλο. Όπως λέει ένα παλιό τραγούδι:

Τι στερεό θεμέλιο, άγιοι του Χριστού,
βρίσκεται για την πίστη σας στο Λόγο του Θεού!
Τι άλλο να σας πει εκτός από ό,τι έχει πει,
Σε σας που καταφύγιο στον Ιησού έχετε βρει;           

            Να κάνετε σίγουρο ότι οποιαδήποτε προσωπική αποκάλυψη δέχεστε δεν είναι σε αντίθεση με το Λόγο του Θεού. Πρέπει να συγκρίνεις την αποκάλυψή σου με βάση το Λόγο. «Αγαπητοί, μη πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα αν είναι από το Θεό· επειδή, πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο.» (Α’Ιωάννη 4:1) Να σιγουρεύεστε ότι είναι σύμφωνη με το Λόγο του Θεού! 

4. Θεοσεβής Συμβουλή

            Τέταρτο στη λίστα είναι οι θεοσεβείς σύμβουλοι. «Από το πλήθος, όμως, των συμβούλων προέρχεται σωτηρία . … Όπου δεν υπάρχει συμβούλιο, οι σκοποί ματαιώνονται· μέσα στο πλήθος, όμως, των συμβούλων στερεώνονται. (Παροιμίες 11:14, 15:22) Οι θεοσεβείς σύμβουλοι είναι άνθρωποι που όχι μόνο πιστεύουν στη Βίβλο, αλλά και την εφαρμόζουν με τον τρόπο που πρέπει. Δεν είναι μόνο ακροατές του Λόγου, αλλά και εκτελεστές αυτού (Ιακώβου 1:22).

            Ένας θεοσεβής σύμβουλος είναι κάποιος που αγαπάει τον Κύριο και του οποίου η ζωή δείχνει τον καλό καρπό της ζωής κοντά στο Θεό (Ματθαίου 7:15-20). Αν θελήσω να μάθω να παίζω πιάνο, δεν θα πάω σε μια σχολή Οικονομικών· θα πάω σ’ έναν πιανίστα που ξέρει να παίζει καλά. Αν θελήσω να μάθω να μαγειρεύω, δεν θα πάω να δω ένα τεχνικό υπολογιστών αλλά κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει, του οποίου τα γεύματά έχω απολαύσει. Έτσι λοιπόν, οι θεοσεβείς σύμβουλοι είναι άνθρωποι που μπορείς να εμπιστευτείς επειδή έχουν καλό πνευματικό καρπό. 

            Ο Θεός δεν ακολουθεί αναγκαστικά κάποια συγκεκριμένη σειρά όταν αποκαλύπτει το θέλημά Του μέσα από αυτά τα μέσα. Μπορεί να σου μιλήσει μέσα από μια προφητεία πρώτα, μετά μπορεί να επιβεβαιώσει αυτήν την προφητεία με το Λόγο. Ή μπορεί να μιλήσει σε σένα μέσα από τη φωνή του Λόγου Του και μετά εσύ αναζητάς άλλα εδάφια και βλέπεις τι έχει να πει ο Θεός γενικά για το θέμα σου. Δεν μπορούμε να βάλουμε το Θεό σ’ ένα καλούπι και να πούμε ότι πρέπει να μιλήσει σε μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ή με αυτή ή την άλλη σειρά. Όμως αυτοί οι τρόποι που γνωρίζουμε ότι δουλεύει ο Θεός, όχι μόνο από τη δική μας εμπειρία αλλά και από αυτά που έχει πει ο Ίδιος μέσα στον γραπτό Λόγο Του. 

5. Ανοικτές και Κλειστές Πόρτες

            Ο πέμπτος τρόπος για να προσδιορίσεις το θέλημα του Θεού είναι μέσα από τις «ανοικτές και κλειστές πόρτες.» Αυτός γενικά είναι ένας όχι τόσο αξιόπιστος τρόπος για να βρεις το θέλημα του Θεού, όμως μερικές φορές είναι μια ένδειξη (Α΄Κορινθίους 16:9, Β΄Κορινθίους 2:12, Αποκάλυψη 3:7-8).

            Για παράδειγμα, πριν από πολλά χρόνια το συμβούλιο της εκκλησίας μου αποφάσισε ότι η οικογένειά μου κι εγώ δεν μπορούσαμε να πάμε σε μια ορισμένη χώρα σαν ιεραπόστολοι και μου παρέθεσαν αρκετούς λόγους: Η χώρα που θέλαμε να πάμε ήταν κλειστή για οποιουσδήποτε νέους ιεραποστόλους, υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων εκεί και δεν είχα μπορέσει να συγκεντρώσω τα ναύλα μου. Εγώ κοίταξα όλες αυτές τις «κλειστές πόρτες» και συμφώνησα ότι εκείνη η χώρα δεν ήταν το μέρος για να πάμε. Μετά, περίπου εκείνο τον καιρό, ο Κύριος άνοιξε μια πόρτα σε ένα άλλο μέρος υπηρεσίας όπου υπήρχαν εκατομμύρια ανθρώπων που χρειάζονταν να ακούσουν το Ευαγγέλιο!

            Έτσι λοιπόν προς τα πού φαίνεται ότι οδηγεί ο Θεός; Πού έχεις ανοικτές πόρτες υπηρεσίας; Πού έχεις μια πιθανότητα για μια δουλειά; Προς ποια κατεύθυνση φαίνεται ότι ο Θεός προμηθεύει τον τρόπο και τα μέσα; Αυτός είναι ένας τρόπος για να βρεις το θέλημα του Θεού — οι περιστάσεις και οι συνθήκες, οι ανοικτές και οι κλειστές πόρτες. 

6. Επιθυμίες (η Μαρτυρία του Πνεύματος)

            Το νούμερο έξη είναι η μαρτυρία του Πνεύματος—μια ορισμένη διαισθητική πεποίθηση που σου δίνει πίστη. Απλώς ξέρεις ότι μια ορισμένη πορεία δράσης είναι το θέλημα του Θεού! Ο Κύριος μπορεί να μην σου το πει με μια ακουστή φωνή ή να μην σου δώσει ένα ορατό σημείο, όμως το γνωρίζεις από εκείνη την ήσυχη, μικρή φωνή μέσα στην καρδιά σου (Α΄Βασιλείς 19:12), εκείνη την εσωτερική πεποίθηση. Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται σ’ αυτό σαν «επιθυμίες».

            Δεν μου αρέσει να πηγαίνω με τα αισθήματα, επειδή μερικές φορές τα αισθήματα μπορεί να είναι λάθος. Μπορεί να είναι τα λάθος αισθήματα από το λάθος πνεύμα! Παρόλα αυτά, μερικά αισθήματα έρχονται εκεί από τον Κύριο, σαν μια ένδειξη του θελήματός Του για σένα. Το Πνεύμα του Θεού μιλάει στην καρδιά σου για μια απόφαση που αντιμετωπίζεις και σου δίνει μια εσωτερική πεποίθηση για το τι σε θέλει να κάνει ο Θεός.

            Μερικές φορές η μαρτυρία του Πνεύματος μπορεί να είναι μια προειδοποίηση να μην κάνεις ένα ορισμένο πράγμα—ότι δεν είναι το θέλημα του Θεού. Η καρδιά σου ή το πνεύμα σου ακούει μια φωνή να λέει «Σταμάτα, μην το κάνεις αυτό! Πρόσεχε!» Το Άγιο Πνεύμα δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσει λέξεις, όμως εσύ ξέρεις τι θέλει να πει Αυτός!

            Έτσι αυτό είναι ο έκτος τρόπος για να βρεις το θέλημα του Θεού: η μαρτυρία του Πνεύματος. 

7. Προβιές

            Και τέλος, ποιος είναι ο έβδομος τρόπος για να γνωρίσεις το θέλημα του Θεού; Μερικές φορές μπορείς να ζητήσεις ένα συγκεκριμένο σημάδι. Αυτό το αποκαλούμε μια «προβιά», έναν όρο από την ιστορία του Γεδεών στην Παλιά Διαθήκη (Κριτές 6:36-40). Ο Γεδεών ήθελε να μάθει το θέλημα του Κυρίου για ένα ζήτημα, κι έτσι άπλωσε μια προβιά από μαλλί στο έδαφος  το βράδυ και είπε, «Τώρα, Κύριε, αν αύριο το πρωί η προβιά είναι υγρή από την πάχνη και το έδαφος όλο γύρω της είναι στεγνό, τότε θα ξέρω ότι εσύ μου έχεις μιλήσει και υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω αυτό κι αυτό» Όμως ακόμα κι όταν ο Κύριος ικανοποίησε αυτή την προϋπόθεση, ο Γεδεών και πάλι δεν ήταν σίγουρος, κι έτσι ζήτησε από τον Κύριο να κάνει το αντίστροφο. «Τώρα, Κύριε, αύριο αν η προβιά είναι στεγνή και το έδαφος είναι υγρό, θα πιστέψω ότι Εσύ με θέλεις να κάνω αυτό κι αυτό και ο Κύριος το έκανε! Έτσι αν καταφύγεις σε προβιές, έλεγξε και ξαναέλεγξε.

            Μου αρέσει να παίρνω ένα σημάδι από τον Κύριο, μια επιβεβαίωση ότι είμαι στο σωστό δρόμο και αυτός είναι ένας τρόπος. Θα ζητήσω ένα σημάδι, θα «βάλω μια προβιά» ζητώντας από το Θεό να ικανοποιήσει ορισμένες συνθήκες. 

Συμπέρασμα

            Έτσι πώς βρίσκεις το θέλημα το Θεού; Παράδωσε τα πάντα σ’ Αυτόν και «μη συμμορφώνεσαι με τούτο τον αιώνα [με τους τρόπους του κόσμου], αλλά να μεταμορφώνεσαι διαμέσου της ανακαίνισης του νου σου, ώστε να δοκιμάζεις [να μην έχεις καμιά αμφιβολία] τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο» (Ρωμαίους 12:2).

            Μερικές φορές θέλουμε να μάθουμε ποιο δεν είναι το θέλημα του Θεού! Αν, αφού δοκιμάσεις όλους αυτούς τους τρόπους, εξακολουθείς να μην βρίσκεις το θέλημα του Θεού, προχώρησε και κάνε κάτι. Απλώς προσευχήσου να σε οδηγήσει ο Θεός και ξεκίνα. Μια βάρκα πρέπει να είναι σε κίνηση πριν αρχίσει να λειτουργεί το πηδάλιο.

            Δεν βρίσκεις το θέλημα του Θεού με το απλώς να κάθεσαι χωρίς να κάνεις τίποτα. Μια φορά ήξερα κάποιον που το έκανε αυτό. Είπε ότι τον είχε καλέσει ο Θεός να γίνει ιεραπόστολος, όμως από τότε απλώς καθόταν άπραγος, κάνοντας λίγα πράγματα ή και τίποτα, για πολλούς μήνες. Είπε ότι απλώς «περίμενε τον Κύριο.» Λοιπόν, ενώ αυτός ο άνθρωπος περίμενε το Θεό να κάνει κάτι για να τον ξεκινήσει, ο Θεός περίμενε αυτόν να πιάσει δουλειά!

            Έτσι λοιπόν, είθε ο Θεός να μας βοηθήσει όλους όχι μόνο να βρούμε το θέλημά Του, αλλά και να το κάνουμε! «Αν τα ξέρετε αυτά, είστε μακάριοι, αν τα κάνετε» (Ιωάννη 13:17). 

Περίληψη: Οι Επτά Τρόποι για να Βρεις το Θέλημα του Θεού

  1. Ο Λόγος
  2. Η Φωνή του Λόγου
  3. Απευθείας Αποκάλυψη
  4. Θεοσεβής Συμβουλή
  5. Ανοικτές και Κλειστές Πόρτες
  6. Επιθυμίες (η Μαρτυρία του Πνεύματος)
  7. Προβιές

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τα βουνίσια ρυάκια με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

Εισάγετε τον Κωδικό >