The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 9: Επιστρέφοντας στον Ίσιο Δρόμο

Αν  διαισθάνεσαι ότι  τα  παρόντα  προβλήματά σου είναι       αποτέλεσμα  της απομάκρυνσής σου από  το πλευρό του Ποιμένα σου ή της  ανυπακοής σου προς τον ουράνιο  Πατέρα σου, δε χρειάζεσαι να κατηγορείς τον εαυτό σου.  Τέσσερα απλά βήματα θα εξομαλύνουν τα πράγματα:

 1) Παραδέξου σ’ Αυτόν το λάθος σου.
 2) Ευχαρίστησέ Τον που σε αγαπάει αρκετά ώστε να σε διορθώσει.
 3) Αποφάσισε με όλη σου  την καρδιά  να τα πάς  καλύτερα, και
 4) Ζήτησε τη βοήθειά Του.

1 Ο Λόγος του Θεού μας υπόσχεται: “Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, είναι πιστός και δίκαιος ώστε να μας συγχωρέσει. Όσο μακριά είναι  η ανατολή από την δύση, τόσο και Αυτός έχει απομακρύνει τις ανομίες  μας από  εμάς. Όπως ένας πατέρας έχει συμπόνια για τα παιδιά του, έτσι και ο Κύριος έχει συμπόνια για εκείνους που Τον φοβούνται, επειδή γνωρίζει Αυτός πως είμαστε πλασμένοι,  θυμάται πως είμαστε από χώμα.”1

Ενδιαφέρεται μόνο να μας βοηθάει να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε. Το κίνητρό Του είναι να μας κάνει πιο σοφούς και να εξαρτιόμαστε  περισσότερο  από Αυτόν.

Τελικά σωφρονιζόμαστε και μαθαίνουμε ότι ο Πατέρας μας γνωρίζει καλύτερα και εμείς  θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι αν Τον υπακούμε και δεν επαναστατούμε ούτε  απομακρυνόμαστε,  όταν Αυτός χρειάζεται να μας διδάξει κάτι.

Ο Θεός χρησιμοποιεί τα προβλήματα για να μας διδάξει να τα πηγαίνουμε  καλύτερα, όμως  δεν είναι αυτή η  μόνη  αιτία  των προβλημάτων.  Κάθε φορά που περνάς  άσχημες καταστάσεις, απογοητεύσεις, αρρώστιες, ή τραυματισμούς, δε χρειάζεται να ανησυχείς μήπως  έκανες κάτι πάρα πολύ  κακό που έχει δυσαρεστήσει το Θεό. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τις δοκιμασίες και τις θλίψεις. Αν ο Θεός πράγματι  προσπαθεί να  αλλάξει κάτι σε κάποια περιοχή της ζωής μας, συνήθως μαθαίνουμε αρκετά γρήγορα ποια  είναι αυτή. Στην πραγματικότητα, πολύ πριν φτάσουμε  σ’ εκείνο το σημείο, ο Θεός συνήθως θα έχει προσπαθήσει να  μας  δώσει προειδοποιητικές νύξεις,  εμείς όμως  δεν δώσαμε τη δέουσα  προσοχή.

Αν δεν γνωρίζεις γιατί έχεις ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε ήρθε η ώρα να Τον ρωτήσεις–όχι μ’ έναν μνησίκακο,  τρόπο αμφισβήτησης, αλλά με ταπεινότητα και  γεμάτος εμπιστοσύνη.  Κάνε  στο Θεό τις ερωτήσεις σου, πες Του τις ανησυχίες σου, τους φόβους σου, κι έπειτα ηρέμησε    και άκουσε. Η φωνή του Πνεύματός Του θα μιλήσει στην καρδιά σου, και θα σου δείξει γιατί  επέτρεψε  να συμβούν όλα αυτά.

Μπορεί να μη σου το πει αμέσως ή να μη σε βοηθήσει να καταλάβεις εντελώς, και  αυτό  το ίδιο το γεγονός μπορεί να είναι μια δοκιμασία της  πίστης σου. Αυτό σε βάζει σε δοκιμασία για να δεις πόσο  αγαπάς και  εμπιστεύεσαι τον Κύριο και Τον ευχαριστείς για όλα όσα φέρνει  στο δρόμο σου, και τα οποία  τελικά γνωρίζεις ότι θα συνεργήσουν προς το καλό,  ακόμα κι αν Αυτός δεν σου εξηγήσει τους λόγους για μερικά από αυτά.

Όμως είτε σου πει τώρα είτε  όχι, ο Ιησούς πάντα θα ενθαρρύνει και θα εξυψώνει το πνεύμα σου όταν έρχεσαι σ’ Αυτόν. Θα θεραπεύσει τη ραγισμένη σου  καρδιά σου, αν  εσύ Του το επιτρέψεις.1

* * *

Στην αρρώστια ας μη λέω τόσο πολύ, “Γίνομαι καλύτερα από τον πόνο μου;”, όσο “Γίνομαι καλύτερος χάρη στον πόνο;”
--William Shakespeare

* * *

Τα προβλήματά μας διπλασιάζονται όταν τα παρερμηνεύουμε. Το βάρος ενός πράγματος καθορίζεται από το πώς το αντιλαμβανόμαστε. Αν βλέπουμε τα προβλήματά μας σαν μια τιμωρία από έναν προσβεβλημένο Θεό, αυτά μας υποδουλώνουν. Αν όμως τα θεωρούμε σαν παράγοντες που χρησιμοποιεί ο Κύριος για να μας καθαρίσει και να μας γυαλίσει ώστε να κάνει πιο όμορφα τα κοσμήματά Του—εμάς—τότε μπορούμε με υπομονή να περιμένουμε το χαρούμενο τέλος! --Adapted from J.H.Jowett

* * *

Οι μάταιες τύψεις κάθε τι παλιού,
Εξαφανίστηκαν χάρη στη συγχώρεση του Θεού,
Ο ένοχος φόβος πήγε μακριά
Ενώ τη θέση του την πήρε η χαρά.

Όταν περνώ απ’ το λαβύρινθο που ‘ναι η ζωή
Και τα προβλήματα καταπλακώνουν την ψυχή,
Ω, χάρισέ μου, Κύριε, τη χάρη να γνωρίζω
Ότι Εσύ έχεις πάντα τον έλεγχο για να ελπίζω.

Ο πόνος του να ‘σαι αντιμέτωπος με την αλήθεια
Και να λες, “Έκανα λάθος, θέλω βοήθεια,”
Απαλύνεται από τη λυτρωτική αγάπη του Χριστού,
Που γεμίζει την καρδιά με λόγια τραγουδιού.
 

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production