The Family [ Home ]Reader's Corner: Main Page

Κεφάλαιο 6: Βρίσκοντας το Χρόνο

Η επικοινωνία απαιτεί χρόνο. Δεν γίνεται αλλιώς! Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα άλλα που έχεις να κάνεις, πιθανόν να φαίνεται σαν κάποια θυσία στην αρχή το να περνάς λίγα λεπτά με τον Κύριο, πριν να αρχίσει η μέρα σου. Μπορεί επίσης να φαίνεται σαν μια άβολη και δυσάρεστη διακοπή το να σταματάς στη μέση άλλων καταστάσεων αργότερα στη διάρκεια της ημέρας για να μιλήσεις με τον Κύριο. Είναι λάθος, ωστόσο, να θεωρείς αυτήν την ώρα της προσευχής σαν ώρα που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί καλύτερα για να τελειώσεις τις δουλειές σου, επειδή όσο απασχολημένος και να είσαι, αν αφιερώνεις χρόνο στην προσευχή, θα έχεις την δυνατότητα να επιτελέσεις πολύ περισσότερα απ’ ότι αν δεν το έκανες. Είναι σαν μια επένδυση και μόλις αρχίσεις να αποκομίζεις τα οφέλη, θα αναρωτιέσαι πώς τα κατάφερνες μέχρι τώρα χωρίς αυτήν. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σε βοηθήσουν να αρχίσεις:

Κάνε μια συνειδητή προσπάθεια. Όπως κάθε νέα συνήθεια, απαιτείται συνειδητή προσπάθεια για κάποια χρονική περίοδο. Στην αρχή πρέπει πραγματικά να προσπαθήσεις. Αυτό συνήθως σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσεις ορισμένα πράγματα και να αρχίσεις να θυμάσαι μερικά άλλα, όμως με τον καιρό θα δεις ότι όλο και περισσότερο θα θυμάσαι να προσεύχεσαι και σπάνια θα ξεχνάς να μην το κάνεις.

Δώσε της προτεραιότητα. Πάντα βρίσκεις χρόνο για αυτά που θεωρείς σημαντικά.

Προγραμμάτισε συγκεκριμένες ώρες για προσευχή στη καθημερινή σου ρουτίνα. Ο Βασιλιάς Δαβίδ έγραψε στο Βιβλίο των Ψαλμών, «Βράδυ και πρωί και μεσημέρι θα προσεύχομαι ... και (ο Θεός) θα ακούσει τη φωνή μου.»1 Αν περιμένεις μέχρι να κάνεις όλα τ’ άλλα, δεν θα γίνει. Αν δεις ότι κάποια ώρα της ημέρας δεν είναι η πιο κατάλληλη για σένα, δοκίμασε μιαν άλλη.

Βρες τον χρόνο και τον τόπο όπου μπορείς να έχεις ησυχία, και δεν θα αποσπάται η προσευχή σου από άλλα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου.

Βάλε εφικτούς στόχους στον εαυτό σου — στην αρχή ίσως πέντε ή δέκα λεπτά, μια φορά τη μέρα, στη συνέχεια προσπάθησε να τις αυξήσεις σε δύο φορές τη μέρα ή και περισσότερο. Οι προσευχές δεν χρειάζεται να είναι μακροσκελείς. Όταν οι μαθητές του Ιησού Του ζήτησαν να τους διδάξει να προσεύχονται, το παράδειγμα της προσευχής που τους δίδαξε — και τώρα είναι γνωστή σαν το Πάτερ Ημών — ήταν μόνο 73 λέξεις.2 Αυτό που μετράει δεν είναι το πόση ώρα προσεύχεσαι, αλλά το πόσο πιστεύεις, το πόσο ένθερμος και ειλικρινής είσαι.

Εκμεταλλεύσου τις ελεύθερες στιγμές στη διάρκεια της ημέρας για μικρές αναζωογονητικές προσευχές. Μπορείς να το κάνεις στη διάρκεια ενός διαλείμματος, όταν είσαι κολλημένος στην κίνηση, ενώ περιμένεις στο ραντεβού, όταν μαγειρεύεις, ενώ κάνεις μπάνιο, ενώ περιμένεις να αποκοιμηθεί το μωρό, όταν βγάζεις για βόλτα το σκύλο — στην πραγματικότητα οι ευκαιρίες είναι πάρα πολλές. Απλά εστίασε τις σκέψεις σου στον Κύριο και άσε Αυτόν να σε αναζωογονήσει και να σου δώσει δύναμη και έμπνευση να συνεχίσεις.3

Ακόμα και όταν κάνεις συνήθεια το να προσεύχεσαι ενώ κάνεις κάτι άλλο, δεν θα πάψεις να χρειάζεσαι εκείνες τις ώρες ησυχίας ώστε να μπορείς να δίνεις όλη σου την προσοχή στον Κύριο και σ’ αυτά που έχει να σου πει.

Αν χάσεις τις προγραμματισμένες ώρες σου μια μέρα, μη τα παρατάς! Προσπάθησε ξανά την επομένη.

1. Ψαλμός 55:17
2. Ματθαίου 6:9–13
3. Α΄ Θεσσαλονικείς 5:17; Α΄ Χρονικών 16:11; Λουκά 18:1; 21:36

Επόμενο Κεφάλαιο >>

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ] [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ]

Copyright © 2000 Aurora Production