The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 9: Ένας Πρακτικός Παράδεισος

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι  Παράδεισος είναι να κάθεσαι πάνω σ’ ένα σύννεφο και να παίζεις μιαν άρπα όλη μέρα, μη κάνοντας τίποτα άλλο εκτός από το να είσαι «άγιος» — και αυτό δεν το βρίσκουν και πολύ θελκτικό!  Ευχαριστείστε  τον  Θεό   που  δε θα είναι έτσι ο Παράδεισος!

   ΝτΜπΜπ

* * *

Ο Παράδεισος δεν είναι μια κατάσταση ή μια μορφή ύπαρξης. Ο Παράδεισος είναι ένας  τόπος,. «Πηγαίνω να  προετοιμάσω ένα μέρος για σας,» υποσχέθηκε ο Ιησούς. «Στην  Κατοικία  του Πατέρα μου υπάρχουν πολλά οικήματα» (Ιωάννη 14:2).

   ΤΛΑ

* * *

Ο Ουρανός είναι ένας τόπος με μεγάλη πρακτικότητα, κοινή λογική και ρεαλισμό!

   ΝτΜπΜπ

Ο Ουρανός δεν είναι τόσο  διαφορετικός από  τη σημερινή μας ύπαρξη ώστε να μην  μπορέσουμε να τον κατανοήσουμε ή να τον καταλάβουμε. Αν ήταν έτσι,  θα ήμασταν εντελώς χαμένοι όταν θα φτάναμε εκεί και δε θα ήμασταν ικανοί να συσχετιστούμε μαζί του.

   NτMπMπ 

* * *

Πρόκειται να εκπλαγούμε όταν ανακαλύψουμε ότι τα πράγματα στον Ουρανό είναι κανονικά και φυσιολογικά, κατά πολύ όμοια μ’ αυτή τη ζωή.  Βέβαια, θα είναι καλύτερα, πολύ πιο όμορφα και υπερφυσικά, χωρίς όλες τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες, τις θλίψεις, τη δυστυχία, τα δάκρυα και τον πόνο που έχουμε εδώ. Ωστόσο, θα μοιάζουν  αρκετά παρόμοια  με αυτή τη ζωή ώστε να επιβιώσουμε  κατά την αλλαγή και να μην υποφέρουμε από κάποιο είδος τραυματικού «πολιτισμικού σοκ».  Θα είναι μια ζωή κατά πολύ όμοια με αυτή που ζούμε τώρα,  χωρίς όμως την κακία και τη νοσηρότητα.

   NτMπMπ 

* * *

Ο Ουρανός δεν είναι ένας  τόπος αιώνιας ανάπαυσης, αλλά ένας  τόπος αιώνιας ζωής.

   ΤΛΑ 

* * *

Σχετικά με τους αγαπημένους μας που έχουν αποδημήσει  … μην προσπαθείς να με κάνεις να πιστέψω ότι δεν κάνουν τίποτα, ότι απλώς αναπαύονται , χωρίς καμιά έγνοια. Αυτό θα υπονοούσε μια κατάσταση Κόλασης, όχι  Παράδεισου.

   Κάμπελ Μόργκαν 

* * *

Πρέπει να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή ιδέα ότι οι άγιοι στον Ουρανό έχουν αιώνιες διακοπές, ότι δεν έχουν τίποτα για να  απασχολούνται εκτός από το να παίζουν μιαν άρπα και να τραγουδούν ασταμάτητα.

   Χ. Λόκγιερ

* * *

Το υλικό σύμπαν … ακόμα  και μέχρι  το μικρότερο ηλεκτρόνιο, είναι σε κίνηση. Ο Ουρανός αναμφίβολα είναι ένα πολύ δραστήριο μέρος. Οι ήλιοι και οι πλανήτες κινούνται μέσα  στο σύμπαν με τρομερές ταχύτητες. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο απ’ την αλήθεια όσο η παλιά ιδέα ότι στον Ουρανό οι άνθρωποι απλώς κάθονται άπραγοι, ή χουζουρεύουν νωχελικά, χωρίς να έχουν τίποτα να κάνουν — μια αργόσχολη, στάσιμη ζωή. Είναι ασυνέπεια να φαντάζεσαι έναν Ουρανό όπου οι άνθρωποι θα κάθονται κάτω από τα δέντρα, ή στην όχθη του Ποταμού της Ζωής, παίζοντας μιαν άρπα — «ίσως με χίλιες χορδές» — και θα περνάς μιαν αιωνιότητα σ’ έναν άπραγο κόσμο! ...  Μας είναι εντελώς ακατανόητη η ιδέα ότι ο Θεός θα μας βάλει σ’ έναν άλλον κόσμο με ανανεωμένες και επαυξημένες δυνάμεις στο σώμα και το νου, και θα μας αφήσει χωρίς να έχουμε να κάνουμε τίποτα.

   Λιγουίν Μπ. Γουίλιαμς 

* * *

Στον Ουρανό δε θα αναπαυτούμε από την εργασία  μας, αλλά από τους κόπους μας. Δε θα υπάρχει αγωνία, ούτε πόνος στη εργασία.

   ΝτΜπΜπ

* * *

Πρόκειται να έχουμε  πολλή δουλειά  να κάνουμε, όμως θα είναι πολύ πιο εύκολα απ’ ότι εδώ. Δε θα υπάρχει λύπη, αρρώστια, πόνος, ή δάκρυα, ή άλλα κλάματα.  Και αυτό σίγουρα θα διευκολύνει  τα πράγματα.  Πρόκειται να έχουμε ανάπαυση στον Ουρανό σε σύγκριση με αυτά που κάναμε σ’ αυτή τη ζωή, αλλά επίσης θα έχουμε  κάτι για να κάνουμε. Στο τέλος θα  ήμασταν   δυστυχισμένοι αν δεν είχαμε κάτι για να κάνουμε!

   ΝτΜπΜπ 

* * *

Η σκέψη της αιώνιας ανάπαυσης είναι βαρετή. Αν δεν είχαμε να κάνουμε τίποτα και καμιά υπευθυνότητα, η ζωή μας θα  γινόταν μια βαρεμάρα κι ένα βάσανο. Ο Παράδεισος … είναι ένας  τόπος ομορφιάς επειδή είναι ένας  τόπος ανάπτυξης.

   ΤΛΑ

* * *

Μετά  το θάνατο μας δίνεται μια ακόμη ευκαιρία για την εκπλήρωση της τελειότητας  στην προσωπική μας ζωή.  Η αιώνια ζωή ξεπερνάει όλους τους ανθρώπινους περιορισμούς.

   ΤΛΑ 

* * *

Αισθάνομαι μέσα μου  εκείνη τη μελλοντική ζωή. Είμαι σαν ένα δάσος που  έχει  καταστραφεί. Τα νέα βλαστάρια είναι πιο δυνατά και πιο πράσινα. Είμαι σίγουρος ότι θα πετάξω στους ουρανούς. … Όσο πιο κοντά  πλησιάζω προς το τέλος, τόσο πιο ξεκάθαρος  είναι ο ήχος των αθάνατων συμφωνιών των κόσμων που με προσκαλούν. Για μισό αιώνα μετάφραζα τις σκέψεις μου με διηγήματα και με ποιήματα: την ιστορία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τον έρωτα, την παράδοση, τη σάτιρα, τις ωδές, και τα τραγούδια, όλ’ αυτά τα έχω δοκιμάσει. Όμως αισθάνομαι ότι δεν έχω εκφράσει ούτε το ένα χιλιοστό από αυτά που υπάρχουν μέσα μου. Όταν φθάσω στον τάφο θα μπορώ να πω, όπως έχουν πει και άλλοι, «Η δουλειά της μέρας μου τέλειωσε.» Όμως δε θα μπορώ να πω, «Η ζωή μου τέλειωσε.» Η δουλειά  μου θα ξαναρχίσει το επόμενο πρωί. Το μνήμα δεν είναι κάποιο αδιέξοδο. Είναι μια δίοδος. Κλείνει με το σούρουπο, αλλά ανοίγει με το χάραμα.

   Βίκτορ Ουγκώ

* * *

Ο θάνατος είναι το αντίθετο της συνταξιοδότησης.  Ο Ιησούς έδωσε μια υπόσχεση σ’ εκείνους που είναι πιστοί  σ’ αυτή τη ζωή: «Εύγε, δούλε καλέ και πιστέ, ήσουν πιστός στα λίγα, θα σου εμπιστευτώ τώρα  πολλά, έλα μέσα στη χαρά του Κυρίου σου» (Ματθαίου 25:23). Ο θάνατος είναι η αποδέσμευση  της ψυχής για  μια μεγαλύτερη δραστηριότητα.

   ΤΛΑ

* * *

Η μελλοντική ζωή είναι εκεί που θα πάμε για να συνεχίσουμε  να βοηθάμε να φέρουμε στο σύμπαν την τελειότητα, πράγμα που  είναι και  ο μεγαλειώδης  και  απώτερος σκοπός του Θεού. [Ο σκοπός της ζωής] είναι  να βοηθήσει το Θεό να κυβερνήσει το σύμπαν. Όλοι σ’ εκείνη την καλύτερη γη θα είναι απασχολημένοι όλη την ώρα, και το περιβάλλον θα είναι τέλειο όλη την ώρα για να γίνεται το έργο που  θα καθορίζει για τον καθένα ο Θεός.

   Έντγουιν Μάρκαμ

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production