The Family [ Home ] 
Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 11: Πώς να Αντιμετωπίσεις τις Αμφιβολίες

Βέβαια, ένας  από τους πρωταρχικούς στόχους του Διαβόλου, είναι να σε πείσει ότι δεν μπορείς να ακούσεις από το Θεό και ότι ήταν λάθος σου, από την αρχή ακόμα, που προσπάθησες να κάνεις κάτι τέτοιο.  Αρνήσου να ακούσεις ή να δεχτείς τέτοιου είδους ψέματα! *[Ιακώβου 4:7.] Ο μόνος τρόπος που θα μπορέσει ο Διάβολος να σου αφαιρέσει αυτό το χάρισμα που έχεις από το  Θεό  είναι αν του το παραδώσεις εσύ ο ίδιος — γι' αυτό μην το κάνεις!

            Ο Διάβολος θα κάνει ό,τι μπορεί για να σε κάνει να αμφιβάλλεις. Πρώτα θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως το να παίρνεις μηνύματα από τον Ουρανό. Στη συνέχεια αν αυτό δεν πιάσει, θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι είσαι πάρα πολύ αμαρτωλός, πάρα πολύ ρηχός, ή σαρκικός για να δεχτείς οτιδήποτε από τον Ουρανό. Ο απώτερος στόχος του είναι να σε κάνει να χάσεις παντελώς την πίστη σου στο Θεό.

            Βέβαια ο Διάβολος δεν ξεκινά με τέτοια ολοφάνερα ψέματα όπως ότι, "Δεν υπάρχει Θεός." Συνήθως αρχίζει με μικρές ερωτήσεις που δημιουργούν μικρές αμφιβολίες, και οι ερωτήσεις του φαίνονται να είναι πάρα πολύ λογικές. Εκμεταλλεύεται την προσηλωμένη στην καθημερινότητα κοινή λογική μας — ή το "σαρκικό μυαλό" μας, όπως το ονομάζει η Βίβλος — το οποίο  για να το πούμε απλά είναι ανήμπορο να κατανοήσει το Θεό ή τα έργα του Πνεύματός Του. Πώς θα μπορούσαμε ποτέ εμείς με το δικό μας πεπερασμένο, απλό μυαλό να κατανοήσουμε τον άπειρο Θεό;  "Ο φυσικός άνθρωπος δεν δέχεται τα πράγματα του Πνεύματος του Θεού, επειδή είναι ανοησία γι' αυτόν, ούτε μπορεί να τα γνωρίσει, επειδή αυτά κρίνονται πνευματικά." *[Α΄ Κορινθίους 2:14.] "Όπως οι ουρανοί είναι πιο ψηλοί από τη Γη, έτσι και οι οδοί Μου είναι πιο ψηλές από τις δικές σας οδούς και οι σκέψεις Μου από τις δικές σας σκέψεις." *[Ησαΐα 55:9.]

            Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε ορθολογικά ότι δεχόμαστε μηνύματα από έναν Θεό που δεν μπορούμε να δούμε, μ' έναν τρόπο που αντιβαίνει στις φυσικές μας αισθήσεις; Δεν  μπορούμε! Απλώς πρέπει να το πιστέψουμε και να το δεχτούμε  δια πίστεως,  επειδή έτσι λέει ο Θεός ότι είναι τα πράγματα. Αν ο Θεός έχει επιλέξει να μιλάει στα παιδιά Του μέσα από την προφητεία, ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο γι' αυτό το σκοπό, ποιοι είμαστε εμείς που θα Τον αμφισβητήσουμε; Ο Θεός συνήθως δεν γίνεται ορατός μπροστά μας, ούτε δίνει συχνά φανερές φυσικές εκδηλώσεις της παρουσίας Του ή της δύναμής Του. Αν το έκανε, δε θα χρειαζόμασταν την πίστη, και έτσι θα χάναμε τις ευλογίες, που θέλει να μας δώσει λόγω του ότι επιλέξαμε να προχωράμε δια πίστεως.  "Ευλογημένοι είναι εκείνοι που δεν έχουν δει και έχουν πιστέψει." *[Ιωάννη 20:29.]

            Πώς μπορούμε να προχωράμε δια πίστεως;  Με το να παραμένουμε γεμάτοι με το Λόγο. Όπως είπαμε και πρωτύτερα. "Η πίστη έρχεται με το άκουσμα του Λόγου του Θεού." *[Ρωμαίους 10:17.] Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να βρεις την πίστη που χρειάζεσαι για να μετέχεις σ' αυτό το ιδιαίτερο και υπερφυσικό χάρισμα: Διαβάζοντας, απορροφώντας, πιστεύοντας και ενεργώντας με βάση το Λόγο του Θεού.

            Επίσης η πίστη είναι το αντίθετο της αμφιβολίας. Γι' αυτό όσο πιο δυνατές είναι οι επιθέσεις με τις αμφιβολίες, τόσο πιο πολύ χρόνο χρειάζεσαι να περνάς απορροφώντας το Λόγο. Θρέψε την πίστη σου, και άφησε οι αμφιβολίες σου να πεθάνουν από την πείνα.  Άσε το φως να έρθει μέσα σου,  και το σκοτάδι θα εξαφανιστεί!

            Ένας τρόπος για να απαλλαγείς από τις αμφιβολίες σου είναι με το να αρνηθείς να τις ακούσεις!  Μη δίνεις τόπο στο Διάβολο! *[Εφεσίους 4:27.] Ακολούθησε τη συμβουλή του Ιησού: Απάντησε στις αμφιβολίες του Διαβόλου με τα εδάφια της Αγίας Γραφής, "Είναι γραμμένο!" *[Ματθαίου 4:1-11.]

            Για παράδειγμα, αν ο Διάβολος σου πει,  "Ο Θεός δεν πρόκειται να μιλήσει σ’ εσένα τον αμαρτωλό, απ’ όλους τους ανθρώπους," εσύ μπορείς να απαντήσεις, "Είναι γραμμένο, ‘Αιτείτε και θα σας δοθεί …’" *[Λουκά 11:9.]

Ακόμα και όταν έχεις καταλάβει και έχεις δεχτεί αυτή τη βασική εξήγηση, όσον αφορά την προφητεία, μπορεί και πάλι να έχεις ερωτήσεις από καιρό σε καιρό. Οι ειλικρινείς ερωτήσεις για την προφητεία — ή για οποιοδήποτε άλλο έργο του Πνεύματος του Θεού — είναι κάτι το διαφορετικό από τις αμφιβολίες. Οι ερωτήσεις γίνονται αμφιβολίες μόνο όταν αρνείσαι να δεχτείς τις απαντήσεις που δίνει ο Θεός στο Λόγο Του ή μέσα από την ίδια την προφητεία. Είναι καλό να βρίσκεις την επίλυση των ερωτημάτων σου  με το να τα παρουσιάζεις στον Κύριο και να Του ζητάς να σου τα εξηγήσει Αυτός, ή με το να ψάχνεις στο Λόγο του Θεού εσύ ο ίδιος, ή  με το να συζητάς με αυτούς που γνωρίζουν καλά το Λόγο του Θεού.

            Δεν μπορείς να αγνοείς ή να καταπνίγεις ούτε τις ερωτήσεις σου ούτε τις αμφιβολίες σου και να προσποιείσαι ότι δεν υπάρχουν. Ούτε μπορείς όμως να τις επιλύεις με τη φυσική σου λογική. Το μόνο που θα καταφέρεις με τη σκέψη σου θα είναι να βρεθείς μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπέρδεμα. Πρέπει να ρωτήσεις τον Ιησού. Αυτός έχει όλες τις απαντήσεις και θα σου τις δώσει όλες προσωπικά, με την προφητεία, ή θα σε βοηθήσει να τις βρεις μέσα στο Λόγο Του, ή θα χρησιμοποιήσει άλλους να σε βοηθήσουν να τις βρεις.

            Μην ντραπείς να ομολογήσεις τις αμφιβολίες σου και τους φόβους σου σε άλλους Χριστιανούς, που έχουν δυνατή πίστη σε σημεία, όπου η δική σου πίστη είναι αδύναμη.  Οπωσδήποτε δε θα σου κάνει κανένα καλό να συζητάς τις ερωτήσεις σου και τις αμφιβολίες σου, με άτομα  που και αυτά μοιράζονται τις ίδιες ερωτήσεις και αμφιβολίες. Το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να τραβήξετε προς τα κάτω, ο ένας τον άλλον, ακόμη περισσότερο. Όμως εκείνοι που έχουν δυνατή πίστη, οικοδομημένη πάνω στο  θεμέλιο του Λόγου του Θεού, μπορούν να σου προσφέρουν μεγάλη βοήθεια με τις προσευχές τους, τις συμβουλές τους και τις θεοσεβείς τους οδηγίες.

            Όπως και όλα τα άλλα χαρίσματα του Θεού, πρέπει να δεχτείς κι αυτό το χάρισμα δια πίστεως. Είναι ακριβώς όπως ο ηλεκτρισμός: Δε χρειάζεται να τον καταλάβεις για να τον χρησιμοποιήσεις. Έχει αποτέλεσμα και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις. Ο Θεός μπορεί να σε βοηθήσει να το κατανοήσεις καλύτερα με τον καιρό, όμως  αυτό που θέλει από εσένα τώρα είναι να αρχίσεις να το χρησιμοποιείς και να απολαμβάνεις τα οφέλη του.

Δεν μπορείς να ωφεληθείς από τη δύναμη του Ιησού όταν κοιτάζεις προς τα κάτω, στα κύματα και στα λασπόνερα που θολώνουν το όραμά σου. Όμως αν κοιτάζεις προς τον Ιησού και αντλείς δύναμη από τα δικά Του αποθέματα, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια θαυμάσια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα και στο πώς αισθάνεσαι για αυτά. —Μαρία Ντέιβιντ 

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production