The Family [ Home ]Send This Page to a Friend

 

 

 

 
Reader's Corner: Main Page

Στοχασμοί: Πώς να μη σε τρελαίνουν οι Καθημερινοί Εκνευρισμοί

 Από τον Ρίτσαρντ Κάρλσον, Ph. D.,

The Bottom Line (Το τελικό κριτήριο)

 Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μέσα μας αρκετές συναισθηματικές δυνάμεις ώστε να αντέξουμε  κάποιες  πραγματικές συμφορές – το θάνατο ενός αγαπημένου μας, μια φυσική καταστροφή, κτλ. Και όμως μερικοί  από εμάς χάνουμε την υπομονή όταν αντιμετωπίζουμε ένα κυκλοφοριακό χάος, τα κλειδιά που χάσαμε, αγενείς συνεργάτες, και άλλες παρόμοιες καθημερινές  ενοχλήσεις.

      Σου είναι οικεία όλ’ αυτά; Διαβάζοντας στη συνέχεια είναι μερικοί τρόποι  που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις  να  αντιδράς  με υπερβολικό τρόπο.   

 Αντιμετώπισε  τούς Ενοχλητικούς  σαν  Δασκάλους   

   Μήπως ο ταμίας παραείναι  αργός ενώ υπάρχει μια σειρά από πελάτες που περιμένουν; Αν είναι, μπορείς να αρχίσεις  να ωρύεσαι που χάνεις τον χρόνος σου εξ αιτίας του – με αποτέλεσμα να σου ανέβει η πίεση.  Ή μπορείς να δεις τον ταμία σαν ένα άτομο που σε διδάσκει να έχεις υπομονή και συγχρόνως να μάθεις να εκτιμάς  τους  ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά και πληρώνονται λίγο.

   Η ίδια μέθοδος φέρνει αποτέλεσμα και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

   Παράδειγμα 1: Ένα μοτοσικλετιστής  σε προσπερνά στην εθνική οδό και μπαίνει απότομα μπροστά σου. Σου μαθαίνει πόσο ανόητο είναι να βιάζεσαι τόσο πολύ και να διακινδυνεύεις άσκοπα τη ζωή σου. 

   Παράδειγμα 2: Μια γυναίκα μπαίνει μπροστά σου και παίρνει το ταξί που σταμάτησες εσύ πρώτος. Σου μαθαίνει πόσο σημαντικό είναι να μην ξεκινάς την τελευταία στιγμή για να πας σε κάποιο ραντεβού που έχεις, και συγχρόνως να νοιάζεσαι περισσότερο για τους άλλους.

 Μην Βάζεις Ταμπέλες στα Πράγματα σαν  “Καλά”  και “Άσχημα”

   Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα το ‘θελες , αναζήτησε κάποιο άλλο μονοπάτι. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. 

 Κοίταζε τις αναποδιές από ψηλά

    Αν και είναι δύσκολο να το αποδεχθείς  τη στιγμή  εκείνη,  το να χύσεις λίγη σούπα κατά λάθος στο κοστούμι σου πριν από ένα σημαντικό συμβούλιο δεν είναι μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Ακόμα και να σου κλέψουν το πορτοφόλι  δεν είναι το τέλος του κόσμου.

   Πριν “καταστροφολογίσεις” για μια συγκεκριμένη κατάσταση, σταμάτησε για μια στιγμή και δες τον εαυτό σου να  κοιτά το περιστατικό ένα χρόνο αργότερα. Ο λεκές στο κοστούμι σου σε πείραξε τόσο πολύ; Και βέβαια όχι. Μπόρεσες να επανεκδώσεις τις πιστωτικές σου κάρτες; Μα και βέβαια.  Και η ζωή συνεχίστηκε.

 Απέφευγε Άγχος που Δεν Χρειάζεσαι

   Αν κάνεις τζόγκινγκ και αισθανθείς ένα διαπεραστικό πόνο στο πόδι σου θα ‘ταν συνετό να  σταματήσεις, ώστε να αποφύγεις κάποιο πιθανό τραυματισμό. Με τον ίδιο τρόπο,  είναι καλή ιδέα να πάρεις την απόφαση να μην αφήνεις τον εαυτό σου να αγχώνεται  πάρα πολύ.

   Παράδειγμα: Αν ο νους σου είναι γεμάτος από λίστες με  πράγματα που πρέπει να κάνεις, παρατήρησε τον τρόπο της σκέψης σου όσο γρηγορότερα μπορείς. Σταμάτησε την πριν χάσεις τον έλεγχο.

   Το συναισθηματικό άγχος είναι μια προειδοποίηση που πρέπει να προσέξεις. Είτε έχεις πάρα πολλά να χειριστείς, ή επιτρέπεις σε ασήμαντα πράγματα να σε ενοχλούν πάρα πολύ. Όπως και να ‘χει πρέπει να αλλάξεις κάτι.

 Απέφευγε  Να ‘σαι  Υλιστικός

    Σκέψου όλα τα αντικείμενα  για τα οποία νοιώθεις  κάποιο συναισθηματικό δεσμό – ένα βάζο που είναι οικογενειακό κειμήλιο, ένα όμορφο κολιέ, την πρώτη ζωγραφιά του παιδιού σου, κτλ.

  Γνωρίζουμε ότι  τα πράγματα αυτά μπορούν εύκολα να σπάσουν, να καταστραφούν, ή να χαθούν, και όμως σπάνια σκεπτόμαστε πως υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο πραγματικά. Και όταν κάτι ανεκτίμητο για μας χαθεί, τότε αναστατωνόμαστε πάρα πολύ.

   Για να μη  σου συμβαίνει κάτι τέτοιο  να  σκέπτεσαι   περιοδικά  πως τα πολύτιμα αντικείμενά σου έχουν ήδη χαθεί. Δεν συνεχίζουν να υπάρχουν όμορφα ηλιοβασιλέματα; Και βέβαια.  Και μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις την ανάμνηση από τα αντικείμενα που έχασες. Τώρα, αν κάποιος σπάσει εκείνο το βάζο ή χύσει τον καφέ πάνω στην ζωγραφιά, δεν θα καταρρεύσεις εντελώς.

 Βάλε στο Πρόγραμμά σου Χρόνο για Χαλάρωση 

     Η  σημερινή κοινωνία μας  παροτρύνει να αναβάλλουμε  συνεχώς τον χρόνο για χαλάρωση.  Η χαλάρωση  είναι κάτι για το οποίο θα έχουμε χρόνο στις επόμενες διακοπές μας, σκεφτόμαστε, ή όταν πάρουμε σύνταξη.

     Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι πάρα πολύ λανθασμένος. Το μέσο άτομο κάνει διακοπές μόνο για λίγες βδομάδες κάθε χρόνο, και οι περισσότεροι από εμάς  πρέπει να εργαζόμαστε  μέχρι τα 60 μας για  να λάβουμε αποδοχές πλήρους σύνταξης.

     Στο μεταξύ, περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας γεμάτοι βιασύνη και με το νου μας σε  ανάγκες  που πρέπει να  εκπληρώσουμε με αποτέλεσμα να μην βρίσκουμε  αρκετή  ευχαρίστηση από τις ζωές μας.

     Να ένας  καλύτερος τρόπος: Όσο απασχολημένος και να είσαι, προγραμμάτισε  διαλείμματα για  χαλάρωση μέσα στη μέρα σου. Δεν χρειάζεται να είναι περισσότερο από λίγα λεπτά για μερικές βαθιές ανάσες, ή για να πας για ένα μικρό περίπατο,  ή για να γράψεις ένα σημείωμα σε κάποιον που χρειάζεται λίγη χαρά.

     Αντιστάσου στον πειρασμό να αναβάλλεις την ξεκούραση και το χαλάρωμα   για το αύριο. Θυμήσου – όταν έρχεται το “αύριο”, θα λέγεται “σήμερα.” Πέρασε λίγες στιγμές ανάπαυσης σήμερα – και κάθε μέρα.

 Μην Περιμένεις να Αρέσεις στον Καθένα

    Είναι μια πραγματικότητα της ζωής – ότι σε μερικούς ανθρώπους που συναντάς θα αρέσεις, και σε άλλους όχι. Το να προσπαθείς απεγνωσμένα να αρέσεις στους άλλους σου προξενεί  ένα μεγάλο  βάρος ψυχολογικής έντασης.

    Πάντα να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο, όμως μην θυμώνεις και μην εκνευρίζεσαι αν δεν αρέσεις σε κάποιον.

    Αν κάποιος σε κριτικάρει, ελάττωσε την αγανάκτηση που νοιώθεις απλά με το να συμφωνήσεις  με την κριτική που σου κάνει και συνέχισε τον δρόμο σου.

 Πάντα Να Είσαι Ευέλικτος

    Είναι καλό να είσαι οργανωμένος  και να κάνεις σχέδια. Μόνο μην μείνεις έκπληκτος ούτε να θυμώσεις αν το πρόγραμμά σου αλλάξει.  Να ‘σαι σίγουρος πως – η πτήση θα καθυστερήσει, οι υποσχέσεις δεν θα τηρηθούν, και ο καιρός δεν θα ‘ναι πάντα ευνοϊκός.

    Όταν όλα αυτά συμβούν, μην θυμώσεις. Ας τα να περάσουν  και συνέχισε με την ζωή σου.

 ************************

   Ο πιο Γρήγορος και πιο Σίγουρος Τρόπος για να Ανακουφιστείς από το Άγχος

     Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν στην ζωή που δεν τα αντέχουμε, όμως δεν είναι  πάρα πολύ δύσκολα για τον Κύριο. Ζήτησε απ' Αυτόν να σου δώσει την “ειρήνη του Θεού, που ξεπερνά κάθε διανόηση” (Φιλιππησίους 4:7) και  η οποία  έρχεται όταν Του λες τα προβλήματά σου. Ίσως χρειαστεί καιρός για να ξεπεραστούν ορισμένες καταστάσεις, όμως Αυτός θα αφαιρέσει το αίσθημα του άγχους που προξενούν. Γι' αυτό μην προσπαθείς να αντιμετωπίζεις μόνος τις καθημερινές ενοχλήσεις.  Ζήτησε απ' τον Κύριο να σε βοηθήσει, και η πρώτη βοήθεια που θα στείλει στην πορεία σου θα είναι η  ειρήνη Του μέσα σου.—Νάνα Γουίλιαμς. 

 Η Νάνα Γουίλλιαμς είναι εθελοντής πλήρους απασχόλησης στην Οικογένεια.

Reflections © 2004 The Family

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

All brand names and trademarks are owned by their respective companies.

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τους στοχασμούς με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

 

Εισάγετε τον Κωδικό >