The Family [ Home ] 

Send This Page to a Friend

Reader's Corner: Main Page

Το Μυστικό της Πνευματικής Δύναμης
Πώς να αποφύγεις το πισωγύρισμα.

Η Βίβλος μας συμβουλεύει,  “Μη συμπεριφέρεστε πια όπως συμπεριφέρονται και οι [άπιστοι], μέσα στη ματαιότητα του νου τους, με σκοτεινιασμένη τη διάνοιά τους και αποξενωμένοι από τη ζωή του Θεού” (Εφεσσίους 4:17-18). Πώς λοιπόν μπορεί να αποξενωθούμε από τη ζωή του Θεού;

 Αποχωριζόμαστε από τον Κύριο όταν αποχωριζόμαστε από το Λόγο Του, επειδή ο Ιησούς είναι ο Λόγος. “Στην αρχή υπήρχε ο Λόγος και ο Λόγος ήταν με το Θεό και ο Λόγος ήταν Θεός. Και ο Λόγος έγινε σάρκα και κατοίκησε ανάμεσά μας και είδαμε τη δόξα Του, δόξα που είχε ως μονογενής Υιός του Πατρός, γεμάτος χάρη και αλήθεια” (Ιωάννη 1:1,14).

 Έτσι λοιπόν εξαρτάται από το Λόγο — το αν ζούμε ή δεν ζούμε μέσα στο Λόγο — που καθορίζει το αν βρισκόμαστε  κοντά στον Κύριο ή αν είμαστε αποξενωμένοι από τον Κύριο. Όταν παραμελούμε το Λόγο, παραμελούμε τον Κύριο.

 Αυτό είναι το λάθος που κάνουν πολλοί Χριστιανοί. Σπάνια διαβάζουν τη Βίβλο τους ή ασχολούνται με το Λόγο του Θεού. Μπορεί να αφιερώνουν λίγα λεπτά κάθε μέρα για να διαβάσουν κάτι πνευματικό, οι περισσότεροι όμως δεν κάνουν ούτε αυτό. Εξαρτώνται από τον εκκλησιασμό τους την Κυριακή για να πάρουν το Λόγο που έχουν ανάγκη για όλη την εβδομάδα. Όμως είναι Λόγος για τους αδύναμους, βέβαια και συνήθως είναι αρκετά αδύναμος Λόγος. Και σίγουρα  δεν είναι αρκετός για τους κρατήσει για όλη την εβδομάδα. Είναι σαν να προσπαθούν να επιβιώσουν με ένα πιάτο φαΐ  όλη τη βδομάδα. Δεν μεταχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο το φυσικό τους σώμα εφόσον το ταΐζουν πολύ καλά, τρεις φορές τη μέρα. Η τροφή για την ψυχή είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να θρέφεις τον εαυτό σου πνευματικά διαφορετικά η ψυχή σου θα υποφέρει!

 Έχετε «αναγεννηθεί όχι από φθαρτό σπέρμα, αλλά από άφθαρτο, με το Λόγο του Θεού που ζει και διαμένει αιώνια» (Α’ Πέτρου 1:23). «Να ποθείτε το αγνό γάλα του Λόγου, για να μεγαλώσετε έτσι» (Α’ Πέτρου 2:2). Χωρίς το Λόγο, όχι μόνο σταματάμε να μεγαλώνουμε πνευματικά, αλλά στην πορεία θα μαραθούμε και πνευματικά.

Ποια είναι αυτή η ζωογόνος ροή που μας δίνει ζωή από το Θεό; Είναι ο Λόγος! Όπως ακριβώς πρέπει να τρώμε φαγητό για να αποκτήσουμε φυσική δύναμη, έτσι πρέπει να τρώμε και από το Λόγο για να έχουμε πνευματική δύναμη. Αυτό είναι που μας δίνει πνευματική δύναμη, θρέψη, σθένος και υγεία. Όταν κάποιος ξεκόβει από το Λόγο, είναι σαν να σταματάει να τρώει και να σταματάει να παίρνει θρεπτικές ουσίες.

Πολλοί Χριστιανοί δεν ωριμάζουν ποτέ. Παραμένουν πνευματικά νήπια και ποτέ δεν μεγαλώνουν πνευματικά, και πολλοί από αυτούς απομακρύνονται από τον Κύριο, ή “αποστατούν.” Σταματάνε να προσπαθούν να ευχαριστούν ή να ακολουθούν τον Κύριο και μερικές φορές σταματάνε και να πιστεύουν σ’ Αυτόν εντελώς. Οι αποστάτες “ακολουθούνε από μακριά,” όπως έκανε και ο Πέτρος, φθάνοντας στο σημείο ακόμα και να Τον απαρνηθούν, όπως έκανε και ο Πέτρος (Ιωάννη 18:25, Ματθαίου 26:58). 

 Ρωτούσα τον Κύριο, «Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθούν οι αποστάτες και η οποία τελικά τους αποξενώνει από Εσένα;» Και την ίδια στιγμή μου ήρθαν στη μνήμη μέρη από εκείνο το εδάφιο: “σκοτεινιασμένοι  στη διάνοια τους, αποξενωμένοι από τη ζωή του Θεού.” Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως χάνουν τη σωτηρία τους — αυτό είναι αδύνατο — αλλά αποχωρίζονται από τη συντροφιά με τον Κύριο. Πώς; Με το να παραμελούν το Λόγο.

Μόλις οι άνθρωποι αποχωρίζονται από το Λόγο, γυρίζουν πίσω φεύγοντας από τον Κύριο. Όταν χάνουν την πίστη τους στο Λόγο ή αποχωρίζονται από αυτόν, τότε είναι που «αποξενώνονται από τη ζωή του Θεού.»

 Τι είναι η ζωή του Θεού; Ο Ιησούς έλεγε, «Το Πνεύμα δίνει ζωή, η σάρκα δεν ωφελεί τίποτα. Τα λόγια που σας λέω Εγώ πνεύμα είναι, και ζωή είναι» (Ιωάννη 6:63). Για σκεφθείτε το! Είναι πνεύμα και είναι ζωή. Τα λόγια Του είναι αληθινά πράγματα! Είναι πράγματα που δεν μπορείς να δεις ούτε να αγγίξεις, όμως χωρίς αυτά τα πάντα θα ήταν εντελώς νεκρά πνευματικά — και χωρίς το Λόγο, οι άνθρωποι γίνονται εντελώς νεκροί πνευματικά.  

 Η επιστήμη συνεχίζει να μην κατανοεί την ουσία της ζωής. Για αρκετά λεπτά ή και ώρες αφού πεθάνει κάποιος, όλο το σώμα τους συνεχίζει να βρίσκεται εκεί, υλικά, όμως κάτι λείπει το οποίο η επιστήμη δεν μπορεί ούτε να το προσδιορίσει ούτε να το μετρήσει. Ζύγισαν σώματα αμέσως μετά το θάνατο τους και δεν υπήρχε καμιά διαφορά στο βάρος, όμως κάτι έλειπε – κάποια σπίθα, κάποια ενέργεια. Το πνεύμα είχε φύγει, αυτό που έδινε ζωή στο σώμα. Η ζωή του Θεού είναι μέσα στο Λόγο Του.

 Ο Ιησούς είπε, «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή» (Ιωάννη 14:6) και, «Εγώ ήλθα για να έχουν αυτοί ζωή» (Ιωάννη 10:10). Ο Λόγος ήλθε για να μπορούμε εμείς να έχουμε ζωή. Πως παίρνουμε αυτή τη ζωή: Μέσα από το Λόγο — Ιησού! Τα Λόγια Του, και αυτά που είναι καταγραμμένα και τα λόγια που μας δίνει απευθείας, είναι ζωή!

 Οι άνθρωποι αποστατούν επειδή απομακρύνονται από το Λόγο. Αν ζούσαν μέσα στο Λόγο, δεν θα ξεμάκραιναν! Δεν θα μπορούσαν να ξεμακρύνουν επειδή θα ήταν γεμάτοι από τη ζωή του Θεού, το Λόγο.

 Γι’ αυτό θα πρέπει να απομνημονεύουμε, να μελετάμε και να γεμίζουμε τόσο πολύ με το Λόγο για να μη μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν. Ο Ιησούς είναι ο Λόγος, Αυτός είναι το πνεύμα και η ζωή και πρέπει να παίρνουμε μια καλή δόση από Αυτόν κάθε μέρα.

 Τι κάνει τους ανθρώπους να αρχίσουν να παίρνουν το δρόμο πίσω; Τι είναι αυτό που κάνει την αγάπη τους για τον Κύριο να κρυώσει; Λοιπόν, τι θρέφει τη φωτιά; Είναι η καύσιμη ύλη. Και ποια είναι η καύσιμη ύλη; Είναι ο Λόγος, σωστά; Είναι ο Λόγος που κρατάει τη φλόγα αναμμένη. Και όταν οι άνθρωποι ξεμείνουν από καύσιμη ύλη, όπως έκαναν και οι πέντε μωρές παρθένες όταν ξέμειναν από λάδι (Ματθαίου 25:1-13), η φωτιά τους σβήνει, το φως χάνεται και ξεμένουν στο σκοτάδι, αποξενωμένοι από τη ζωή του Θεού. Η φωτιά τους σβήνει επειδή δεν την τρέφουν με την καύσιμη ύλη, το Λόγο, ο οποίος είναι ο Ιησούς.

 Το να παραμελείς το Λόγο είναι επικίνδυνο! Τη στιγμή που οι άνθρωποι αρχίζουν να συνωστίζουν το Λόγο βγάζοντάς τον από τη ζωή τους, παραγίνονται πολυάσχολοι! Ή τι στιγμή που χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο Λόγο επειδή κάτι τους προσβάλει ή δεν τους αρέσει, τότε κινδυνεύουν. Χωρίς το Λόγο η ήττα σου είναι σίγουρη στην πρώτη επίθεση από τον πνευματικό σου εχθρό, το Διάβολο!

 Αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν οι αποστάτες να φεύγουν μακριά από τον Κύριο. Λοιπόν αυτό έγινε επειδή δεν ήταν πραγματικά οπαδοί του Λόγου. Δεν οικοδόμησαν την πνευματική τους κατοικία πάνω στο Λόγο, χρησιμοποίησαν λάθος θεμέλιο. Στην πραγματικότητα δεν είχαν καν θεμέλιο — μόνο άμμο! Και όταν ήλθε η θύελλα, το σπίτι τους γκρεμίστηκε επειδή δεν ήταν κτισμένο πάνω στην Πέτρα (Ματθαίου 7:24-27). Ποια είναι αυτή η Πέτρα; Είναι ο Ιησούς το αμετακίνητο θεμέλιο φτιαγμένο από την Πέτρα του Λόγου! Αυτός είναι ο Λόγος, και αν δεν οικοδομήσουν τις ζωές τους πάνω στο Λόγο, τότε δεν έχουν θεμέλιο. Οι ζωές τους δεν είχαν οικοδομηθεί πάνω στη Πέτρα, γι’ αυτό και γκρεμίζονται.

Βάζω στοίχημα ότι θα ανακαλύψεις από τις ίδιες τις ομολογίες τους πως εκείνοι που ξεμάκρυναν από τον Κύριο ήταν αδύναμοι στο Λόγο, δεν ζούσαν πραγματικά μέσα στο Λόγο και δεν ήταν αληθινοί μαθητές του Λόγου, γι’ αυτό και έχασαν ό,τι ενδιαφέρον είχαν στο να κάνουν αυτά που λέει ο Λόγος (Ιακώβου 1:22-25). Και βάζω στοίχημα πως οι πιο δυνατοί Χριστιανοί σήμερα είναι εκείνοι που πραγματικά γνωρίζουν το Λόγο. Είναι δυνατοί επειδή έχουν πραγματική πίστη στο Λόγο και ζούνε μέσα στο Λόγο.

 Έτσι λοιπόν αυτό είναι το μυστικό — ο Λόγος! Το μυστικό της δύναμης και της νίκης και της υπερίσχυσης και της καρποφορίας και της φωτιάς και της ζωής και της ζεστασιάς και του φωτός και της Χριστιανικής ηγεσίας — τα πάντα — είναι ο Λόγος! Ενώ η απουσία του Λόγου είναι το μυστικό της αποστασίας και της αποτυχίας και της ψυχρότητας και του σκοταδιού και της αδυναμίας και του πνευματικού θανάτου.

 Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να λατρεύεις το Λόγο. Ο Λόγος είναι ο Ιησούς! Αυτός λέει πως έχει εξυψώσει το Λόγο Του ακόμη πάνω και από το όνομά Του (Ψαλμός 138:2).

 Να λοιπόν η απάντηση! Αυτός είναι ο λόγος που αποστατούν οι άνθρωποι. Όλα γίνονται επειδή παραμελούν το Λόγο. Το να παραμελείς το Λόγο είναι σχεδόν συνώνυμο με το να απαρνείσαι το Λόγο, επειδή αν κάποιος δεν τον αγαπάει, ούτε και τον πιστεύει. Πιστεύεις στο Λόγο τόσο, όσο τον διαβάζεις και τον ζεις και τον εφαρμόζεις και τον υπακούς.

Οι αποστάτες δεν το κάνουν, γι’ αυτό και εξασθενούν πνευματικά και χάνουν τη ζωή του Θεού, τη ροή που δίνει δύναμη και ζωή.  Δεν την πίνουν, δεν την τρώνε, δεν τη ζούνε, ούτε ενδυναμώνονται απ’ αυτήν, κι έτσι γίνονται σκοτεινιασμένοι στη διανόησή τους — και πολύ συχνά στη συνέχεια γεμίζουν από τα ψέματα του Διαβόλου. Επειδή έχουν απορρίψει το Λόγο, ο Κύριος επιτρέπει στο Διάβολο να τους στείλει ψέματα στη θέση του, και πιστεύουν τα ψέματα αντί για το Λόγο (Β’ Θεσσαλονικείς 2:10-11). Θα πρέπει να πιστέψουν είτε το ένα είτε το άλλο. Είτε θα γεμίσουν με την αλήθεια του Λόγου του Θεού, ή θα γεμίσουν με τα ψέματα του Διαβόλου και το σκοτάδι!

 Οι αποστάτες, πολύ συχνά με το άσχημο παράδειγμα τους, γίνονται μια κακή μαρτυρία για τον Κύριο, ακόμα και αν ισχυρίζονται ότι συνεχίζουν να πιστεύουν σε Αυτόν. Συχνά δεν ακολουθούν ούτε υπακούν το Λόγο Του, όσο και αν ισχυρίζονται ότι τον θυμούνται. Ο Λόγος μας λέει, «Να κάνετε πράξη το Λόγο και όχι μόνο να τον ακούτε, γιατί έτσι εξαπατάτε τους εαυτούς σας» (Ιακώβου 1:22). Πρέπει όχι μόνο να τον διαβάζουμε και να τον ακούμε και να συμφωνούμε μαζί του θεωρητικά, αλλά πρέπει και να τον υπακούμε επίσης. Πρέπει να τον κάνουμε εφαρμογή για να αποδείξουμε την αφοσίωσή μας και την πιστότητά μας και την πίστη μας σ’ αυτόν.

 Μερικά άτομα ίσως σκεφτούν, «Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ένα μικρό πράγμα όπως το να παραμελώ το Λόγο μπορεί να με κάνει να αποστατήσω.» Και εδώ είναι το πρόβλημα: Το βλέπουν σαν ένα μικρό πράγμα αντί για το πιο σπουδαίο μέρος της Χριστιανικής τους ζωής.

 Έτσι λοιπόν αυτό είναι το μυστικό! Είναι το μυστικό της νίκης ή της ήττας! Είναι το μυστικό της επιτυχίας ή της αποτυχίας! Όλα εξαρτώνται από το πώς μεταχειρίζεσαι το Λόγο και πώς ζεις μέσα σε αυτόν, ή προσπαθείς να ζήσεις χωρίς αυτόν.  

Και οι αποστάτες επίσης «εγκαταλείπουν τα πάντα»: Εγκαταλείπουν το Λόγο, τον Κύριο, τη ζωή, το φως και το σπίτι του Πατέρα, τα εγκαταλείπουν όλα! Τα εγκαταλείπουν όλα προς τη λάθος κατεύθυνση.  Εγκαταλείπουν όλα όσα είχε γι’ αυτούς ο Κύριος και πηγαίνουν πίσω στη ζητιανιά, στα βρώμικα στοιχεία αυτού του Κόσμου (Λουκά 9:62, Β’ Πέτρου 2:21-22, Γαλάτες 4:9).

Αυτό είναι το λάθος με πολλούς Χριστιανούς — έχουν παραμελήσει το Λόγο. Πεθαίνουν της πείνας από έλλειψη Λόγου. Παίρνουν λίγα ψίχουλα την Κυριακή και πεθαίνουν της πείνας την υπόλοιπη εβδομάδα. Εξασθενούν όλο και περισσότερο μέχρι που καταβάλλονται από τον κόσμο. Βάζουν τα λεφτά τους σε σακούλες γεμάτες τρύπες, κοπιάζουν γι’ αυτό που δεν είναι τροφή και αποθηκεύουν τις σοδειές τους σε αποθήκες τις οποίες θα κληρονομήσουν άλλοι (Αγγαίος 1:6, Ιωάννης 6:27, Λουκάς 12:15).

 (Προσευχή:) Σε παρακαλούμε Ιησού, βοήθησέ μας να παραμείνουμε κοντά σε Σένα και το Λόγο Σου, ή να επιστρέψουμε στο Λόγο αν έχουμε ξεμακρύνει. Μερικές φορές Εσύ μας επιτρέπεις να βαδίσουμε σε δύσβατους δρόμους μέχρι να αντιληφθούμε πως έχουμε βρεθεί έξω από το θέλημά Σου και μακριά από Σένα, βγήκαμε από τη συντροφικότητα, αποξενωθήκαμε από τη ζωή Σου, ο νους μας σκοτείνιασε, και η καρδιά μας σκλήρυνε. Αν έχουμε βαδίσει σ’ αυτόν τον δρόμο, βοήθησέ μας να επιστρέψουμε και να μετανοήσουμε, να έχουμε μια αλλαγή στην καρδιά μας και στο μυαλό μας και να επιστρέψουμε πραγματικά σε Σένα και το Λόγο Σου. Αμήν.

 Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας φυλάει μέσα στο Λόγο Του!

   

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τις εκδόσεις μας με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

 

Εισάγετε τον Κωδικό >