The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 12: Μαθαίνοντας από Αυτόν που Έχει Όλες τις Απαντήσεις

Ο Θεός υπόσχεται, «Κάλεσέ με, και θα σου απαντήσω και θα σου δείξω μεγάλα και φοβερά πράγματα που δεν γνωρίζεις.»1 Όμως μαζί με την υπόσχεσή Του υπάρχει κι ένας προφανής, υπονοούμενος όρος: Χρειάζεται να μάθεις να ακούς και να αναγνωρίζεις τις απαντήσεις Του όταν τις δίνει. Μπορεί να σου μιλήσει με ποικίλους τρόπους:

1. Ο γραπτός Λόγος

Το διάβασμα και η βαθυστόχαστη μελέτη της Βίβλου, των ήδη καταγραμμένων Λόγων του Θεού, είναι ένα τρόπος με τον οποίον τα παιδιά του Θεού μπορούν να ακούσουν από Αυτόν. Οι απαντήσεις στις περισσότερες ερωτήσεις, που θα έχεις στη ζωή, βρίσκονται ήδη εκεί. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις αναζητήσεις! (Αν είσαι ένας νεοκατήχητος Χριστιανός ή μόλις άρχισες να διαβάζεις τη Βίβλο, διάβασε πρώτα τα τέσσερα Ευαγγέλια, αρχίζοντας με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη.)

Ίσως να σκεφτείς, «Πώς θα μπορούσε να μιλάει η Βίβλος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζω εγώ σήμερα; Αυτό το Βιβλίο είναι ηλικίας χιλιάδων ετών!» Λοιπόν, αν μελετήσεις το Λόγο του Θεού με ανοιχτό μυαλό και μια διάθεση πίστης, θα δεις ότι θα σου μιλάει σε προσωπικό επίπεδο! Υπάρχουν πολλά κείμενα στη Βίβλο που περιέχουν απαντήσεις και συμβουλές για τα καθημερινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις. Αν και οι λεπτομέρειες της σύγχρονης ζωή μας μπορεί να μη βρίσκονται μέσα στη Βίβλο, το θάρρος, η ελπίδα, η δύναμη, η καθοδήγηση και η αλήθεια που απαιτούνται για να ξεπεραστεί το κάθε εμπόδιο στη ζωή βρίσκονται σίγουρα μέσα εκεί. Η Βίβλος μας αναφέρει πως, όλα όσα είναι γραμμένα μέσα εκεί, είναι γραμμένα για το δικό μας όφελος. «Όσα γράφτηκαν από παλιά, για την διδασκαλία μας γράφτηκαν για να έχουμε την ελπίδα μέσα από την υπομονή και την παρηγοριά των Γραφών.»2

Η Βίβλος είναι μια αστείρευτη πηγή σοφίας και γνώσης. Ο Βασιλιάς Δαβίδ έγραψε: «Έχω μεγαλύτερη σύνεση από τους δασκάλους μου, επειδή ο Λόγος σου είναι η μελέτη μου. Έχω μεγαλύτερη σύνεση από τους γέροντες, γιατί φύλαξα τις εντολές σου.»3 Ο Κύριος επίσης υπόσχεται, «Εγώ θα σου δώσω σύνεση και θα σου διδάξω το δρόμο που πρέπει να πάρεις.»4 Αν προσευχηθείς, ο Κύριος θα σε οδηγήσει στα κείμενα που περιέχουν τις οδηγίες Του για σένα — οδηγίες που μερικές φορές ούτε καν αντιλαμβάνεσαι ότι τις χρειάζεσαι.

2. Η φωνή του Λόγου

Καθώς διαβάζεις το Λόγο του Θεού και αρχίζεις να εξοικειώνεσαι μαζί του, θα υπάρχουν φορές που ενώ σκέφτεσαι ή προσεύχεσαι για κάτι, θα θυμηθείς ένα εδάφιο από τη Βίβλο που ταιριάζει τέλεια στην κατάσταση σου και σου παρέχει την διορατικότητα ή την απάντηση που χρειάζεσαι. Αυτό είναι γνωστό σαν η φωνή του Λόγου Του.

Κοντά στο τέλος της υπηρεσίας Του πάνω στη Γη, ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του ότι όταν θα έφευγε, ο Θεός θα έστελνε το Άγιο Πνεύμα για να τους διδάξει και να τους καθοδηγήσει.5 Αν έχεις την πλήρωση του Αγίου Πνεύματος, αυτή η υπόσχεση είναι και για σένα. Ίσως να σου μιλάει ήδη μ’ αυτό τον τρόπο και απλώς δεν το έχεις αντιληφθεί. (Ο καθένας που δέχεται τον Ιησού σαν Σωτήρα του δέχεται ένα μέτρο του Αγίου Πνεύματος, όμως το να έχεις την πλήρωση του Αγίου Πνεύματος — αυτό που η Βίβλος αποκαλεί «βάπτισμα» του Αγίου Πνεύματος — είναι συνήθως μια ξεχωριστή εμπειρία. Αν δεν έχεις λάβει το Άγιο Πνεύμα, μπορείς να το κάνεις τώρα. Όπως ακριβώς έκανες όταν δέχτηκες τη σωτηρία, απλά με το να προσευχηθείς γι’ αυτήν. «Αν λοιπόν εσείς ... ξέρετε να δίνετε καλά δώρα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας ο Ουράνιος θα δώσει Άγιο Πνεύμα σ’ αυτούς που Του το ζητάνε!»)6

3. Η προφητεία και άλλα είδη προσωπικών απο-καλύψεων

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η προφητεία είναι η ικανότητα να προβλέπεις το μέλλον, ή κάποιο είδος μυστηριώδους δύναμης την οποία μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν αποκτήσει ανά τους αιώνες. Όμως είναι κάτι περισσότερο από το να προβλέπεις το μέλλον, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο μυστηριώδης, ενώ μπορεί και είναι διαθέσιμη σε όλους τους Χριστιανούς που είναι γεμάτοι με το Πνεύμα — το ίδιο και για εσένα!7 Είναι η ικανότητα του να δέχεσαι μηνύματα απευθείας από τον Κύριο — ειπωμένα μέσα από το ίδιο σου το στόμα, ή γραμμένα από το ίδιο σου το χέρι — και είναι ένα χάρισμα του Αγίου Πνεύματος, για το οποίο μπορείς να κάνεις μια ξεχωριστή προσευχή.

Αν θα ήθελες το χάρισμα της προφητείας αλλά δεν το έχεις δεχτεί, ή δεν είσαι σίγουρος αν το έχεις δεχθεί, γιατί δεν κάνεις ένα μικρό διάλειμμα και να προσευχηθείς γι’ αυτό τώρα; Θα γίνει δικό σου αρκεί να το ζητήσεις. «Οτιδήποτε ζητάτε όταν προσεύχεστε, να πιστεύετε ότι το λαμβάνετε, και θα το έχετε.»8

Μόλις αποκτήσεις το χάρισμα της προφητείας, ο Κύριος μπορεί να σου δώσει λόγια αγάπης, επιβεβαιώσεις, καθοδήγηση, συμβουλές, αποκαλύψεις ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειάζεσαι. Θα σου δώσει συμβουλές και οδηγίες για την προσωπική σου κατάσταση κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σου.9

Είτε έχεις είτε δεν έχεις το χάρισμα της προφητείας, ο Κύριος μπορεί επίσης να βάλει σκέψεις μέσα στο νου σου ή να σου δώσει κάποια εντύπωση που να είναι η απάντηση σε μια ερώτηση που μπορεί να έχεις, ή να ρίξει φως σε μια κατάσταση που αντιμετωπίζεις. Μπορεί επίσης να σου μιλήσει μέσα από όνειρα, ή να σου δώσει οράματα. Αυτές όλες είναι διάφορες μορφές απευθείας αποκαλύψεων.

Ο Θεός μπορεί να σου ψιθυρίζει τις σκέψεις Του ή να σου δίνει εντυπώσεις οποιαδήποτε στιγμή, σίγουρα όμως είναι πιο εύκολο γι’ Αυτόν να το κάνει όταν διαβάζεις ή συλλογίζεσαι το Λόγο Του, ή όταν προσεύχεσαι. Όταν ηρεμείς και βάζεις στην άκρη όλες τις άλλες σκέψεις και τις έγνοιες της ημέρας και εστιάζεις τις σκέψεις σου στον Ιησού, τότε ανοίγεις έναν δίαυλο για να δεχτείς τις δικές Του σκέψεις.

Σ’ ένα κείμενο, η Βίβλος αναφέρεται σ’ αυτό, ότι είναι σαν να ακούς την «ήσυχη, σιγανή φωνή» του Κυρίου.10 Σ’ ένα άλλο εδάφιο ο Κύριος δίνει την εξής υπόσχεση: «Τα αυτιά σου θα ακούσουν ένα λόγο πίσω σου, να σου λέει, ‘αυτός είναι ο δρόμος, περπάτα σ’ αυτόν,’ πότε να στρέφεσαι στα δεξιά σου και πότε να στρέφεσαι στα αριστερά σου.»11

Για να δεχτείς ένα μήνυμα από τον Κύριο δε χρειάζεσαι πολύ χρόνο. Δε χρειάζεται να προσεύχεσαι μια-δυο ώρες πριν Αυτός σου μιλήσει. Ακόμα κι όταν εργάζεσαι ή ασχολείσαι με κάτι, αν σταματήσεις για μια στιγμή και κατευθύνεις την προσοχή σου προς τα ουράνια, μπορείς να Τον ακούσεις να σου ψιθυρίζει μέσα στην καρδιά σου ή στο νου σου.

Τα οράματα είναι εικόνες, είτε στατικές είτε με κίνηση, που βλέπεις με τα μάτια του νου σου ενώ είσαι ξύπνιος (συνήθως όταν τα μάτια σου είναι κλειστά, αλλά όχι πάντα). Μερικοί άνθρωποι είδαν οράματα που φαίνονταν τόσο ρεαλιστικά, τόσο χειροπιαστά, που αισθάνθηκαν σαν να τα έβλεπαν στην πραγματικότητα με τα φυσικά τους μάτια.

Τα αποκαλυπτικά όνειρα από τον Κύριο είναι συνήθως πολύ έντονα και, όταν ξυπνάς μετά από αυτά, έχεις ένα δυνατό συναίσθημα ότι το όνειρο ήταν σημαντικό και σημαδιακό, σε αντίθεση με τα περισσότερα όνειρα που φαίνονται να είναι χωρίς νόημα ή με πολύ μικρή σημασία. Αφού το νόημα που έχει ένα όνειρο συχνά είναι λιγότερο σαφές από τα μηνύματα που δεχόμαστε από τον Κύριο με άλλους τρόπους, θα ήταν καλό να ζητάς από τον Κύριο να επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύεις ότι είναι ένα αποκαλυπτικό όνειρο, ίσως δίνοντάς σου και μια προφητεία ή ένα εδάφιο από τη Βίβλο.

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production