The Family [ Home ]Send This Page to a Friend

 

 

Reader's Corner: Main Page

Στοχασμοί: Πώς να Συγχωρείς

Θέλεις να ζήσεις μια πολύχρονη, ευτυχισμένη ζωή; Συγχώρεσε το ασυγχώρητο. Πραγματικά είναι το πιο καλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου

1. Πρέπει να καταλάβεις ότι το μίσος που αισθάνεσαι για τον εχθρό σου δεν τον βλάπτει στο παραμικρό. Οι πιθανότητες είναι, ότι ο εχθρός σου έχει συνεχίσει με τη ζωή του και ούτε που σε σκέφτεται καν.

2. Κάνε μια λίστα με τα καλά πράγματα που συνέβησαν σαν αποτέλεσμα αυτής της τραυματικής εμπειρίας. Έχεις μάλλον εστιάσει την προσοχή σου για πολύ καιρό στα άσχημα σημεία αυτής της εμπειρίας. Το πρώτο πράγμα στη λίστα μπορεί να σου έρθει μετά από πολύ ώρα επειδή έχεις επικεντρωθεί στην κακή πλευρά για πάρα πολύ καιρό, όμως μην τα παρατάς. Κοίταξε αν μπορείς να ανακαλύψεις 10 συγκεκριμένα καλά πράγματα που συνέβησαν λόγω αυτής της εμπειρίας.

3. Ψάξε για τους βοηθούς. Ο Φρεντ Ρότζερς (ο κ. Ρότζερς, γνωστός από τις εκπομπές του για παιδιά στην τηλεόραση) είπε ότι σαν μικρό παιδί συχνά αναστατωνόταν από μεγάλες καταστροφές που άκουγε στις ειδήσεις. Η μητέρα του έλεγε, «Ψάξε για τους βοηθούς.» Μέσα στις εφιαλτικές εμπειρίες σου, σκέψου ποιοι σε είχαν βοηθήσει παλιά.

4. Κοίτα την μεγάλη εικόνα. Ίσως αυτό που συνέβη δεν ήταν μόνο για σένα. Ίσως η πονεμένη εμπειρία σου έδωσε μια ευκαιρία σε άλλους να κινητοποιηθούν για το περιστατικό και να σου παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη.

5. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο για να θεραπευτεί. Ο ακραίος συναισθηματικός πόνος έχει μεγάλη επίδραση επάνω σου τόσο στην ψυχή σου όσο και στο σώμα σου. Να τρως καλά. Να ξεκουράζεσαι. Να κοιτάζεις τη φυσική ομορφιά του κόσμου.

6. Λύσε τα δεσμά σου και ελευθερώσου από την ασχήμια εκείνου του ατόμου. Η Αραμαϊκή λέξη για το «συγχωρώ» σημαίνει στην κυριολεξία «λύνω». Ο πιο γρήγορος τρόπος να ελευθερωθείς από έναν εχθρό και όλα όσα έχουν σχέση με την αρνητικότητά του είναι να τον συγχωρέσεις.

7. Σταμάτα να λες «την ιστορία». Πόσες φορές έχεις πει αυτή την εβδομάδα «την ιστορία»; Πόσες φορές την ημέρα σκέφτεσαι γι’ αυτήν την πληγή; Αυτό είναι σαν ένας πάσσαλος μπηγμένος στο έδαφος και εσύ είσαι δεμένος με μια αλυσίδα σ’ αυτόν. Είναι κάτι που σε εμποδίζει να απομακρυνθείς από αυτήν την πληγή.

8. Πες «την ιστορία» από τη θέση του άλλου προσώπου. Φαντάσου ότι είσαι το άλλο πρόσωπο (εκείνος που σε προσέβαλε) και χρησιμοποίησε τη λέξη «Εγώ» όταν λες αυτά που θα έλεγε το άλλο το πρόσωπο. Κάνε το αυτό προφορικά και όχι απλώς από μέσα σου.

9. Επαναπρογραμμάτισε τη σκέψη σου. Όταν ο εχθρός έρχεται στο μυαλό σου, στείλε σ’ αυτόν ή σ’ αυτήν μια ευλογία, ευχήσου του να είναι καλά. Στην αρχή το να δίνεις ευλογίες μπορεί να φαίνεται σκηνοθετημένο, ανούσιο και ακόμη και υποκριτικό, όμως συνέχισε να προσπαθείς. Τελικά, θα σου γίνει μια νέα συνήθεια και σύντομα μετά, ο θυμός και ο πόνος που είχαν κάψει την καρδιά σου θα εξατμιστούν, σαν την πάχνη πριν από τον ήλιο του πρωινού.

10. Κράτησέ το στη σωστή προοπτική. Ενώ οι «κακές» πράξεις του εχθρού σου είναι βλαβερές για σένα και το άμεσο περιβάλλον σου, ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να υπάρχει χωρίς να αντιλαμβάνεται τίποτα. Οι άλλοι που δεν έχουν κάποια ανάμιξη δεν αξίζει να έχουν κάποιο πρόβλημα από αυτό.

Το «Πώς να Συγχωρείς» είναι απόσπασμα από άρθρο του wikiHow http://www.wikihow.com/Forgive (έκδοση της 25ης Ιουλίου 2008).

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

All brand names and trademarks are owned by their respective companies.

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τους στοχασμούς με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

 

Εισάγετε τον Κωδικό >