The Family [ Home ] 

Send This Page to a Friend

Reader's Corner: Main Page

Πώς να Κόψεις τις Κακές Συνήθειες

Ο καθένας έχει  αδυναμίες. Αυτό είναι μέρος της φύσης του ανθρώπου και της ατέλειάς του. Όταν καλλιεργείς μια συνήθεια για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή γίνεται μέρος της φύσης σου – και αυτό είναι το τρομακτικό για τις κακές συνήθειες.

Όμως τα καλά νέα είναι ότι ο Κύριος μπορεί να μετατρέψει αυτές τις αδυναμίες σε πλεονεκτήματα, έτσι ώστε ό, τι ήταν κάποτε μια κακή συνήθεια να μπορέσει να αντικατασταθεί από μια καλή συνήθεια.

Εκτός από την κακές βιολογικές συνήθειες, υπάρχουν και όλα τα είδη των λάθος στάσεων και συμπεριφορών που μπορούν να γίνουν εθισμοί και να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά σε σένα και τους άλλους, όπως το να σκέφτεται αρνητικά για τον εαυτό σου ή τις περιστάσεις σου, το να είσαι επικριτικός προς τους άλλους, το να είναι αγενής ή απερίσκεπτος, το να είναι ασύνετος ή άκαρδος στα λόγια σου, το να μπαίνεις σε ένα βεβιασμένο ή πιεσμένο πνεύμα, ή το να είσαι θυμωμένος και ανυπόμονος. Υπάρχουν, επίσης, κακές συνήθειες που επηρεάζουν την πνευματική σου ζωή και τη σχέση σου με το Θεό, όπως το να παραμελείς Αυτόν και το Λόγο Του.

Οι συνήθειες μπορούν να ριζώσουν είτε για το καλό είτε για το κακό, και αν είναι για το κακό, μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο να αλλάξουν προς το καλύτερο - δύσκολο, αλλά σίγουρα δεν είναι αδύνατο, με τη βοήθεια του Κυρίου. Ο Ιησούς είναι πάντα πρόθυμος και ικανός να κάνει το αδύνατο. Χρειάζεται μια αδύνατη κατάσταση για να κάνει ένα θαύμα ο Θεός, αλλά Του αρέσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, επειδή αυτό σε κάνει να αναγνωρίσεις το θαυματουργό χέρι Του.

Αυτό είναι το θαυμάσιο για τον Ιησού και τη δύναμή Του: Μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα - κάθε αμαρτία, κάθε πρόβλημα, κάθε κακή συνήθεια, ή οποιοδήποτε αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Δεν υπάρχει τίποτα πάρα πολύ δύσκολο γι’ Αυτόν. Εκείνος θα σ’ ελευθερώσει από όποια κακιά συνήθεια έχεις αποκτήσει, αν βάλεις τη θέλησή σου στο πλευρό Του και αποφασίσεις  να δουλέψεις πάνω σε αυτήν, έως ότου μαζί,  κερδίσετε τη νίκη.

Θα χρειαστεί δουλειά από μέρους σου, αλλά πάνω απ' όλα θα πρέπει να προσευχηθείς για τη βοήθειά Του. Ζήτησέ Του όχι μόνο να κάνει  ό, τι δεν μπορείς να κάνεις εσύ, αλλά και να σου δείξει συγκεκριμένα τι μπορείς και τι πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις όποια  κακιά συνήθεια σε προβληματίζει. Θα πρέπει να πιστέψεις αυτά που Σου λέει και μετά, θα πρέπει να πιάσεις δουλειά και να κάνεις ό,τι  σου δείχνει, γιατί αν δεν προσπαθήσεις, Αυτός δεν μπορεί να κάνει το θαύμα.

Είναι αδύνατο να αλλάξεις μέσα από τη δική σου ανθρώπινη δύναμη, ειδικά αν έχεις επιτρέψει την κακιά συνήθεια να συνεχιστεί για χρόνια. Οι μακροχρόνιες συνήθειες μπορεί να γίνουν δεύτερη φύση. Έχουν γίνει μέρος της προσωπικότητάς σου, μέρος της φύσης σου, ώστε δύσκολα να μπορείς να τις παρατηρήσεις ή να αναγνωρίσεις ότι είναι εκεί.

Ο Ιησούς μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα — κάθε αμαρτία, κάθε πρόβλημα, κάθε κακιά συνήθεια, ή οποιοδήποτε αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.

Ή αν πραγματικά τα αναγνωρίσεις, μπορεί να γίνουν μια πηγή τρομερής απογοήτευσης. Μπορεί να αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν ποτέ, γιατί αυτός είναι απλώς ο τρόπος που είναι. Όμως πραγματικά δεν ήταν έτσι, πριν να επιτρέψεις την κακιά συνήθεια να σχηματιστεί, κι έτσι, και βέβαια μπορείς να αλλάξεις αν είσαι πρόθυμος να πάρεις σοβαρά τον Κύριο και να δουλέψεις σε αυτό.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είχαν ένα πρόβλημα με το να σκέφτονται αρνητικά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, συνήθως το βρίσκουν πολύ δύσκολο να αλλάξουν αυτή η συνήθεια. Παρόλα αυτά, πολλοί έχουν την έχουν ξεπεράσει μέσω της δύναμης του Κυρίου και του Λόγου και έχουν πλέον θετική σκέψη με μια εντελώς νέα προοπτική για τη ζωή. Έχουν αλλάξει και δεν έχουν πλέον την παλιά αρνητική νοοτροπία ( Ρωμαίους 12:02 ).

Έτσι, αν έχεις αναπτύξει κάποια κακή συνήθεια ενεργώντας ή αντιδρώντας κατ’ επανάληψη  με έναν ορισμένο τρόπο, όσο πιο γρήγορα ζητήσεις από τον Κύριο να σε βοηθήσει, τόσο το καλύτερο. Ίσως να νομίζεις ότι είσαι πέρα από κάθε ελπίδα και δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις, αλλά αυτό δεν είναι έτσι. Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου,  ζήτα βοήθεια από τον Κύριο και κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να μην ενδώσεις στην κακιά συνήθειά σου, καθώς καλλιεργείς μια καλή συνήθεια που τελικά θα ριζώσει και θα αναπτυχθεί μέχρι που να καταπνίξει την κακιά συνήθεια.

Αν μια κακιά συνήθεια έχει φτάσει στο σημείο που δεν είσαι σίγουρος για το τι πρέπει να κάνεις γι’ αυτήν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ζητήσεις από τον Κύριο να σου πει  τις σκέψεις Του σχετικά με αυτό. Ρώτησε επίσης και  άλλους —  ανθρώπους που αισθάνεσαι κοντά σου, για τους οποίους νιώθεις σεβασμό ή κάποιον που έχει το καλό προτέρημα ή την καλή συνήθεια με την οποία ελπίζεις να αντικαταστήσεις την κακιά σου συνήθεια.

Είναι επίσης σημαντικό να προσβλέπεις στον Κύριο για  ενθάρρυνση στην πορεία, γιατί αργά ή γρήγορα είναι πολύ πιθανό να αποθαρρυνθείς και να νιώσεις ότι θέλεις να τα παρατήσεις. Ζήτα από το Θεό να σου δώσει ορισμένες υποσχέσεις για να διεκδικήσεις — συγκεκριμένες  σχετικά με το πώς Αυτός θα σε βοηθήσει να κόψεις εκείνη τη συγκεκριμένη κακιά συνήθεια. Κράτα ένα αρχείο με τις συγκεκριμένες οδηγίες, που σου δίνει ο Κύριος, καθώς και με τις ενθαρρυντικές υποσχέσεις που σου δίνει, έτσι ώστε να έχεις κάτι για να αναφερθείς αν δεν φαίνεται να κάνεις πρόοδο ή μπαίνεις στον πειρασμό να τα παρατήσεις.

Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεπεράσεις τις κακές συνήθειες, αν αρχίσεις να  δουλεύεις μ’ αυτές μόλις παρατηρήσεις ότι σχηματίζονται. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνεις απολογισμό της ζωής σου τακτικά. Ανάπτυξε την καλή συνήθεια να ρωτάς τον Κύριο κάθε μία ή δύο μέρες για το πώς τα πηγαίνεις και ποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξεις πριν γίνουν συνήθειες που θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξεις.

            Θα πρέπει να κάνεις μια δέσμευση να συνεχίσεις να δουλεύεις για να κόψεις  εκείνη την κακιά σου συνήθεια μέχρι να φύγει. Και να θυμάσαι, αν το θέλεις αρκετά επίμονα και κάνεις εσύ το δικό σου μέρος, ο Κύριος θα κάνει πάντα το δικό Του, επειδή σε αγαπάει και θέλει να είσαι ευτυχισμένος και απαλλαγμένος από το πρόβλημα. Κάνε εσύ το μέρος σου, και Αυτός θα κάνει το δικό Του!

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τα βουνίσια ρυάκια με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

Εισάγετε τον Κωδικό >