The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 6: Ομορφιά που Βγαίνει μες απ' τις Στάχτες

Η Βίβλος μας υπόσχεται πως “τα πάντα συνεργούν για το καλό αυτών που αγαπάνε το Θεό. (Ρωμαίους 8:29) Αυτό δεν σημαίνει  μερικά μόνο, η τα περισσότερα, ή πολλά απ’ αυτά, αλλά τα πάντα.  Τι  υπέροχη υπόσχεση!

Μερικές φορές είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι ο Θεός μπορεί πράγματι  να βγάλει κάτι καλό ακόμα και μέσα από τις χειρότερες τραγωδίες και  απογοητεύσεις. Όμως αν Τον αγαπάμε και προσπαθούμε να Τον ευχαριστούμε, θα το κάνει. Πώς; Συχνά είναι από τα μαθήματα που μαθαίνουμε σε   καιρούς  απόγνωσης. Η πείρα που αποκομίζουμε  προσθέτει βάθος στη σχέση μας με τον Κύριο και στις σχέσεις μας με τους άλλους. Ωστόσο, άλλες φορές μας είναι δύσκολο  να δούμε το καλό που θα μπορούσε να προέλθει  από μία  δυσκολία, και μπορεί να μην το κατανοήσουμε  πλήρως μέχρι  να αφήσουμε την επίγεια διαμονή μας και πάμε  στον Ουρανό όπου  θα δούμε τι παιζόταν  “στα παρασκήνια” όσον αφορά την πνευματική μας ζωή και το οποίο δεν μας ήταν προφανές εδώ  στη Γη. Μπορείς όμως να είσαι σίγουρος χωρίς σκιά αμφιβολίας πως αν αγαπάς το Θεό, ότι κάτι καλό σίγουρα θα βγει από τα δεινοπαθήματα αυτής της ζωής.

Γι’ αυτό αναζήτησε το καλό σε κάθε κατάσταση, άσχετα με το πόσο άσχημη μπορεί να φαίνεται στην αρχή.  Κάτι το οποίο  απαιτεί ενσυνείδητη προσπάθεια και προσευχή και δεν γίνεται αυθημερόν,  όμως θα φέρει τόση  διαφορά  όταν αντιμετωπίζεις  προβλήματα και ατυχίες.

 Αν αποτύχουμε  να δούμε  τις απογοητεύσεις μας, τις πληγές μας, τις δοκιμασίες μας, τις αρρώστιες μας, και τα άλλα προβλήματά μας μέσα από το  πρίσμα  που μας δίνει το προς Ρωμαίους 8:28 εδάφιο, τότε θα αποτύχουμε  με τραγικό τρόπο και στα πολλά άλλα πολύτιμα μαθήματα που προσπαθεί να μας διδάξει ο Κύριος, και θα στερήσουμε από τον εαυτό μας  την γαλήνη  που επέρχεται σαν αποτέλεσμα  της εμπιστοσύνης σ’ αυτήν την σημαντική υπόσχεση και αρχή.

            “Δοκιμασίες ίσον καλό.” Όταν κατανοήσεις και  πιστέψεις αυτήν την απλή εξίσωση η ζωή σου μπορεί να γίνει  πιο πλούσια, πιο ευτυχισμένη και με περισσότερο νόημα. Έχει τεράστια  διαφορά το να φοβάσαι τα προβλήματα και τις προκλήσεις, περιμένοντας να συμβεί το χειρότερο, απ’  το να  αντιμετωπίζεις τα  εμπόδια με γενναιότητα και γεμάτος πίστη, προσδοκώντας   το καλό που θα βγάλει  απ’ αυτά ο Θεός  και τη δύναμη του πνεύματος που θα αποκτήσεις.

* * *

     Φυσικά αναρωτιόμαστε γιατί να μας συμβαίνουν “άσχημα”  πράγματα.   Ο Θεός πάντα έχει ένα σκοπό, ακόμα και αν και δε φανερώνεται πάντοτε αμέσως.

     Μερικές φορές ο  Κύριος  χρησιμοποιεί αρρώστιες, προβλήματα, και βάσανα  για να μας κάνει να έρθουμε πιο κοντά σ’ Αυτόν και να στηριχτούμε  περισσότερο σ’ Αυτόν.— Διαφορετικά   έχουμε  την τάση  να πηγαίνουμε με το πάσο μας.

     Μερικές φορές ορισμένα  πράγματα συμβαίνουν για να μας κρατήσουν ταπεινούς, μερικές φορές συμβαίνουν για να μας φέρουν   πιο κοντά στους   άλλους, μερικές φορές συμβαίνουν για να μας κάνουν να προσευχηθούμε,    μερικές φορές συμβαίνουν για να μας διδάξουν να είμαστε πιο προσεκτικοί και να προσευχόμαστε περισσότερο,  μερικές φορές  συμβαίνουν για να δοκιμάσουν την πίστη μας. Ο Θεός επιτρέπει προβλήματα για όλων των ειδών τους λόγους, στο τέλος όμως  όλα εκπληρώνουν  τον ίδιο σκοπό: να μας φέρουν  πιο κοντά σ’ Αυτόν έτσι ώστε να επωφεληθούμε  περισσότερο  από τη δύναμή Του, και  να γεμίσουμε έτσι με περισσότερη από την αγάπη Του και τη χαρά Του.

     “Πολλές είναι οι θλίψεις του δικαίου, όμως ο Κύριος θα τον απελευθερώσει από όλες” (Ψαλμός 34:19). Ο Κύριος επιτρέπει  τα πράγματα αυτά σαν δοκιμασίες για να δυναμώσει την πίστη σου και να κερδίσει  μια ακόμη μεγαλύτερη  νίκη μέσα από μια  φαινομενική ήττα.

     Όμως πάντα να θυμάσαι  πως  οτιδήποτε κάνει ο Θεός, το κάνει  από  αγάπη.  “Τα πάντα συνεργάζονται για το καλό γι’ αυτούς που αγαπάνε τον Κύριο” (Ρωμ. 8:28). Ο Θεός  δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να συμβεί σε σένα, το παιδί Tου που Τον αγαπά, εκτός κι αν είναι για το καλό σου.

     Αν και μπορεί να έχεις πολλά βάσανα και δυσκολίες, όπως λέει και το προηγούμενο εδάφιο, Αυτός θα σε  λυτρώνει  από το κάθε τι, άσχετα με το πόσα είναι η τί είναι! --D.B.B.

* * *

Δε θ’ αμφιβάλλω, κι αν όλα μου τα πλοία απ’ τα βαθιά,
Επιστρέψουν  με κατεστραμμένα  κατάρτια και πανιά,
Θα πιστεύω στο Χέρι που δεν γνωρίζει  αποτυχία,
Και από το φαινομενικό κακό μου φέρνει  καλό κι  ευτυχία.
Και, αν και,   θρηνώ  γιατί  τα πανιά μου είναι  κουρελιασμένα,
Πάλι θα διαλαλώ,  ενώ όλα μου τα σχέδιά  είναι  ναυαγισμένα
“Εμπιστεύομαι  απ’ την καρδιά μου Εσένα.”

Δε θ’ αμφιβάλλω, κι ας έρχονται οι  λύπες  σαν  καλοκαιρινό  μπουρίνι,
Κι ας με περιτριγυρίζουν βάσανα  σαν των μελισσών τα  σμήνη,
Εγώ   πιστεύω ότι τα ύψη που προσπαθώ να πιάσω,
Μόνο με τον  αγώνα  και τον πόνο θα τα φτάσω,
Και, αν και γογγύζω  και τρέμω απ’ τους σταυρούς μου,
Πέρα από  τις σοβαρές ζημιές μου προσβλέπει  ο νους μου
Στο  πραγματικό κέρδος που για πάντα θα μείνει.

-- Ella Wheeler Wilcox

* * *

Κανείς γιατρός δεν έβαλε στη ζυγαριά  το φάρμακο  για  έναν  ασθενή του με την ίδια φροντίδα και ακρίβεια όπως το μετράει  ο Θεός για μας σε κάθε δοκιμασία. Ούτε ένα κόκκο παραπάνω δεν θα επιτρέψει να τοποθετηθεί πάνω στη ζυγαριά.

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production