The Family [ Home ] 
Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 2: Θεμελιώδεις Κανόνες
 

Από τη στιγμή που αποδέχεσαι την ιδέα ότι ο Θεός μπορεί να σου μιλήσει, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις τους βασικούς θεμελιώδεις κανόνες.

 1. Να έχεις μια προσωπική σχέση με τον Ιησού Χριστό

            Αν έχεις δεχτεί τον Ιησού σαν Σωτήρα σου, έχεις εκπληρώσει ήδη την πρώτη και πιο σημαντική προϋπόθεση. Όταν άνοιξες την καρδιά σου στον Ιησού, ξεκίνησες μια προσωπική σχέση μαζί Του όχι μόνο σαν Σωτήρα σου, αλλά και σαν φίλο σου, δάσκαλο και σύμβουλό σου.

            Αν δεν έχεις δεχτεί ακόμα τον Ιησού, μπορείς να το κάνεις αυτή τη στιγμή  λέγοντας μια απλή προσευχή όπως αυτή που ακολουθεί:

            Αγαπημένε μου Ιησού, πιστεύω ότι Εσύ είσαι ο Γιος του Θεού και ότι πέθανες για μένα. Χρειάζομαι την αγάπη Σου να  με εξαγνίσει από τα λάθη μου και τα σφάλματά μου. Ανοίγω τώρα την πόρτα της καρδιάς μου και ζητώ από Σένα, Σε παρακαλώ Ιησού να έρθεις στη ζωή μου και να μου δώσεις το δώρο Σου που είναι η αιώνια ζωή. Αμήν.

2.  Γέμισε με το Άγιο Πνεύμα

            Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του λίγο πριν σταυρωθεί, ότι αφού θα έφευγε, θα έστελνε το Άγιο Πνεύμα Του, το Πνεύμα της Αλήθειας, να τους διδάξει το κάθε τι και να τους καθοδηγήσει σε όλη την αλήθεια. *[Ιωάννου 16:7,13-14.]

            Όλοι, όσοι δέχονται τον Ιησού σαν Σωτήρα τους, δέχονται και ένα μέτρο του Αγίου Πνεύματος. Όμως το να γεμίσεις και να  ξεχειλίσεις  με το Άγιο Πνεύμα — αυτό που η Βίβλος ονομάζει "βάπτισμα" του Αγίου Πνεύματος *[Μάρκου 1:7,8.] — είναι συνήθως μια ξεχωριστή εμπειρία που συμβαίνει αργότερα.

            Αν δεν έχεις γεμίσει ήδη με το Άγιο Πνεύμα, μπορείς να το κάνεις. Το κάνεις με τον ίδιο τρόπο που δέχτηκες τη Σωτηρία, κάνοντας απλά μια προσευχή και ζητώντας το από το Θεό. "Αν εσείς που είστε κακοί ξέρετε πώς να δίνετε καλά δώρα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Ουράνιος Πατέρας σας θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σ' αυτούς που Του το ζητάνε! *[Λουκά 11:13.]

3. Προσευχήσου για το χάρισμα

            Τη στιγμή που κάποιος δέχεται το Άγιο Πνεύμα, συχνά δέχεται και το χάρισμα της προφητείας — την ικανότητα να ακούει τους Λόγους του Θεού απευθείας — ή ένα ή και περισσότερα από τα άλλα χαρίσματα του Πνεύματος, όπως το να μιλάει με άλλες  γλώσσες ή το χάρισμα της θεραπείας, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνεται ούτε το καταλαβαίνει ακόμα.*[Α΄ Κορινθίους 12.] Το Άγιο Πνεύμα μας δίνει το χάρισμα της προφητείας και μερικές φορές μας το δίνει τη στιγμή που προσευχόμαστε για το Άγιο Πνεύμα, άλλες όμως φορές δεν το λαμβάνουμε αμέσως και πρέπει να ζητήσουμε ειδικά γι’ αυτό. Έτσι αν δεν έχεις δεχτεί το χάρισμα της προφητείας όταν προσευχήθηκες για το Άγιο Πνεύμα, ή αν δεν είσαι σίγουρος, τότε θα πρέπει να προσευχηθείς και να ζητήσεις, ειδικά από τον Κύριο, το χάρισμα της προφητείας. Ο Ιησούς υποσχέθηκε πως  “Οτιδήποτε ζητάτε, όταν προσεύχεστε, πιστεύετε ότι το λαμβάνετε και θα το λάβετε.” *[Μάρκου 11:24] Ο Θεός είναι περισσότερο από πρόθυμος να σας δώσει όποια χαρίσματα του Πνεύματος Τού ζητάτε, συμπεριλαμβάνοντας και το χάρισμα να ακούτε τη φωνή Του απευθείας.

 4. Μίλησε στον Ιησού

            Η προσευχή δεν είναι τόσο περίπλοκη ή τυπολατρική όπως νομίζουν πολλοί άνθρωποι. Ο σκοπός της δεν ήταν να είναι μια θρησκευτική ιεροτελεστία, αλλά μια ζωντανή σχέση. Ο Ιησούς θέλει να σου μιλάει  ανοιχτά και ελεύθερα, όπως και  ένας καλός φίλος ή σύντροφος, όμως ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης. Ίσως να σου φανεί κάπως παράξενα στην αρχή, αν δεν είσαι συνηθισμένος να Του μιλάς προσωπικά, αλλά γίνεται πιο εύκολο αφού αρχίσεις να το κάνεις τακτικά.

            Μπορεί να έχεις δυσκολία να προσευχηθείς, επειδή αισθάνεσαι ότι τα πράγματα που έχεις να πεις στον Ιησού δε θα γίνουν αποδεκτά από Αυτόν ή ότι δεν θα τα καταλάβει. Όμως να θυμάσαι πώς η Βίβλος αναφέρει ότι όταν ο Ιησούς έζησε πάνω στη Γη, μπήκε σε πειρασμούς και δοκιμάστηκε σε όλα ακριβώς τα πράγματα, όπως κι εμείς. *[Εβραίους 4:15.] Γι’ αυτό μπορείς να είσαι βέβαιος ότι έχει ακούσει κι έχει δει τα πάντα! Σε καταλαβαίνει και σε αγαπάει, όσο κανείς άλλος.  Θέλει από εσένα να Του πεις τις πιο βαθιές σου σκέψεις, τα πιο εσώτερά σου συναισθήματα, τα κρυφά σου όνειρα και τους πόθους.  

5. Στον Ιησού ή στο Θεό;

            Ένα ερώτημα που θα μπορούσε να έρθει στο νου σου όταν προσεύχεσαι ή προσπαθείς να ακούσεις από τον Ουρανό είναι, αν θα πρέπει να προσεύχεσαι στο Θεό, ή στον Ιησού, ή και στους δύο; Υπάρχει κάποια διαφορά; Στη Βίβλο, ο Ιησούς είπε “Εγώ και ο Πατέρας μου είμαστε Ένα,” *[Ιωάννη 10:30.] όμως την ίδια στιγμή υπάρχει και Πατέρας και Υιός.  Αυτό είναι ένα από τα μυστήρια του πνεύματος που δεν μπορούμε να το  συλλάβουμε ή να το κατανοήσουμε πλήρως με τα θνητά μυαλά μας. Όμως μια και είναι Ένα στο πνεύμα, μπορείς να μιλήσεις σε οποιονδήποτε από Αυτούς και είναι σίγουρο ότι οι προσευχές σου θα εισακουστούν και θα απαντηθούν.

            Αφότου ο Ιησούς ήρθε στη Γη και έζησε σαν ένας από εμάς, είναι πιο κοντά σε μας κατά κάποιο τρόπο. Μας καταλαβαίνει καλύτερα, από τότε που απέκτησε την εμπειρία ενός κοινού θνητού πάνω στη Γη. Αναφερόμενη στον Ιησού η Βίβλος μας λέει, ότι “δεν έχουμε έναν αρχιερέα που δεν μπορεί να νιώσει τις αδυναμίες μας, αλλά μπήκε σε κάθε είδους πειρασμούς όπως κι εμείς, ωστόσο χωρίς να αμαρτήσει.” *[Εβραίους 4:15.] Έχει βρεθεί στη θέση μας.

            Η Βίβλος περιγράφει τον Ιησού σαν κάποιον ο οποίος μεσιτεύει για εμάς ενώπιον του Θεού: “Είναι ικανός να σώζει ολοκληρωτικά εκείνους που προσέρχονται στο Θεό δι’ Αυτού, εφόσον πάντα υπάρχει για να μεσιτεύει γι’ αυτούς.” *[ Εβραίους 7:25.] Αυτό που σημαίνει είναι, ότι εσύ μπορείς να μιλάς στο Θεό στο όνομα του Ιησού, ή μπορείς να μιλάς και απευθείας στον Ιησού. Μπορείς επίσης να ακούς κι από τους δύο σε προφητεία, αν και η πείρα  έχει δείξει ότι είναι γενικά πιο αποδεκτό για εκείνους που έχουν το χάρισμα της προφητείας να ακούνε από τον Ιησού μάλλον παρά από το Θεό, τον Πατέρα.

6. Διάβαζε το Λόγο του Θεού

            Για να μπορέσεις να εφαρμόσεις σωστά τα λόγια, που σου λέει ο Ιησούς προσωπικά μέσω της προφητείας, χρειάζεσαι μια κάποια κατανόηση του ήδη καταγραμμένου Λόγου του Θεού. Η Βίβλος είναι το θεμέλιό σου.

7. Να έχεις πίστη

            Αυτό μπορεί να φαίνεται κάπως πιο αόριστο ή δύσκολο από τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο δύσκολο. Τι είναι η πίστη; Η Βίβλος μας λέει ότι η πίστη είναι η εμπιστοσύνη και η βεβαιότητα που έχουμε ότι, κάτι που θέλουμε, πρόκειται να γίνει. Είναι η σιγουριά ότι, αυτό που ελπίζουμε, μας περιμένει, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να το δούμε αυτήν τη στιγμή. *[ Εβραίους 11:1.] Είναι το να πιστεύεις στο Θεό και στη δύναμή Του, ακόμη κι αν δεν μπορείς να τα δεις στην πραγματικότητα.

            Πώς αποκτάς πίστη; Απλά: Η πίστη έρχεται με το διάβασμα του Λόγου του Θεού. *[Ρωμαίους 10:17.] Καθώς διαβάζεις για όλες τις φορές που ο Θεός μίλησε στα παιδιά Του, στο παρελθόν, και καθώς εξοικειώνεσαι με τις πάμπολλες υποσχέσεις Του, ότι θα σου μιλήσει απευθείας, αυτό ενισχύει την πίστη σου στο ότι μπορείς να ακούσεις από τον Ουρανό. Στην πραγματικότητα, θα ενισχύσει την πίστη σου για οτιδήποτε θέλει να κάνεις ο Θεός.

8. Ζήτησε!

            Αυτό ίσως φαίνεται αρκετά προφανές, όμως για να δεχτείς κάτι σε προφητεία από τον Κύριο, πρέπει πρώτα να Του ζητήσεις να σου μιλήσει. Το να γνωρίζεις ότι μπορεί να σου μιλήσει προσωπικά, θα πρέπει να αυξάνει την πίστη σου για το ότι, όταν Του ζητήσεις να το κάνει, θα λάβεις την απάντησή Του δυνατά και καθαρά.  Έχει υποσχεθεί, “Κάλεσέ Με και θα σου δείξω μεγάλα και φοβερά πράγματα που δεν τα γνωρίζεις.” *[Ιερεμίας 33:3.]  Γι’ αυτό κάλεσέ Τον και πάρε την απάντησή Του!

9. Να είσαι ταπεινός

            Η συμπεριφορά σου — η νοοτροπία σου, η στάση της καρδιάς σου, τα κίνητρά σου — παίζουν ρόλο στο να καθορίσουν το πόσο καθαρά θα μπορέσεις να ακούσεις από τον Ουρανό. Μια από τις προϋποθέσεις του Κυρίου, για να μπορέσεις να πάρεις τα Λόγια Του, είναι να παρουσιαστείς μπροστά Του με ταπεινότητα. Χρειάζεται να έχεις την επίγνωση ότι ο εαυτός σου είναι αδύναμος, ότι εσύ δεν έχεις τις απαντήσεις και γι’ αυτό χρειάζεσαι Αυτόν. Η Βίβλος λέει, “Έχουμε αυτό το θησαυρό σε γήινα σκεύη” — ταπεινά πήλινα αγγεία — “ώστε η μεγαλειότητα της δύναμης να είναι από το Θεό και όχι από εμάς.” *[Β΄ Κορινθίους 4:7.] Πρέπει να είσαι πρόθυμος να σκεφτείς ότι ο εαυτός σου δεν ξέρει και πάρα πολλά και είσαι σαν ένα άδειο δοχείο που περιμένει να γεμίσει.  Και αφού σου μιλήσει, πρέπει να θυμηθείς να Του δώσεις όλη την αναγνώριση και όλο τον έπαινο.  Είναι η δική Του δύναμη, το δικό Του χάρισμα και όχι το δικό σου.

10. Ζήτησε από το Θεό να υπερνικήσει ή να παραμερίσει τη δική σου θέληση και τις σκέψεις ενώ ακούς από Αυτόν.

            Για να δεχτείς μηνύματα από το Θεό, πρέπει να είσαι δεκτικός. Χρειάζεται να έχεις ανοιχτό το νου και την καρδιά σου. Χρειάζεται να είσαι έτοιμος να δεχτείς οτιδήποτε σου δώσει, ακόμη κι αν δεν είναι αυτό που περιμένεις, ή δεν είναι εντελώς της αρεσκείας σου, ούτε το κατανοείς πλήρως.

            Αν Του ζητάς απάντηση σε κάποιο πρόβλημα, αλλά ήδη έχεις μια ορισμένη γνώμη ή ξέρεις αυτό που θέλεις, ο Θεός μπορεί και πάλι να περάσει το μήνυμά Του σε σένα ξεκάθαρα, αν είσαι πρόθυμος να βάλεις στην άκρη τις δικές σου επιθυμίες, για να μπορέσεις να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις προσωπική γνώμη και επιθυμίες, όμως πρέπει να ζητήσεις  από τον Κύριο να τις παρακάμψει προσωρινά και να πάρει από το μυαλό σου οποιεσδήποτε  προκατειλημμένες ιδέες, για να μπορέσεις ν’ ακούσεις τη δική Του γνώμη και να ανακαλύψεις τι θέλει Αυτός να κάνεις.

            Εφόσον έχεις ζητήσει από τον Κύριο να το κάνει αυτό, μπορείς μετά να έχεις την πίστη, ότι αυτό που λαμβάνεις είναι από Αυτόν. Αν αυτό υποστηρίζει την προηγούμενη τοποθέτησή σου, θα πάρεις κουράγιο από το γεγονός, ότι ήσουν στο σωστό δρόμο και μπορείς να συνεχίσεις με τις ευλογίες Του. Αν διαφέρει,  σύντομα θα ανακαλύψεις ότι η σοφία Του για το θέμα που σε απασχολεί είναι απείρως ανώτερη από τη δική σου. Η ιδέα σου μπορεί να ήταν καλή, όμως το θέλημά Του θα αποδειχτεί καλύτερο.

            Προσευχήσου για το χάρισμα της προφητείας! Και στην Παλιά και στην Καινή Διαθήκη, ο Θεός πάντα μιλούσε, για να καθοδηγήσει, να κατευθύνει, να παρηγορήσει, να ενθαρρύνει και να διορθώσει τα παιδιά Του. Μπορείς κι εσύ, επίσης να ακούς τη φωνή Του κάθε μέρα! Ο απόστολος Παύλος είπε, “Θέλω όλοι σας να προφητεύετε” (Α΄ Κορινθίους 14:5).—Ντ.Μπ.Μπ.

             “Να αναζωπυρώνεις το χάρισμα του Θεού που είναι μέσα σου " (Β΄Τιμόθεου 1:6). “Μην παραμελείς το χάρισμα που είναι μέσα σου” (Α΄Τιμόθεου 4:14). Πρέπει να εξασκείς το χάρισμά σου, πρέπει να το χρησιμοποιείς. Όπως και σε κάθε άσκηση, απαιτείται προσπάθεια από μέρους σου. Σου κοστίζει κάτι, όμως πάντα αξίζει τον κόπο!—Ντ.Μπ.Μπ.

             Γνωρίζουμε τι είναι αληθινό ή ψεύτικο από τα κριτήρια του Λόγου του Θεού. Ο [γραπτός] Λόγος είναι το θεμέλιό μας, ο οδηγός μας, το κριτήριό μας και η ράβδος μέτρησης, με την οποία συγκρίνουμε τα πάντα, ακόμα και τα λόγια που μας δίνει ο Θεός  σήμερα [μέσω της προφητείας]. Είναι το Γραφείο Μέτρων και Σταθμών με το οποίο ελέγχουμε κάθε αλήθεια και κάθε λάθος!—Ντ.Μπ.Μπ.

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production