The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 7: Πώς να Δεις Αποτελέσματα

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που πρέπει να ακολουθήσεις ή μια μαγική συνταγή για την προσευχή, υπάρχουν όμως δώδεκα βήματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσουν τις προσευχές σου να επιτελέσουν αυτά που θέλεις να κάνουν:

1. Να δοξάζεις τον Κύριο, και να είσαι γεμάτος ευγνωμοσύνη

Η δοξολογία ευχαριστεί τον Κύριο. Σε ωθεί μέσα στην παρουσία Του. «Εισέλθετε στις πύλες Του με δοξολογίες και στις αυλές Του με ύμνους.»1 «Με ευχαριστίες ας γίνονται γνωστά τα ζητήματά σας προς το Θεό με την προσευχή.»2

Πριν αρχίσεις να αναφέρεις όσα θα ήθελες να κάνει ο Θεός, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να Τον δοξολογήσεις και να Τον ευχαριστήσεις για όσα ήδη έχει κάνει για σένα. Αν δεν Τον ευχαριστήσεις για τις ευλογίες που σου έχει δώσει ήδη, δεν θα αισθάνεται και πολύ πρόθυμος να απαντήσει στις προσευχές σου και να σου δώσει κάτι άλλο που χρειάζεσαι.

Βέβαια θα υπάρξουν και φορές, που δεν θα έχεις και τόση διάθεση για να δοξολογήσεις ή να ευχαριστήσεις το Θεό — για παράδειγμα όταν αισθάνεσαι άρρωστος ή όταν πονάς, ή είσαι αποκαρδιωμένος και αποθαρρυμένος, — όμως είναι αυτές τις φορές που είναι πολύ σημαντικό να παραμείνεις θετικός και να Τον δοξολογήσεις όπως και να ‘χει. Πάντα θα υπάρχουν μερικά πράγματα για να ευχαριστήσεις το Θεό. Ευχαρίστησέ Τον για όλα τα καλά που έχει στείλει στη ζωή σου. Ευχαρίστησέ Τον για όλες τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες που δεν έχεις. Καθώς σκέπτεσαι τα καλά πράγματα και τα εκφράζεις με λόγια, οι δοξολογίες σου θα ανεβάσουν το πνεύμα σου όσο τίποτε άλλο. Με τη βοήθεια του Κυρίου, καθώς Τον δοξάζεις σύντομα θα ξεπεράσεις τα προβλήματα και τις δυσκολίες σου.

2. Ξεκίνα με καθαρή καρδιά

Πριν μπορέσεις να έχεις την πίστη ότι ο Κύριος θα απαντήσει στις προσευχές σου, θα πρέπει να είσαι βέβαιος ότι όλα πάνε καλά ανάμεσα σε σένα και στον Κύριο. «Αν η καρδιά μας μας καταδικάζει, ο Θεός είναι μεγαλύτερος από την καρδιά μας, και γνωρίζει τα πάντα. Αν η καρδιά μας δεν μας καταδικάζει, έχουμε εμπιστοσύνη προς το Θεό. Και οτιδήποτε ζητάμε από Αυτόν το παίρνουμε, επειδή τηρούμε τις εντολές Του και κάνουμε τα πράγματα που είναι αρεστά σ’ Αυτόν.»3

Αν αισθάνεσαι ανάξιος να λάβεις τις ευλογίες του Κυρίου — αν η καρδιά σου σε καταδικάζει — συνήθως αυτό σημαίνει ένα από τα εξής δύο πράγματα: είτε αισθάνεσαι ένοχος για κάποιο λάθος που έκανες, ή μπορεί ενώ δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος στην πραγματικότητα, ο Διάβολος να σου λέει ότι έκανες. Βεβαίως ο πιο σίγουρος τρόπος για να εμποδίσεις τις προσευχές σου να εισακουστούν, είναι να μην τις κάνεις καθόλου, γι’ αυτό και ο Διάβολος προσπαθεί να σε πείσει ότι είσαι πάρα πολύ κακός για να προσεγγίσεις τον Κύριο ή να προσμένεις τη βοήθειά Του. Γι’ αυτό δεν μπορείς να βασίζεις τις προσευχές σου ή τη σχέση σου με τον Κύριο πάνω στο πώς αισθάνεσαι. Πρέπει να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα, και αυτό το κάνεις με το να ζητήσεις ειλικρινά από τον Κύριο να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα όπως τα βλέπει Αυτός.

Αν έχεις κάνει κάποιο λάθος, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να επανορθώσεις τα πράγματα είναι να παραδεχτείς την ενοχή σου, να ζητήσεις από τον Κύριο να σε συγχωρήσει, και να δώσεις το λόγο σου ότι θα προσπαθήσεις να επανορθώσεις το ζήτημα ή ότι θα συμφιλιωθείς με οποιουσδήποτε άλλους που έχουν σχέση με την υπόθεση. Μόλις το κάνεις αυτό, ο Κύριος θα σε συγχωρέσει αμέσως, θα εισακούσει και θα απαντήσει στις προσευχές σου.4

Αν συνεχίζεις να νοιώθεις αισθήματα ενοχής και αναξιότητας ενώ ο Κύριος σε συγχώρεσε ήδη, τότε είναι σίγουρο πως είναι ο Διάβολος που σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Αντί να τον ακούς, καλύτερα «να πλησιάσεις με θάρρος στο θρόνο της χάρης για να λάβεις έλεος και να βρεις χάρη για βοήθεια σε καιρό ανάγκης.»5 Καθώς αντιστέκεσαι στον Διάβολο και αγνοείς τα ψέματα του, αυτά αρχίζουν να σβήνουν. Άρχισε να προσεύχεσαι και ο Κύριος θα πάρει μακριά ό,τι βαραίνει την καρδιά σου.

3. Προσευχήσου να γίνει το θέλημα του Θεού

Όταν εσύ κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να ευχαριστήσεις τον Κύριο, τότε είναι και δική Του ευχαρίστηση να σου δίνει τις επιθυμίες της καρδιάς σου. «Να ευφραίνεσαι με τον Κύριο, και Αυτός θα σου δώσει τις επιθυμίες της καρδιάς σου»6 Σαν ένας στοργικός πατέρας, είναι χαρά Του να σου δίνει αυτά που χρειάζεσαι, εφόσον είναι καλά για σένα και δεν βλάπτουν άλλους.

Σκέψου πρώτα ποια είναι εκείνα που ευχαριστούν τον Κύριο και Τον κάνουν ευτυχισμένο, και κάνε τα αυτά προσευχή σου. Όταν το θέλημά σου και το θέλημά Του είναι σε συμφωνία, τότε μπορείς «να ζητάς αυτά που θέλεις, και θα γίνονται σε σένα.»7

4. Βάλε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου

Η προσευχή παρέχει στον Χριστιανό θαυμάσια προσωπικά οφέλη, όμως είναι συγχρόνως και μια μεγάλη ευθύνη. Ο Θεός προσμένει από μας να προσευχόμαστε όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους.

Οι προσευχές σου μπορούν να βοηθήσουν να γίνει μια αλλαγή στις ζωές των άλλων, ακόμα κι όταν αυτοί είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Οι προσευχές σου προσεγγίζουν και διασώζουν, μπορούν να παρηγορήσουν, μπορούν να αγαπήσουν, μπορούν να θεραπεύσουν, μπορούν να διορθώσουν, μπορούν να φέρουν χαρά και ευτυχία, μπορούν να γκρεμίσουν φραγμούς, μπορούν να υπερνικήσουν οποιοδήποτε εμπόδιο, μπορούν να αντλήσουν ενέργεια από τα άπειρα αποθέματα του Θεού. Οι προσευχές σου μπορούν να κινήσουν το χέρι του Θεού για να βοηθήσει τις ζωές και τις καρδιές των άλλων.

Αρέσει πολύ στον Κύριο να απαντάει στις ανιδιοτελείς προσευχές! — Και όταν δει ότι βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου, είναι πολύ πιθανό ότι θα σε γεμίσει με τόσες πιο πολλές προσωπικές ευλογίες από όσες θα μπορούσες να ζητήσεις.

5. Να είσαι σαφής

Ο Ιησούς μάς θέλει να είμαστε σαφείς στα αιτήματά μας. Μας ρωτάει, «Τι θέλεις να κάνω Εγώ για σένα;»8 Οι σαφείς προσευχές παίρνουν σαφείς απαντήσεις. Οι αόριστες, άσκοπες προσευχές συνήθως υποδηλώνουν ένα από τα εξής τρία πράγματα: Είτε δεν ενδιαφέρεσαι και πάρα πολύ, είτε δεν ξέρεις πραγματικά τι θέλεις απ’ Αυτόν να κάνει, ή δεν έχεις την πίστη ότι μπορεί να το κάνει. Γι’ αυτό να είσαι τόσο σαφής και οριστικός όσο θα ήσουν αν υπέγραφες μια επιταγή για εξόφληση από έναν λογαριασμό στην Τράπεζα του Ουρανού. Συμπλήρωσέ την με το ακριβές ποσό που θέλεις, κάνε την πληρωτέα στον εαυτό σου ή σε κάποιον άλλον που την χρειάζεται, βάλε την ημερομηνία, υπόγραψέ την — και είναι δική σου!

6. Να βάζεις όλη σου την καρδιά

Μερικές φορές ίσως να αναρωτιέσαι γιατί χρειάζεται να προσευχηθείς, αφού ο Θεός — που είναι παντογνώστης — γνωρίζει από πριν αυτά που χρειάζεσαι. Γιατί να σπαταλήσεις τόση ώρα ζητώντας κάτι, αφού Αυτός γνωρίζει εκ των προτέρων αυτό που πρόκειται να Του ζητήσεις; Το ότι ο Θεός γνωρίζει αυτά που χρειάζεσαι πριν καν Του τα ζητήσεις είναι αλήθεια,11 όμως και πάλι περιμένει από σένα να προσευχηθείς. Κάνοντας το δείχνεις ότι εξαρτάσαι από Αυτόν, ότι Τον χρειάζεσαι. Είναι μια θετική διακήρυξη της πίστης σου ότι Αυτός μπορεί να απαντήσει στις προσευχές σου και αυτό Τον ευχαριστεί.

Αν η συμπεριφορά σου είναι νωχελική και σκέφτεσαι ότι ο Κύριος θα απαντήσει στις προσευχές σου άσχετα με το πόσο πολύ ή λίγο χρόνο αφιερώνεις σ’ αυτές, ή ότι Αυτός απλά θα κάνει τα πάντα για σένα χωρίς εσύ ποτέ να Του το ζητήσεις, πιθανόν να απογοητευτείς από τις απαντήσεις Του — ή με τον τρόπο που δεν σου απαντάει. Ο Ησαΐας, ένας από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, μια φορά συμπέρανε σωστά, ότι άσχημα πράγματα είχαν συμβεί στο Ισραήλ επειδή οι άνθρωποι δεν προσεύχονταν στο Θεό να μεσολαβήσει για χάρη τους: «Δεν υπάρχει κανένας που να επικαλείται το όνομά Σου, που να εγείρεται για να πιαστεί από Σένα.»12

Ο Θεός θέλει να δείξεις ενδιαφέρον και να προσευχηθείς για τα πράγματα. — Και για τις σοβαρές υποθέσεις, προσμένει από σένα σοβαρότητα όταν ζητάς τη βοήθειά Του. Αν θα ενδιαφερθείς εσύ θα ενδιαφερθεί και ο Θεός! «Θα Με αναζητήσετε και θα Με βρείτε, όταν Με αναζητήσετε με όλη την καρδιά σας.»13

7. Να εξασκείς την πίστη σου

Τι είναι πίστη; Είναι το να εμπιστεύεσαι το Θεό για το Λόγο Του. Είναι το να πιστεύεις ότι αυτό που έχει υποσχεθεί, θα το κάνει. Όταν έχεις την πίστη, δεν έχει σημασία αν τα επιχειρήματα ή η λογική δείχνουν προς κάποια κατεύθυνση. Απλά το γνωρίζεις ότι κάτι θα γίνει επειδή ο Θεός το υποσχέθηκε, είτε το κατανοείς με το νου σου είτε όχι.

Όσο περισσότερη πίστη έχεις στην ικανότητα του Κυρίου να απαντήσει, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι απαντήσεις στις προσευχές σου. Τα παρακάτω δύο ζωηρά παραδείγματα περιγράφουν αυτό το σημείο αρκετά καλά: Όταν δύο τυφλοί αναζητούσαν τον Ιησού για να αποκαταστήσει την όρασή τους, Αυτός τους ρώτησε αν πίστευαν ότι ήταν ικανός να το κάνει. Όταν αυτοί απάντησαν θετικά, τους είπε ότι θα γινόταν σ’ αυτούς «σύμφωνα με την πίστη τους» — και στη συνέχεια τους θεράπευσε!14 Όμως κάποια άλλη φορά διαβάζουμε πως σε μια πόλη δεν έκανε πολλά θαύματα λόγω της απιστίας των ανθρώπων.15 Έτσι είναι αρκετά σαφές πως το μέτρο της πίστης σου καθορίζει το μέτρο της απάντησης του Θεού.

Πώς δυναμώνεις τους μυς της πίστης; Τους τρέφεις με το Λόγο του Θεού,16 και τους εξασκείς καθημερινά μέσω της προσευχής. Αν αμελήσεις να τους θρέψεις θα μαραζώσουν, αν δεν τους εξασκείς, θα γίνουν πλαδαροί.

8. Να προσεύχεσαι στο όνομα του Ιησού

Ο Ιησούς μας λέει, «Ό,τι κι αν ζητήσετε στο όνομά Μου, θα το κάνω.»17 Επίσης μας λέει, «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια, και η ζωή. Κανένας δεν έρχεται προς τον Πατέρα εκτός μέσα από Μένα.»18 Αυτό το δεύτερο εδάφιο αναφέρεται κυρίως στη σωτηρία, όμως είναι το ίδιο αληθινό και για την προσευχή. Όταν ο Ιησούς ήρθε στη Γη να πεθάνει για τις αμαρτίες μας έγινε ο Μεσάζοντάς μας προς τον Θεό, τον Πατέρα. Η Βίβλος μας λέει, ότι «Υπάρχει ένας Θεός και ένας Μεσάζων ανάμεσα στο Θεό και στους ανθρώπους, ο Θεάνθρωπος Χριστός Ιησούς.»19 Απεύθυνε τα αιτήματά σου προς τον Ιησού, και θα λάβεις θαυμάσιες απαντήσεις στις προσευχές σου!

9. Διεκδίκησε την εκπλήρωση του Λόγου του Θεού

Ο Θεός έχει μια αποθήκη γεμάτη με απαράμιλλους θησαυρούς και άπειρα πλούτη, οτιδήποτε θα μπορούσες ποτέ να ζητήσεις ή να χρειαστείς ή να φανταστείς — και όλα αυτά τα έχει υποσχεθεί για σένα μέσα στο Λόγο Του. Καθώς εξηγούν οι Γραφές, «δωρίθηκαν σε μας οι πιο μεγάλες και πολύτιμες υποσχέσεις ώστε με αυτές να γίνετε μέτοχοι της θεϊκής φύσης.»20 Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αξιώσεις την εκπλήρωσή τους.

Ο Λόγος του Θεού είναι σαν ένα συμβόλαιο στο οποίο έχει δεσμευτεί ο Ίδιος. Το πρώτο βήμα είναι να εξοικειωθείς με τους όρους του συμβολαίου. Αυτό το κάνεις με το να διαβάζεις τον Λόγο Του. Κατόπιν, όταν προσεύχεσαι, θέλει από σένα να Του υπενθυμίσεις αυτούς τους όρους. Όταν εσύ Του υπενθυμίζεις τους όρους Του, δείχνει πως έχεις πίστη σε ότι έχει πει, και ότι πιστεύεις πως μπορεί να κάνει ό,τι ζητήσεις.

Βέβαια, το συμβόλαιο έχει επίσης και όρους που εσύ πρέπει να εκπληρώσεις. Πολλές από τις υποσχέσεις του Θεού συνοδεύονται από προϋποθέσεις. «Οτιδήποτε ζητάμε το παίρνουμε από Αυτόν, επειδή τηρούμε τις εντολές Του και κάνουμε εκείνα τα πράγματα που είναι αρεστά στα μάτια Του.»21 Για να μπορέσεις να διεκδικήσεις την υπόσχεση του «οτιδήποτε ζητάμε,» πρέπει πρώτα να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να τηρείς τις εντολές Του και να Τον ευχαριστείς. Όταν εσύ κάνεις το δικός σου μέρος της συμφωνίας, τότε μπορείς να διεκδικήσεις δυναμικά όλα όσα είναι δικαιωματικά δικά σου, σύμφωνα με το Λόγο Του.

Για τρεις-τέσσερις εβδομάδες περίπου, η κόρη μας, η Άντζελα, παραπονιόταν ότι την πονούσαν τα μάτια της. Επίσης είχε δυσκολία στο να εστιάζει τα μάτια της πάνω στις λέξεις που διάβαζε. Την πήγαμε σε δύο οφθαλμίατρους, όμως και οι δυο είπαν ότι τα μάτια της ήταν εντάξει.

Τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, ο πόνος συνεχίστηκε και της ήταν ακόμη πιο δύσκολο να εστιάσει τα μάτια της. Συμβουλευτήκαμε έναν τρίτο γιατρό και αυτός πρότεινε να την πάμε σ’ ένα νοσοκομείο να κάνουμε πιο ειδικές εξετάσεις.

Στο νοσοκομείο, η διάγνωση δεν ήταν και τόσο καλή. «Το πρόβλημα της Άντζελας θα μπορούσε να είναι είτε μια βλάβη σ’ έναν από του βολβούς ή στον εγκέφαλο,» είπε η οφθαλμίατρος. Αν αυτό ήταν όντως το πρόβλημα, μας είπε, ήταν μάλλον πολύ αργά για κάποια θεραπεία. Την ώρα που αυτή έκανε μια εξέταση του οπτικού νεύρου για να διαπιστώσει περισσότερα, εμείς προσευχόμασταν για το καλύτερο.

Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η γιατρός μας εξήγησε ότι το πρόβλημα της Άντζελας επιδεινωνόταν ασυνήθιστα γρήγορα. Τα μάτια της Άντζελας μετά δυσκολίας μπορούσαν να διακρίνουν αμυδρά ακόμα και το πιο δυνατό φως. Η γιατρός υποψιαζόταν ότι υπήρχε όγκος στον εγκέφαλο. Η κατάσταση ήταν επείγουσα!

Εκείνη τη νύχτα, προσευχηθήκαμε απεγνωσμένα για τη θεραπεία της Άντζελας και της διάβασα από το Λόγο του Θεού για την πίστη και τη θεραπεία. Καθώς δεν μπορούσε να δει έστω και μια από τις λέξεις της Βίβλου που τόσο αγαπούσε, νοιώσαμε πως το εδάφιο Ψαλμός 119:18 θα ήταν το κατάλληλο για να το διεκδικήσουμε: «Άνοιξε τα μάτια μου και θα βλέπω τα θαυμάσια από το νόμο Σου.» Έπειτα βασίσαμε την πίστη μας πάνω στον Λόγο και ότι ο Κύριος είχε ακούσει τις προσευχές μας και θα την θεράπευε.

10. Μην αμφιβάλλεις

Η δουλειά του Διαβόλου είναι να προσπαθεί να σε κάνει να αμφιβάλλεις το Λόγο του Θεού. Αν μπορέσει να μας πείσει ότι οι υποσχέσεις του Θεού δεν έχουν βάση και δεν μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτές, τότε με την μια μπόρεσε να αφαιρέσει τη δύναμη από τις προσευχές μας.

Ο Λόγος μας λέει να «ζητάμε με πίστη, χωρίς να αμφιβάλουμε καθόλου, επειδή αυτός που αμφιβάλει μοιάζει με κύμα της θάλασσας που κινείται από τους ανέμους και ταράζεται. Επειδή ας μη νομίζει εκείνος ο άνθρωπος ότι θα πάρει τίποτα από τον Κύριο.»24 Αρνήσου τις σκέψεις που έρχονται σε αντίθεση με το Λόγο. — Είναι σπόροι αμφιβολίας βαλμένοι από το Διάβολο.

11. Θεώρησέ το τετελεσμένο

Κάθε προσευχή που είναι σύμφωνη με το θέλημα του Θεού και σύμφωνα με αυτό που θέλει ο Θεός και που ξέρει ότι είναι το καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους,
— όσον αφορά το Θεό — εισακούεται πριν ακόμη καν τελειώσει.25 Ο Λόγος του Θεού δεν μπορεί να αποτύχει, κι έτσι κάθε φορά που εκπληρώνουμε τις απλές συνθήκες που περιγράφονται στο Λόγο Του, όπως αυτές που εξηγούνται σ’ αυτό το βιβλιαράκι, τότε οι απαντήσεις στις προσευχές μας παρέχονται αυτόματα. Μπορεί να μην απαντήσει με τον τρόπο που προσμένουμε εμείς από Αυτόν να απαντήσει, ή μπορεί να μην δούμε την απάντηση αμέσως, όμως ο Θεός έχει θέσει τους μηχανισμούς σε κίνηση ώστε να εκπληρωθεί στον καθορισμένο χρόνο Του, με την προϋπόθεση ότι είναι και το θέλημά Του. Γι’ αυτό, αφού παρουσιάσεις το αίτημά σου στον Κύριο, είναι καιρός να κάνεις αυτό που είναι γνωστό σαν η θέση της πίστης. Πρέπει να εμπιστευτείς πως η απάντηση είναι καθοδόν, και να πιστεύεις ότι αν εσύ εκπληρώσεις το δικό σου μέρος της συμφωνίας, Αυτός θα κάνει τα υπόλοιπα, ακόμη και αν μερικές φορές πάρει λίγο χρόνο. Θεώρησέ το τετελεσμένο!

12. Ευχαρίστησε το Θεό για την απάντηση

Αν πραγματικά πιστεύεις ότι ο Θεός σε έχει ακούσει και έχει απαντήσει στην προσευχή σου, δε θα περιμένεις μέχρι να δεις την απάντηση για να Τον ευχαριστήσεις γι’ αυτήν, αλλά θα Τον ευχαριστήσεις δια πίστεως. Όπως είναι σημαντικό να αρχίζεις τις προσευχές σου με δοξολογία και ευχαριστία, έτσι είναι το ίδιο σημαντικό να τις τελειώνεις με τον ίδιο τρόπο.

 

1. Ψαλμός 100:4
2. Φιλιππησίους 4:6
3. Α’ Ιωάννη 3:20–22
4. Ματθαίου 5:23–24,
    Ψαλμός 103:8–12
5. Εβραίους 4:16
6. Ψαλμός 37:4 7. Ιωάννη 15:7
8. Ματθαίου 20:32
11. Ματθαίου 6:8
12. Ησαΐας 64:7
13. Ιερεμίας 29:13
14. Ματθαίου 9:27–30
15. Ματθαίου 13:58
16. Ρωμαίους 10:17
17. Ιωάννη 14:13 18. Ιωάννη 14:6
19.Α΄ Τιμόθεο 2:5
    (Βλέπε επίσης Εβραίους 8:6.)
20. Β΄ Πέτρου 1:4
21. Α’ Ιωάννη 3:22
24. Ιακώβου 1:6–8
25. Ματθαίου 6:8Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production