The Family [ Home ]Send This Page to a Friend

 

 

Reader's Corner: Main Page

Στοχασμοί: Η Τέχνη του να Είσαι Θετικός . . .

Συνέχιζε να κοιτάς ψηλά. Να θυμάσαι ότι υπάρχει μόνο λάσπη κάτω από τα πόδια σου.

***

Ο αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία μέσα σε κάθε καταστροφή. Ο απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή μέσα σε κάθε ευκαιρία-Sir Winston Churchill

***

Η Ella Wheeler Wilcox μας δίνει μερικές σοφές συμβουλές στο ποίημα Αισιοδοξία

Μίλα για ευτυχία.
Ο κόσμος είναι ήδη αρκετά θλιμμένος.
Χωρίς τη δικιά σου θλίψη . Κανένας δρόμος
δεν είναι όλος ανώμαλος.
Κοίτα για τα μέρη που 'ναι ίσια και ομαλά,
Και μίλα για εκείνους για να ξεκουράσεις τα
κουρασμένα αυτιά,
Για εκείνους που πληγωθήκαν από προσπάθεια συνεχή,
Σ' ανθρώπινες μάχες, σε πόνο , σε λύπη θλιβερή.

Μίλα για πίστη.
Ο κόσμος είναι πολύ καλύτερος χωρίς,
Τη δικιά σου αμάθεια και την αμφιβολία που παντού θα βρεις.
Αν έχεις πίστη στο Θεό, η σ' άνθρωπο η και στο δικό σου εαυτό,
Πες το. Αν όχι κρατήσου πίσω για λίγο καιρό
Σιωπής όλης της σκέψης σου μέχρι η πίστη να 'ρθει.
Κανένας δε θα κλάψει αν τα χείλη σου μείνουν βουβά για μια στιγμή.

Μίλα για υγεία.
Η τρομακτική, ίδια και απαράλλακτη ιστορία
Της ανθρώπινης ασθένειας είναι παλιά βαρετή γεμάτη ανία.
Γοητεία, ενδιαφέρον ή τη χάρη δε σκορπάς,
Όταν παίζεις το τραγούδι της αρρώστιας της κακιάς.
Πως καλά να λες πως είσαι, κι ότι είσαι μια χαρά
Κι ο Θεός που ακούει τα λόγια θα τα κάνει αληθινά.


***

Η Μαγική Μάσκα

Ένας μεγάλος και ισχυρός λόρδος μια φορά διοικούσε χιλιάδες στρατιώτες και μ' αυτούς κατάκτησε τεράστιες εκτάσεις για τον εαυτό του. Ήταν σοφός και γενναίος και όλοι τον σεβόντουσαν και τον φοβόντουσαν, όμως κανένας δεν τον αγαπούσε. Κάθε χρόνο καθώς γινόταν πιο αυστηρός γινόταν και πιο μοναχικός, και το πρόσωπο του αντανακλούσε την πίκρα της λαίμαργης ψυχής του, επειδή υπήρχαν βαθιές, άσχημες γραμμές γύρω από το σκληρό στόμα του που ποτέ δεν έδειχνε ένα χαμόγελο, και μια βαθιά ρίγα διέσχιζε το μέτωπο του.

Συνέβηκε όμως ότι σε μια από τις πόλεις που κυβερνούσε, ζούσε μια όμορφη κοπέλα που αυτός την παρακολουθούσε για πολλούς μήνες καθώς πήγαινε τριγύρω μέσα στο λαό, και την αγάπησε και ήθελε να την κάνει γυναίκα του. Αποφάσισε να πάει και να της μιλήσει για την αγάπη του.

Ντυμένος με τους πιο όμορφους χιτώνες του και τοποθετώντας ένα χρυσό στέμμα στο κεφάλι του, κοίταξε στον καθρέφτη για να δει τι είδους εικόνα θα έκανε για το όμορφο κορίτσι. Όμως δεν μπορούσε να δει τίποτα άλλο παρά αυτό που θα προκαλούσε φόβο και απέχθεια για τον εαυτό του-ένα σκληρό, δύστροπο πρόσωπο που φαινόταν ακόμα χειρότερο όταν προσπαθούσε να χαμογελάσει.
Τότε του ήρθε μια χαρούμενη ιδέα, και έστειλε να του φέρουν ένα μάγο-κάνε μου μια μάσκα από το πιο λεπτό κερί που θα ακολουθεί κάθε γραμμή των χαρακτηριστικών μου, όμως ζωγράφισε την με τις μαγικές μπογιές σου έτσι ώστε να φαίνεται ευγενικά κι ευχάριστη."

 
"Δέσε την πάνω στο πρόσωπο μου έτσι ώστε να μην χρειάζεται ποτέ να τη βγάζω. Καν' την όμορφη, ελκυστικά. Χρησιμοποίησε την καλύτερη δεξιοτεχνία σου και θα σε πληρώσω όποια τιμή ζητήσεις."

"Αυτό μπορώ να το κάνω" , είπε ο μάγος, "με μια προϋπόθεση. Πρέπει να κρατήσεις το πρόσωπο σου στις ίδιες γραμμές που θα ζωγραφίσω πάνω στη μάσκα, αλλιώς η μάσκα θα καταστραφεί. Μια θυμωμένη γκριμάτσα, και η μάσκα θα καταστραφεί για πάντα, κι ούτε μπορώ να την ξανακάνω."

"Θα κάνω οτιδήποτε πεις," είπε ο λόρδος πρόθυμα, "οτιδήποτε για να κερδίσω την αγάπη της λαίδης μου. Πες μου πώς να προφυλάξω τη μάσκα για να μη σπάσει." -"Πρέπει να σκέπτεσαι ευγενικές σκέψεις", απάντησε ο μάγος, "και για να το κάνεις αυτό πρέπει να κάνεις ευγενικές πράξεις. Πρέπει να κάνεις το βασίλειο σου ευτυχισμένο αντί για ισχυρό. Πρέπει να αντικαταστήσεις το θυμό με την κατανόηση και την αγάπη."

"Χτίζε σχολεία για τους υπηκόους σου και όχι μόνο φυλακές, νοσοκομεία κι όχι μόνο πολεμικά πλοία. Να είσαι ευσπλαχνικός και ευγενικός σε όλους τους ανθρώπους."

Κι έτσι η θαυμάσια μάσκα έγινε, και κανένας δε θα μπορούσε να μαντέψει ότι αυτό δεν ήταν το αληθινό πρόσωπο του λόρδου. Μήνες πέρασαν, και αν και η μάσκα ήταν συχνά σε κίνδυνο να καταστραφεί ο άνθρωπος πολέμησε σκληρά με τον εαυτό του για να την κρατήσει. Η όμορφη λαίδη έγινε νύφη του, και οι υπήκοοι του απορούσαν για τη θαυματουργή αλλαγή σ' αυτόν. Την απέδιδαν στην όμορφη γυναίκα του που έλεγαν, τον είχε κάνει σαν τον εαυτό της.

Καθώς η ευγένεια και η προνοητικότητα μπήκαν στην ζωή αυτού του ανθρώπου, η εντιμότητα και η καλοσύνη έγιναν επίσης δικιές του, και σύντομα μετάνιωσε που είχε εξαπατήσει την όμορφη γυναίκα του με τη μαγική μάσκα. Τελικά δεν μπορούσε να την αντέξει άλλο πια και κάλεσε το μάγο.
"Βγάλε αυτό το ψεύτικο πρόσωπο μου!" φώναξε. "Παρ' το μακριά! Αυτήν την μάσκα που δεν είναι ο αληθινός εαυτός μου!"

"Αν το κάνω," είπε ο μάγος, "δε θα μπορέσω ποτέ να την ξανακάνω, και θα πρέπει να φοράς το ίδιο σου το πρόσωπο όσο καιρό ζεις!"
"Καλύτερα αυτό," είπε ο λόρδος, "αντί να εξαπατώ εκείνη που της κέρδισα την αγάπη και την εμπιστοσύνη με ατιμία. Καλύτερα να είμαι περιφρονημένος από αυτήν αντί να συνεχίζω να κάνω αυτό που είναι ανάξιο γι' αυτήν."

Ο μάγος έβγαλε τη μάσκα και ο λόρδος με φόβο και αγωνία έψαξε την ανάκλαση του στον καθρέφτη. Τα μάτια του φωτιστήκαν και τα χείλη του καμπύλωσαν μ' ένα λαμπρό χαμόγελο, επειδή οι άσχημες γραμμές είχαν φύγει, η σκυθρωπότητα είχε εξαφανιστεί - και να, το πρόσωπο του ήταν η ακριβής ομοιότητα της μάσκας που είχε φορέσει για τόσο καιρό! Και όταν γύρισε στην όμορφη γυναίκα του αυτή είδε μονό τα οικεία χαρακτηριστικά του ανθρώπου που αγαπούσε.

Ναι, είναι μια παλιά ιστορία που λέει αυτός ο μύθος: ότι το πρόσωπο ενός ανθρώπου σύντομα προδίδει αυτό που είναι μέσα στην ψυχή του, αυτά που σκέπτεται και αισθάνεται, τις σκέψεις της καρδιάς του. Η σοφή και αληθινή Γραφή λέει: "Όπως σκέπτεται κάποιος μέσα του, τέτοιος και είναι" (Παροιμίες 23:7), και "όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι καθαρά, όσα είναι προσφιλή, όσα είναι με καλή φήμη, αν υπάρχει κάποια αρετή, και αν υπάρχει κάποιος έπαινος, αυτά να συλλογίζεστε" (Φιλιππησίους 4:8).

***

Αν και ταξιδεύουμε σ' όλο τον κόσμο για να βρούμε το όμορφο, πρέπει να το κουβαλάμε μαζί μας, αλλιώς δεν το βρίσκουμε.- Ralph Waldo Emerson.

***

Η φαιδρότητα είναι αυτό που λαδώνει τους άξονες αυτού του κόσμου.

***

Ανατράφηκα να είμαι πολύ ειλικρινής. Με ενοχλεί το να είμαι υποκρίτρια η να ψεύδομαι η να εξαπατώ η να συγκαλύπτω. Κι έτσι ξέροντας ότι θα πρέπει να φέρομαι ευτυχισμένα, όταν αισθάνομαι λυπημένη δημιούργησε ένα πρόβλημα σε μένα. Αναρωτιόμουν, "Πώς μπορώ να έχω ένα χαμόγελο και να φαίνομαι ευτυχισμένη όταν δεν αισθάνομαι πραγματικά έτσι;" Όμως ο Κύριος με βοήθησε να λύσω αυτό το πρόβλημα προς ικανοποίηση μου. Η απάντηση είναι:
Πρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι, όταν ο Ιησούς είναι μέσα στην κάρδια σου, δεν είσαι εσύ, είναι η Δικιά Του ευτυχία που δείχνεις στη χαρωπή όψη σου και στο ευτυχισμένο χαμόγελο σου. Δεν είναι το ότι είσαι υποκριτής το να φορέσεις ένα ευτυχισμένο πρόσωπο όταν είσαι λυπημένος και δεν υποκρίνεσαι, επειδή είναι η ευτυχία του Κυρίου που δείχνεις.
Έτσι δεν είσαι υποκριτής με το να δείχνεις χαρά στο πρόσωπο σου όταν δεν αισθάνεσαι ευτυχισμένος μέσα σου.-Αντίθετα, είσαι ένα θαυμάσιο παράδειγμα του Ιησού που λάμπει μέσα από σένα-όχι εγώ, αλλά είναι ο Χριστός που ζει μέσα μου"(Γαλάτες 2:20). Δείχνεις το δικό Του πρόσωπο, την ομορφιά του Ιησού που φαίνεται μέσα σε σένα-Maria David


Δεν είσαι ικανοποιημένος με τον εαυτό σου;

"Ο άνθρωπος κοιτάζει την εξωτερική εμφάνιση, αλλά ο Κύριος κοιτάζει την καρδιά "(Α Σαμουήλ 16:7).

Νιώθουμε συχνά μας άδειοι
κι ανικανοποίητοι.
που αναγνώριση στον κόσμο
δεν έχουμε ακόμη βρει.

Κι αισθανόμαστε μας λείπουν
γοητεία, ομορφιά, μυαλό
και κοιτάμε τα ψεγάδια
κι όχι κάθε τι καλό.

Τα προσόντα που μας λείπουν
μας βαραίνουν την καρδιά,
μα είναι απ του εγωισμού μας
την υπερηφάνεια.

Και στην καταδίκη κάθε
άλλης μας υπεροχής
μεγαλώνουμε τον πόνο
και το δάκρυ της ζωής.

Κύριε συχώρεσε μας
για τη μάταια αυτή ζωή
που για μάτια ζούμε κι όχι
για ουράνια ανταμοιβή!

Λίγο μπαίνει μες το νου μας
πόση θα 'χαμε χαρά,
αν γνωρίζαμε η ομορφιά μας
στ' άγγιγμα Σου είν' μονάχα.
-Άγνωστος Συγγραφέας

Ο Ιησούς δεν θα πλήρωνε μια άπειρη τιμή για κάποιον με καμιά αξία.

Ο Θεός έχει δυο κατοικίες: Μια στον Ουρανό και την άλλη μέσα σε μια ευγνώμονη καρδιά. -Izaak Walton (1593-1683)

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

All brand names and trademarks are owned by their respective companies.

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τους στοχασμούς με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

 

Εισάγετε τον Κωδικό >