The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 5: Βασικές Οδηγίες Λειτουργίας

Όταν αγοράζεις ένα καινούργιο ηλεκτρικό εργαλείο ή μια οικιακή συσκευή, συνήθως αυτά συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης και ασφάλειας. Με την πρώτη ματιά η νέα σου συσκευή μπορεί να φαίνεται σχετικά εύκολη στη λειτουργία της, όμως όταν κοιτάξεις τις γραπτές οδηγίες συχνά ανακαλύπτεις μερικές λειτουργίες που δεν τις είχες αντιληφθεί. Σου δίνουν μερικές συμβουλές για συντήρηση που θα διατηρήσουν το καινούργιο σου εργαλείο ή τη συσκευή σε άριστη κατάσταση λειτουργίας και συμπεριλαμβάνουν έναν κατάλογο με μερικές οδηγίες ασφάλειας που μπορεί να μην είχες σκεφτεί.

            Το να δέχεσαι  το χάρισμα της προφητείας είναι σαν να δέχεσαι ένα νέο πνευματικό ηλεκτρικό εργαλείο. Υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να μάθεις, πριν προσπαθήσεις να το χρησιμοποιήσεις.

 Διαλέγοντας το χρόνο και τον τόπο

            Αν πρόκειται να λάβεις πράγματα από τον Κύριο, θα χρειαστεί να διαλέξεις ένα ήσυχο μέρος, όσο περισσότερο γίνεται μακριά από περισπασμούς.  Βέβαια  είναι δυνατό να πάρεις μηνύματα από τον Ουρανό ακόμη κι αν υπάρχουν εξωτερικοί θόρυβοι, όπως ο θόρυβος από τα παιδιά που παίζουν, άτομα  που μιλάνε δυνατά σ' ένα διπλανό  δωμάτιο, ή από το κυκλοφοριακό ή από τα έργα που εκτελούνται στο δρόμο, όμως είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθείς.

            Μέσα στην ανακατωσούρα και τη φασαρία μιας πολυάσχολης ημέρας, είναι δύσκολο να βρεις ακόμη και μια στιγμή γαλήνης και ηρεμίας και, αφού έχει αρχίσει η ημέρα, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσεις γι' αυτό το είδος ηρεμίας — χωρίς να αναφερθούμε και στο να βρεις κάποιο ήσυχο μέρος.  Και οπωσδήποτε η καλύτερη ώρα, για να ανακαλύψεις αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνεις την κάθε μέρα, είναι πριν καν ξεκινήσει η ημέρα. Αυτοί είναι τρεις καλοί λόγοι για να περνάς  κάποιο χρόνο με τον Κύριο το πρωί πριν απ' όλα τ' άλλα. Μπορεί να μην έχεις πάντα την ευχέρεια να το κάνεις αυτό και ακόμα και αν το κάνεις, μπορεί να παρουσιαστούν και άλλες καταστάσεις στη διάρκεια της ημέρας που θα πρέπει  να σταματήσεις για  να δεις πώς βλέπει τα πράγματα ο Θεός από μια νέα προοπτική, όμως αυτό είναι το ιδανικό.

 Να αισθάνεσαι άνετα

            Το σώμα σου δε χρειάζεται να είναι σε μια ορισμένη θέση για να προσευχηθείς και να ακούσεις από τον Κύριο. Όποια θέση σε διευκολύνει περισσότερο για να συγκεντρωθείς και να δεχτείς τα Λόγια του Κυρίου, αυτή είναι και η καλύτερη. Επίσης  βοηθάει όταν δεν κρυώνεις πολύ ή δεν αισθάνεσαι πολύ ζέστη, ή όταν δεν είσαι πολύ κουρασμένος και δεν πεινάς ούτε διψάς, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα να φροντίσεις να μην σε ενοχλεί τίποτε από τα παραπάνω.

            Ωστόσο, δεν μπορείς πάντα να περιμένεις μέχρι οι περιστάσεις να γίνουν τέλειες για να αφιερώσεις χρόνο για να ακούσεις από τον Κύριο. Αν περιμένεις για το τέλειο περιβάλλον μπορεί να μην τα καταφέρεις ποτέ. Γι’ αυτό αν χρειάζεσαι μιαν απάντηση αμέσως, τότε σταμάτα όπου κι αν είσαι και ρώτησέ Τον. Άσχετα με το τι άλλο συμβαίνει, μπορείς να πάρεις μια απάντηση αν καταβάλλεις μια προσπάθεια.

Ξεκαθάρισε το μυαλό σου

            Είτε μόλις ξεκίνησες τη μέρα σου είτε σταμάτησες στη μέση της για να ακούσεις από τον Κύριο, θα χρειαστεί να έχεις τη σωστή διάθεση. Μερικές φορές είναι δύσκολο να βγάλεις απ’ το νου σου τη δουλειά σου ή  άλλες σκέψεις, όμως είναι σημαντικό να ζητάς από τον Κύριο να το κάνει αυτό.

            Συχνά βοηθάει να αφιερώνεις λίγο χρόνο — δε χρειάζεται να είναι περισσότερο  από λίγα λεπτά — διαβάζοντας το Λόγο πριν αρχίσεις. Να έχεις μια Βίβλο ή κάποιο άλλο βιβλίο πνευματικού περιεχομένου ευπρόσιτο για τέτοιες στιγμές. Μερικές φορές  βοηθάει επίσης να τραγουδάς ένα-δυο πνευματικά τραγούδια δοξάζοντας τον Κύριο. Αν δεν μπορείς ή δεν αισθάνεσαι άνετα να τραγουδάς δυνατά, τότε τραγούδησε μέσα στην καρδιά σου. “Εισέρχεστε στις πύλες Του με ευχαριστίες και στις αυλές Του με δοξολογίες.” *[Ψαλμοί 100:4.]

            Η δοξολογία, η προσευχή, ο Λόγος, το τραγούδι — όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν ώστε να καθαρίσει  το μυαλό, να ηρεμήσει το πνεύμα σου και να εστιάσεις όλη σου την προσοχή στον Κύριο. Βρες ό,τι σε βοηθάει περισσότερο. 

Κράτα ένα αρχείο

            Όταν σου μιλάει ο Κύριος, προσπάθησε να καταγράψεις το μήνυμά Του με κάποιο τρόπο. Αν έχεις ένα μαγνητόφωνο ή ένα μηχάνημα υπαγόρευσης, μπορείς να επαναλαμβάνεις τα λόγια, τη μια φράση μετά την άλλη καθώς τις δέχεσαι από τον Κύριο. Ή αν δεις ένα όραμα, μπορείς να το περιγράψεις, με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, στο μαγνητόφωνο. Ή μπορείς να γράψεις ή να δαχτυλογραφήσεις το μήνυμα καθώς έρχεται. Αν επιλέξεις να γράφεις τα μηνύματα, μπορεί να θέλεις να κρατάς ένα τετράδιο ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Να βεβαιώνεσαι ότι καταγράφεις τις ερωτήσεις που κάνεις στον Κύριο, καθώς επίσης και τις απαντήσεις Του.

            Η καταγραφή των ερωτήσεων και των μηνυμάτων σου δίνει την δυνατότητα να τα ξαναδιαβάσεις και να τα μελετήσεις αργότερα. Συχνά οι άνθρωποι που ακούνε από το Θεό δε θυμούνται το μήνυμα καθαρά μετά, ειδικά αν αυτό ήταν μακροσκελές ή λεπτομερές αλλά ακόμα κι αν θυμούνται την κεντρική ιδέα αυτών που είπε ο Κύριος, δεν μπορούν να θυμηθούν ακριβώς πώς εκφράστηκε γι' αυτά. Είναι συχνά σαν να παρακάμπτει ο Θεός τη συνείδησή σου και να βάζει τα λόγια κατευθείαν στο στόμα σου, αν τα λες σ’ ένα μαγνητόφωνο, ή σαν να κινεί το χέρι σου, αν τα γράφεις σε χαρτί ή τα δακτυλογραφείς καθώς έρχονται. Γι’ αυτό μερικές φορές μόνο αν τα καταγράψεις θα ξέρεις ποια ήταν η απάντηση.

Μην τα αναλύεις

            Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αρχίσεις να σκέφτεσαι αυτά που λέει ο Κύριος μόλις αρχίσει — εξάλλου, γι’ αυτό Του ζήτησες να σου μιλήσει, για να δεις τι έχει να πει. Όμως αν αρχίσεις να αναλογίζεσαι ή να αναλύεις το μήνυμα πριν Αυτός τελειώσει, αυτό θα σε δυσκολέψει να συνεχίσεις να λαμβάνεις περισσότερα. Οι σκέψεις σου μπορούν να πνίξουν τη φωνή του Κυρίου. Αν χάσεις έστω και ένα μέρος από αυτά που έχει να σου πει ο Κύριος, μπορεί να χάσεις κάτι πολύ εξαιρετικό ή σημαντικό!

            Το να καταγράφεις το μήνυμα όπως έρχεται, σε βοηθάει να ηρεμήσεις και να το αφήσεις να κυλήσει χωρίς διακοπή, επειδή ξέρεις ότι η κάθε λέξη θα είναι εκεί όταν τελειώσεις. Μετά,  αφού πάρεις ολόκληρο το μήνυμά Του, τότε είναι ο καιρός να  στοχαστείς αυτά που είπε ο Θεός.  Βάλε την κασέτα απ’ την αρχή ή διάβασε το μήνυμα ξανά και σκέψου σε βάθος για όλ’ αυτά που σου είπε ο Κύριος.

            Είναι, επίσης, σημαντικό να ζητάς από τον Κύριο να σε βοηθήσει να ερμηνεύσεις σωστά ή να καταλάβεις αυτά που είχε να πει. Μερικές φορές τα πράγματα δεν παίρνουν την τροπή που νομίζουμε πως είπε ο Κύριος ότι θα έπαιρναν, απλώς επειδή εμείς έχουμε παρερμηνεύσει αυτά που μας είπε. Νομίζουμε ότι είπε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα Αυτός είπε κάτι άλλο.

            Για παράδειγμα, μήπως λέει ότι αυτή είναι η καλύτερή Του συμβουλή για να κάνεις ένα ορισμένο πράγμα; Ή λέει ότι θα σου επιτρέψει να το κάνεις, αν εσύ θέλεις; Ή μήπως λέει ότι η πορεία δράσης εξαρτάται από τις προσωπικές σου πεποιθήσεις, από αυτά που πιστεύεις ότι είναι σωστά και καλύτερα; Ή μήπως λέει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να κάνεις, ή ότι πρέπει να το κάνεις για να αποφύγεις τυχόν προβλήματα ή ατυχήματα;

            Η κάθε λέξη μετράει: ο τρόπος που εκφράζεται ο Θεός, το πώς το θέτει το ζήτημα. Αν δεν το μελετήσεις προσεκτικά και δε ζητήσεις από τον Κύριο τη σωστή ερμηνεία, τότε μπορεί να χάσεις κάποιο μέρος από το νόημα ή ακόμα και να παρερμηνεύσεις το μήνυμα εντελώς.

            Επίσης, μην ξαφνιαστείς αν ένα μήνυμα, που φαινόταν να είναι ασύνδετο, ασαφές, ή άκομψα διατυπωμένο, ενώ το δεχόσουν, είναι στην πραγματικότητα πολύ πλήρες, ολοκληρωμένο και ακόμα, διατυπωμένο με ευφράδεια. Κάπως έτσι συμβαίνει συχνά και είναι μια ακόμα απόδειξη, ότι το μήνυμα που δέχτηκες ήταν πράγματι από τον Κύριο που μιλούσε, και όχι δήθεν οι δικές σου σκέψεις.  

 Ψάξε να το βρεις

            Συχνά ο Κύριος μας μιλάει με το να φέρει στη θύμησή μας ένα εδάφιο ή ένα απόσπασμα από το γραπτό Λόγο. Αν δεν έχεις ήδη αυτή την εμπειρία, θα μείνεις έκπληκτος όταν  ανακαλύψεις πόσο ζωντανά μπορούν να γίνουν τα εδάφια της Αγίας Γραφής, όταν ο Κύριος τα απευθύνει προσωπικά σε σένα. Να έχεις μια Βίβλο δίπλα σου, για να μπορέσεις να ψάξεις να βρεις το εδάφιο ή την ιστορία που σου έδωσε ο Κύριος για την κατάστασή σου, αν είναι κάποια ιστορία που δεν γνωρίζεις πολύ καλά. Ένα ευρετήριο για τη Βίβλο — είτε σε έντυπη μορφή — είτε στον υπολογιστή —μπορεί να σου προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις και να κάνει την αναζήτηση των συγκεκριμένων εδαφίων ή των κειμένων εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Τη στιγμή που αρχίζουμε να υπακούμε το γραπτό Λόγο του Κυρίου, βάζουμε τον εαυτό μας σε μια θέση όπου είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και τότε ο Κύριος αρχίζει να μιλάει και να μας δίνει το σημερινό Λόγο της προφητείας. —Ντ.Μπ.Μπ.

 
            Κύριε, έκλεισα την πόρτα, δώσ' μου τα Λόγια σου για φως μου
            που δεν μπορούν ν’ ακουστούν μέσα στο θόρυβο του κόσμου.
            Ψιθύρισε το θέλημά σου, μέσα στην ησυχασμένη μου καρδιά,
            ενώ είμαι τώρα μόνος κι όλα είναι ειρηνικά.

            Κύριε, έκλεισα την πόρτα, κι εδώ τώρα γονατίζω.
            Μίλησέ μου, τώρα που με την ψυχή μου σε Σένα ατενίζω.
            Διώξε κάθε μάταια σκέψη, δώσε μου τη δικιά Σου συμβουλή.
            Το Ιερό Σου θα αποκαλυφθεί, το θέλημά μου φέρε σε υποταγή.
            Σ’ αυτή την ευλογημένη ησυχία, η ταραχή σβήνει.
            Εδώ στην παρουσία Σου υπάρχει ατέλειωτη γαλήνη.
            Απ’ έξω είναι πάλη, φωνές, απ’ έξω είναι αμαρτία περισσή,
            Κύριε, έκλεισα την πόρτα και μέσα είσαι Εσύ!
            Κύριε, έκλεισα την πόρτα, ενίσχυσέ μου την καρδιά.
            Απ’ έξω περιμένει το καθήκον, η δική μου η δουλειά.
            Μόνο μέσα από τη χάρη που μου δίνεις γίνομαι αληθινός.
            Εδώ, ενώ είμαι μόνος μαζί Σου, βοήθα με να γίνω δυνατός.
-William M. Runyan

             Ο Θεός έχει γεμίσει τη ζωή με αινίγματα και προβλήματα, με μυστήρια,  με συναρπαστικότητα και με σασπένς για να κεντρίζει τη διανόησή μας, να ερεθίζει την πνευματικότητά μας, να διεγείρει την πίστη μας, να προκαλεί την εμπιστοσύνη μας σ’ Αυτόν και να μας κάνει να θέλουμε να βρούμε τις απαντήσεις!

            Στην προσπάθειά Του να μας δείξει το θέλημά Του, μερικές φορές βάζει ένα μυστηριώδες παζλ μπροστά μας. Μερικές φορές μιλάει με αινίγματα και με μυστήρια που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε, όμως πάντα μας δίνει έναν αρχικό υπαινιγμό-κλειδί για να βρούμε το θέλημά Του. Στη συνέχεια μας καθοδηγεί βήμα προς βήμα. Του αρέσει ότι εμείς πρέπει να το αναζητήσουμε. Επειδή αυτό εκγυμνάζει την πίστη μας σ’ Αυτόν και στο Λόγο Του, στη θεία καθοδήγησή Του και στη μεγαλοψυχία Του, στη γονική αγάπη Του.—Ντ.Μπ.Μπ.

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production