The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 10: Τρόποι για να Προσεύχεσαι

Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να προσεύχεσαι από όσους πιθανόν έχεις φανταστεί ποτέ σου. Οι προσευχές μπορεί να είναι εκτενείς ή σύντομες, σιωπηλές ή φωναχτές ή τραγουδιστές. Μερικές προσευχές ούτε καν χρειάζονται λόγια.1 Μπορούν να είναι ευδιάθετες, αυθόρμητες προσφωνήσεις, ή καθαγιασμένες, επίσημες εκδηλώσεις ευλάβειας. Μπορούν να είναι αυτοσχέδιες ή προσεκτικά σχεδιασμένες, ή γραπτές. Μπορείς να τις γράψεις ο ίδιος, ή να τις πάρεις από τη Βίβλο (πολλές προσευχές υπάρχουν στο Βιβλίο των Ψαλμών) ή από ένα βιβλίο με λατρευτικά κείμενα. Μπορεί να είναι για σένα ή για τους άλλους. Μπορείς να τις κάνεις προσωπικά ή μαζί με άλλους. Μπορεί να είναι απλές παραδοχές της ανάγκης σου για την ευλογία του Κυρίου, καθώς κάνεις τις καθημερινές σου δουλειές ή μπορεί να είναι ειλικρινή αιτήματα για την καθοδήγησή Του, καθώς προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα με μια φαινομενικά αδύνατη κατάσταση. Μπορεί να είναι ευτυχισμένες δοξολογίες ευγνωμοσύνης, ή ένθερμες προσευχές μετάνοιας από μια ραγισμένη και συντριμμένη καρδιά. Μπορείς να τις κάνεις στα γόνατά σου ή όταν προχωράς. Οι τρόποι για να προσευχηθείς είναι τόσοι πολλοί και ποικίλοι όσο και οι ανάγκες σου. Στην συνέχεια μπορείς να μάθεις μερικούς από αυτούς:

Προσευχές δοξολογίας

Οι προσευχές δοξολογίας ωφελούν και τα δύο μέρη. Δεν είναι μόνο ότι ο Κύριος αγαπάει τη δοξολογία, αλλά καθώς εσύ Τον δοξολογείς για την καλοσύνη Του, τα πράγματα μπαίνουν στη σωστή τους διάσταση και για σένα επίσης. Όταν νοιώθεις φορτωμένος με προβλήματα και έγνοιες, δώσ’ τα όλα στον Ιησού,2 και μετά άρχισε να μετράς τις ευλογίες σου. Ευχαρίστησέ Τον για όλα όσα ήδη έχει κάνει για σένα, και δόξασέ Τον και ευχαρίστησέ Τον για το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι ήδη δικό σου δια πίστεως.

Αυτό έκανε και ο Βασιλιάς Δαβίδ στη Βίβλο. Αν σκέφτεσαι ότι εσύ έχεις προβλήματα, σκέψου τα δικά του! Πριν γίνει βασιλιάς, ο μέντορας του, ο Βασιλιάς Σαούλ τον ζήλευε και προσπάθησε να τον σκοτώσει αρκετές φορές. Όταν έγινε βασιλιάς, ο ίδιος του ο γιος σφετερίστηκε το θρόνο του και ο Δαβίδ έπρεπε να φύγει για μια άλλη χώρα γεμάτος περιφρόνηση και σκάνδαλα — χωρίς να αναφερθούμε στους ξένους εχθρούς του! Και μαζί με όλα αυτά, διέπραξε τόσες αμαρτίες και το γνώριζε! Αν και φαινόταν να έχει κάθε λόγο να είναι αποθαρρυμένος και να παραπονιέται, παρ’ όλα αυτά στους ψαλμούς του διατηρούσε πάντα μια θετική στάση — τουλάχιστον προς το τέλος. Παρ’ όλες του τις δυσκολίες, δόξαζε το Θεό επειδή ήξερε ότι ο Θεός θα τα φρόντιζε όλα στο τέλος, επειδή πάντα το είχε κάνει και επειδή Αυτός το είχε υποσχεθεί. Τον Δαβίδ, λόγω της πίστης του και της συμπεριφοράς του, που ήταν γεμάτη δοξολογία, ο Θεός τον αποκάλεσε άνθρωπο της καρδιάς Του.3

Ο καλύτερος καιρός βέβαια για να αποκτήσεις τη συνήθεια της προσευχής-δοξολογίας είναι πριν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, αντί να προσευχηθείς για τα παιδιά σου με ένα «σε παρακαλώ, Κύριε», θα μπορούσες να προσευχηθείς: «Ιησού, Σ’ ευχαριστώ για τα θαυμάσια παιδιά που μου έχεις δώσει. Σ’ ευχαριστώ που τα φροντίζεις σήμερα. Σ’ ευχαριστώ που τα προστατεύεις και που τα βοηθάς να τα πάνε καλά με τα μαθήματά τους. Σ’ ευχαριστώ για τον ποιοτικό χρόνο που πρόκειται να περάσουμε μαζί απόψε. …»

Ομαδική προσευχή

Οι περισσότερες προσευχές είναι προσωπικές, και δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτές. Οι προσωπικές προσευχές έχουν τις δικές τους ανταμοιβές.4 Υπάρχουν άλλες φορές, ωστόσο, που αξίζει να προσεύχεσαι μαζί με άλλους. Ο Ιησούς υποσχέθηκε, «Αν δυο από σας συμφωνήσουν πάνω στη Γη για οτιδήποτε ζητήσουν, αυτό θα γίνει σ’ αυτούς από τον Πατέρα Μου στον Ουρανό. Επειδή όπου δυο ή τρεις είναι συγκεντρωμένοι για το όνομά Μου, εκεί είμαι κι Εγώ ανάμεσά τους.»5 Σε ορισμένες καταστάσεις, απλώς υπάρχει περισσότερη δύναμη στην ομαδική προσευχή.

Το να έχεις άλλους να προσεύχονται μαζί σου, όταν περνάς μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, μπορεί να σου δώσει παρηγοριά και να γίνει πηγή πνευματικής δύναμης. Μέρος της ευθύνης μας σαν Χριστιανοί είναι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον με τις προσευχές μας, γι’ αυτό μάθε να ωφελείσαι από τις προσευχές των άλλων και την ίδια στιγμή να είσαι κι εσύ πρόθυμος να προσεύχεσαι γι’ αυτούς, όταν το χρειάζονται.

Προσευχή τύπου συνομιλίας

Όταν προσεύχεστε για μια ιδιαίτερη κατάσταση μαζί με άλλους, δοκιμάστε να κάνετε μια “προσευχή τύπου συνομιλίας.” Το κάθε άτομο προσθέτει μια ή δυο προτάσεις από μια διαφορετική άποψη, ή διεκδικεί μια σχετική υπόσχεση από τη Βίβλο. Μπορείτε να την κάνετε είτε κυκλικά, ή να μιλάει όποιος προθυμοποιείται, καθώς μια διαφορετική άποψη του έρχεται στο νου. Είναι σαν να κάνεις μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με πολλά άτομα ή μια συνομιλία “chat” στο Ίντερνετ με τον Κύριο: Ακούς αυτά που προσεύχονται και οι άλλοι και ο Θεός τα ακούει όλα. Μ’ αυτό τον τρόπο το αίτημα της προσευχής καλύπτεται από πολλές πλευρές και όλοι έχουν μια ευκαιρία για να συμμετάσχουν. Αν το κάθε άτομο κρατήσει τη συμμετοχή του σύντομη και εντός θέματος — με μια ή δύο προτάσεις το πολύ — η προσευχή θα είναι γεμάτη ζωντάνια και θα έχει την πλήρη προσοχή όλων.

Προσευχή με εδάφια

Μόλις αναφέρεις στον Κύριο τι ακριβώς θέλεις από Αυτόν να κάνει, μπορεί να αισθάνεσαι την ανάγκη να συνεχίσεις να προσεύχεσαι, όμως δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεις τα ίδια λόγια ξανά και ξανά. Είναι μια τέλεια ευκαιρία να ενισχύσεις την προσευχή σου διεκδικώντας υποσχέσεις από Εδάφια της Βίβλου.

Ο Θεός έχει βάλει υποσχέσεις μέσα στο Λόγο Του. Όταν προσεύχεσαι, υπενθύμισέ Του αυτές τις υποσχέσεις. Αυτό δείχνει ότι έχεις πίστη σ’ Αυτόν πως θα τηρήσει το Λόγο Του. Είναι μια θετική εκδήλωση της πίστης σου και της γνώσης σου του Λόγου Του, που ευχαριστεί το Θεό.

Αν προσεύχεστε σαν μια ομάδα ατόμων μαζί, δοκιμάστε να διαβάσετε δυνατά, με τη σειρά, επιλεγμένα εδάφια από τη Βίβλο, στη θέση των ατομικών προσευχών. Ή θα μπορούσατε να εναλλάσσεστε με σύντομες προσευχές και εδάφια. Ή ένα άτομο μπορεί να διαβάζει κατάλληλα εδάφια από τη Βίβλο είτε πριν ή μετά τις προσευχές του άλλου. Ίσως να θέλεις να αγοράσεις ή να φτιάξεις το δικό σου «κουτάκι με υποσχέσεις» (υποσχέσεις από τη Βίβλο πάνω σε διάφορα θέματα που μπορεί να διεκδικήσει κάποιος με την προσευχή) γι’ αυτό το σκοπό.

Προσευχή σε «γλώσσες»

Το να μιλάς σε γλώσσες (η ικανότητα να μιλάς με μια ή περισσότερες άγνωστες γλώσσες) είναι ένα από τα εννέα «δώρα του Πνεύματος» που ο Απόστολος Παύλος περιγράφει στο Α’ Κορινθίους 12:8-10 και αναφέρεται
σ’ αυτό πάλι στο επόμενο κεφάλαιο σαν «τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων.»13 Μερικές φορές αυτές είναι γήινες γλώσσες — γλώσσες ανθρώπων — αλλά πολύ συχνά είναι και επουράνιες γλώσσες των αγγέλων.

Αν έχεις την πλήρωση του Αγίου Πνεύματος αλλά δεν έχεις δεχτεί ακόμα το χάρισμα των γλωσσών και θα το ήθελες, μπορείς να το έχεις απλώς με το να Του το ζητήσεις. Μετά εξάσκησέ το αμέσως. Απλώς ζήτησε από το Θεό να καθαρίσει το μυαλό σου και άρχισε να δοξάζεις τον Κύριο δυνατά και ασταμάτητα. Άφησε ελεύθερες τις σκέψεις σου και τη γλώσσα σου και άφησε το Άγιο Πνεύμα να πάρει τον έλεγχο και να μιλήσει μέσα από σένα. Μπορεί να ακούγονται σαν ασυναρτησίες ή σαν μπεμπεκίστικα σε σένα, ειδικά στην αρχή, όμως ο Κύριος γνωρίζει ακριβώς τι προσεύχεται το Πνεύμα για λογαριασμό σου.

Το να μιλάς σε γλώσσες είναι ένας υπέροχος τρόπος για να προσεύχεσαι και να δοξολογείς! Είναι κυρίως για δικό σου όφελος, για δική σου ενθάρρυνση, δική σου έμπνευση και δική σου εποικοδόμησή. Θα συναρπάσει το ίδιο σου το πνεύμα.

Απεγνωσμένη Προσευχή

Οι μικρές, απλές προσευχές στη διάρκεια της ημέρας είναι καλές και αναγκαίες, και ο Κύριος τις ακούει και τις απαντάει ανάλογα. Όμως όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με κάποια κρίσιμη κατάσταση ή πρέπει να πάρεις μια σημαντική απόφαση, χρειάζεσαι κάτι περισσότερο. Όλες οι προσευχές θα πρέπει να είναι ειλικρινείς, βέβαια, αλλά όλες οι προσευχές δεν έχουν το ίδιο επίπεδο έντασης και θέρμης, επειδή μερικές καταστάσεις είναι πιο σοβαρές απ’ ότι άλλες. Μερικές φορές πρέπει να κλάψεις προς το Θεό γεμάτος απόγνωση, με όλη σου την καρδιά.

Η απεγνωσμένη προσευχή που είναι γεμάτη πίστη μπορεί να μεταβάλει θαυματουργά ακόμα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[TOP] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production